Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@hracka123 no ved toho sa obavam aj ja, naco trapit viac krat, nech radsej zoberu cely prsnik! A Ty si mala aky velky nalez? Ja som mala velmi velky a taky rozrasteny do okoliteho tkaniva... Tak preto sa obavam aby tam nic nahodou neostalo 😔 ked chirurg navrhne iba ciastocnu mastektomiu(cize iba kvadrant) mozem to odmietnut?? A mozem chciet celkovu mastektomiu?? Len co ma potom neposlu prec?? Poznam pár pripadov ked chirurg odmietol celkovu mastektomiu spravit, a zial kvoli tomu ta dotycna uz musi 3krat podstupovat znova operáciu, lebo uz ma 3krat recidivum...nechapem preco jej nedali uz pri druhej recidive dole cely prsnik, preco ju musia takto trapit??? Toto by som nechcela prezivat! Radsej celkova mastektomia ako toto
@zuzap33 no mne sa asi cely stratil vdaka chemoterapii, aspon ho uz neviem nahmatat 🤷♀️ale na isto to ukaze asi mri prsnikov ktory mam 25.2! V NOU Ba mi do nádoru a chytenej uzliny zaviedli titanove klipy ci co... Ale odkial budu vediet kolko toho maju vybrat ked sa ten nádor stratil??? Bojim sa recidivy ak nevyberu vsetko! Mam z toho obavy! Bola by som kludnejsia keby spravili radsej celkovu mastektomiu 😔
@kika_32 ja som mala nádor do 1 CM a pri prvej opke histolodia ukazala že tam niečo ostalo pri resekcnom okraji no a mne chceli mastektómiu hneď robiť len som nechcela.moj dr povedal že keď je nádor v prsníku radšej hneď mastektómiu.je to istejšie .je to na našom rozhodnutý povedal.ja som toho názoru radšej prec
@alica_tn no nahmatat sa uz vobec neda ani ja ani onkologicka nevie nahmatat a predtym som vedela lebo som ten nádor vpredu, mala som take velke tvrde lozisko aj prsnik som mala zdureny, zacervenany... Ale teraz uz nie, ani zdurenie ani zavervenanie, a prsnik je uz makky bez toho zatvrdnuteho miesta 🤷♀️no 25.-ho mam mri prsnikov tak som zvedava aky nalez tam bude 🤷♀️ na zaciatku ked mi robili mri tak tam este ten nádor bol ale okrem toho tam v zavere popisovali aj mnohopocetne nádorove loziska... Takze pravdepodobne som tam mala viac nalezov ni len ten jeden velky ale aj viac drobnych nalezov co som nevedela nahmatat 🤷♀️
@hracka123 no ja som mala ovela vacsi nalez, a taky neohraniceny, rozrasteny s takymi vybezkami do okolia velkostou 62x75x54 mm a druhy nalez 35x24x24mm navzajom boli ze vraj tieto nalezy prepojene... Ale ked mi robili to mri prsnikov na zaciatku chemo tak tam popisovali mnohopocetne loziska... Takze sa tam asi vytvorili dalsie za kratky cas 🤷♀️na sone a na mamografii popisovali iba tieto dve loziska... Ale na mri tam ich uz popisovali viac, tak neviem ako teraz dopadne kontrolne mri po skonceni chemo 🤷♀️
@zuzap33 lekarka sa Ta opytala aky rozsah operácie chces? No mna sa zatial nikto nic nepytal, ked som bola prvy krat v NOU tak tam mi chirurg povedal ze v takom stave ako to mam je to neoperovatelne, ze nalez je velmi velky ze to by bol prsnik velmi deformovany alebo by musel pocas operácie pristupit na uplnu mastektomiu, a ja som mu vtedy vravela ze suhlasim aj s uplnou mastektomiu, ale on odmietol a poslal ma na chemoterapiu, ze je potrebna aby sa nádor zmensil a potom bude az operacia, a onkologicka ku ktorej patrim v NOU tiez povedala ze je potrebna predoperacna chemoterapia, a ze podla nej dostanem chemo aj po operácii, a aj oziare tak neviem, budem asi muderejsia ked pojdem po skonceni chemo znova na konzultáciu do NOU
@kika_32
@helga9
Ja len, ze sa netreba bat, ze chirurg nebude vediet, ci zobral dostatocne vela tkaniva, lebo su na to metody, ako to zistit 🙂.
Rozhodnutie o rozsahu operacie je samozrejme na onkologovi a chirurgovi, hlavne teda na chirurgovi. Ale nik nechce ublizit pacientovi a rozhoduje sa v najlepsom zaujme pacienta (tomu sa snazim verit 🙂 ).

@kika_32 presne ako píšu baby. Netrvaj za každú cenu na mastektómii. V dnešnej medicíne je to už prežitok....
Ja som mala obrovský nález a po chemo sa tak zmenšil a zapúzdril, že sa dal vyoperovať so zachovaním prsníka.