Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Dievčatá prajem vám krásneho VALENTINA👩❤️👨💐❤️💝💖💓💞💕
Ahojte žienky tak už mám po chemo a v útorok idem do BA na Klenovu sa objednať na rádio tak som zvedavá koľko dostanem ožiarov
@matazmena ja nechapem, ja som mala aj pred chemo problémy s akne, hlavne vtedy ked sa mi zvysili pecenove testy, ele teraz pocas chemo chodim tyzdenne na odbery aj krvny obraz aj pecenove testy mi kontroluju prave kvoli mojej peceni... Ale pocas chemo mam pecenove testy vporiadku, nechapem potom preco mam pokozku na tvari taku 🤷♀️hadam po chemo to uz prejde, este mam ist 2x na ten paclitaxel a potom uz hadam na operáciu cím skor
@sabova3 ja mam tiez v papieroch pisane triple negatív.... a poslali ma na genetiku... Ale aj tam som mala vsetky vysledky(ktore akurat vysetrili) negatívne! Toto nechapem, tak z coho sa mi ta hnusoba vytvorila?? Aj to Her2 som mala negatívne aj hormonalne negatívne tak nic nechapem🙄😔 ale ja som mala cca v roku 2012 uraz toho laveho prsnika posmykla som sa ked som syna kupala vo vani... A ten lavi prsnik som si udrela o okraj vane... Tak preto si myslim ze to budem mat po urazove... Ale vtedy som ani modrinu ani hrcku tam nemala, aj som chodila vtedy pravidelne na sono, gynekologicka ma posielala preventívne kvoli tomu urazu... Ale nic tam na sone nevideli, iba cysty (co som tam mala uz aj predtym, lebo cysty mam uz roky aj v prsnikoch aj na vajecnikoch)
Včera som išla pre výsledky mri prsníkov.Dala mi papier a ja som sa s ním išla objednať ku gynekologicke.Sestricka zobrala ten papier, číta ho a hovorí,to čo má byť,veď tu píše mri chrbtice.No naozaj,moje meno,všetko sedelo, akurát o prsníkoch ani slovo,len o chrbte.Tak som znova išla do nemocnice, že kde sa stala chyba.Hodinu som posedela,no a nakoniec z toho vyšlo, že v ten deň tam boli dve sabove.tak mne napísali jej výsledky a naopak.Jedno šťastie,že ona chrbát a ja prsia.Ak by sme mali obidve prsia,tak nato neprídem.
@sabova3 este neviem, po dobrati chemo a kontrolnom mri sa mam vratit na konzultáciu do NOU v Ba a tam mi povedia co a ako, aka bude operacia ci celkova mastektomia alebo iba kvadrant, ale ja by som bola radsej ak by spravili celkovu, lebo som mala velky nalez, taky rozrasteny do okoliteho tkaniva, teraz uz ho neviem nahmatat tak asi vdaka chemo sa nádor stratil, mozno uplne🤷♀️mri hadam ukaze v akom stave to mam... Lenze ak sa stratil tak ako budu vediet co maju operovat 🤷♀️tak sa bojim ze nevyberu vsetko co maju a potom sa mi to vrati za nejaky cas... Tak nech radsej spravia celkovu mastektomiu, budem kludnejsia
@kika_32
Neboj sa kvadrantektomie. Ak sa pre nu rozhodnu, pocas operacie sa zvyknu poslat resekcne okraje na rychlu peroperacnu histologiu a ak by boli pozitivne, tak operaciu rozsiria.
Statistiky zatial ukazuju, ze doba prezitia sa pri prsnik zachovavajucich operaciach neskracuje, takze to je momentalne trend - u mladych zien zachovat z prsnika co najviac.

@jarmila40 mna poslal na genetiku onkolog z dovodu, ze som chorobu (ja mam vajecniky) dostala v mladom veku 39r. A hned na zaciatku aj gynekolog pozeral take tabulky, ze treba ma poslat kvoli tomu veku na genetiku, ked doberiem chemo.
Mne vysla genetika negativna. Ale ze mam o rok znovu zavolat, ze vyskum napreduje. Tak neviem, ci mi zas budu brat krv, alebo budu pracovat s tym, co maju...