icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

matazmena
17. feb 2020

Ja som tomu dnes trosku vyťala, Lomnické sedlo 😊

matazmena
17. feb 2020

Naberám energiu na oziare 😉

ira25
18. feb 2020

@helga9 ahoj moja, už máš týždeň po oziaroch tak ma zaujíma či je pokožka ešte stále ok... mastís ďalej?

helga9
18. feb 2020

@ira25 ahoj mastim krémom linola 2- 3 krát denne. Koža je v poriadku zatiaľ. Trošku som mala asi 4 dní po oziaroch červenú kožu okolo klucnej kosti ale už to prešlo. Zatiaľ to nevyzerá žeby sa chcela koža supat no uvidím čo bude.

anetkabagetka
18. feb 2020

@hracka123 som veľmi štastná žiadne ožiare nebudú nakoľko mám amputáciu celého prsníka tak by mi nemali čo ožarovať tak a teraz už iba hormon.liečba

ira25
18. feb 2020

@helga9 práveže som počula,že po skončení rádioterapie sa prejaví ožarovanie na koži a preto som bola zvedavá ako si na tom.
Tiež mi prosím môžeš dať link s kade objednať Lipozomalne C ?
Už berieš hormonálnu liečbu?

hracka123
18. feb 2020

@anetkabagetka supeeeeeeer teším sa

hracka123
18. feb 2020

@anetkabagetka no tu už beriem

anetkabagetka
18. feb 2020

@hracka123 a tá sa berie v tabletkách alebo v akej forme

hracka123
18. feb 2020

@anetkabagetka v tabletkách mám ráno a večer ževraj na 10 rokov ha

hracka123
18. feb 2020
anetkabagetka
18. feb 2020

@hracka123 mne napísali že na 5 rokov

hracka123
18. feb 2020

Hej ale ja mám 42rok

anetkabagetka
18. feb 2020

@hracka123 tak si ako moja dcéra tá bude mat v marci 40

ira25
18. feb 2020

@anetkabagetka a už aj máš tabletky a aké , také isté ako Erika?

helga9
18. feb 2020

@ira25 no veď zato píšem že uvidíme či niečo sa objaví zatiaľ som spokojná to normálne procedúra ráno aj večer. Teraz som si céčko kúpila v lekárni lipozomalne ale pýtaj forte ma 520 mg viac ako to klasické. Nemám ešte hormonalnu za 3 týždne idem ku onko

ira25
18. feb 2020

@helga9 s ja , že to hneď po skončení ožiarov nasadia hormonálnu liečbu.
Dik zajtra kúpim C v lekárni a ešte enzymi, ktoré doporučuju a budem jesť hodne červenej zeleniny, ktorá je vraj potrebná pri vysokom Estrogéne.

ira25
18. feb 2020

@helga9 ajaj, teraz som na to prišla, že už som toto s tebou preberala vzhľadom na to.ze obsahuje sóju /estrogén/,ale si písala,že to nevadí.
Ešte sa ťa chcem spýtať či pociťujes viacej únavu,ako sa píše , že mi koncu to tak je a tiež či ti pri ožarovani klesli krvinky.
Chcem byť na všetko pripravená a rozmýšľam či nevysadim Euthyrox, ktorý k mojej chorobe len dopomohol,ale to by som sa zrejme išla o Tom dohodnúť s endokrinologickou

helga9
18. feb 2020

@ira25 únavu vôbec a euthyrox myslím vysadiť určite nie to by ti v tele urobilo riadnu sarapatu. Vieš s tou únavou neviem akoby to bolo keby idem v kuse ja som mala po polovičke týždeň pauzu

helga9
18. feb 2020

@ira25 ohľadom tých vitamínov ma teraz úplne odstavila jedna vec. Som sa bavila s jednou čo je 5 rokov po liečbe a ona mala dlho neuropatiu po liečbe a som sa jej opýtala čo jej nato dali. Napisala mi dáky liek názov si nepamätám že s tým je to ťažko lebo neuropatia sa lieči s liecivami na báze vitamínu B a ten onko pacienti nemôžu lebo podporuje rast malignych buniek. Vtedy mi zastal rozum. Reku čo? No tak som začala pátrať a fakt je to pravda onko pacienti by nemali žiadny b vitamín ako vyzivovy doplnok. Len čisto zo stravy. Škoda že som tu štúdiu neodfotila. Tak teraz čo robiť kážu pyridoxin pri poklese krviniek a na bolesti po liečbe. Ale brať by sme to nemali. Tak kto sa v tom ma vyznať.

ira25
18. feb 2020

@helga9 hej len či nemysleli len kys.listovu a B12,jasné pyridoxin berú všetci onko pacienti pri liečbe.
Možno tá moringa čo obsahuje všetky vitamíny co berie suseda dlhodobo by sme mohli.
Dostala som dnes mail ohľadom mojej diagnózy od pani Dr. čo sa zaoberá celostnou diagnózou aj jedálnicek,len som to ešte neprečítala

hracka123
18. feb 2020

@mata9522 ahoj ako koża po oziaroch?

ira25
18. feb 2020

@helga9 ešte k nejropatii,ja som pred necelým rokom brala B -ecka od neurologicky po zlomeniny ramená na regeneráciu nervov a možno aj to prispelo k raka čo mám,lebo už som asi mala v tele

helga9
18. feb 2020

@ira25 boli spomenuté všetky béčka tak neviem

ira25
18. feb 2020

@helga9 ja sa budem pýtať tej pani ak ťa niečo napadne čo by bolo dobré vedieť tak napíš a ja jej večer napíšem,len najskôr musím všetko čo mi napísala prečítať, však ja aj tak nejdem skôr spať ako pred pol nocou

ira25
18. feb 2020

@hracka123 a ty sa moja ako máš ? Už po maľovaní upratané?

hracka123
18. feb 2020

@ira25 jasné upratané .mám sa celkom fajn koza po oziaroch už ok nemusím ani natierat v marci mám kontrolné mamo tak bojím bojim

anetkabagetka
18. feb 2020

@ira25 ete tabletky nemám pôjdem onkologičke tak potom uvidím aké mi dá

ira25
18. feb 2020

@hracka123 práve tie kontroly budú na psychiku,ale ja verím že bude dobre 🍀
To pri hormonálnej liečbe budeš mať zrejme častejšie kontroly

hracka123
18. feb 2020

@ira25 na onko mám ísť az 30juna