Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@helga9 áno 16 vraj je to dobrá histologia malé šírenie malý nádor 17mm,uzliny ok tie nebudú ožarovat keď boli čisté a vraj keď sa budem na oziaroch stretávať a debatovať kto koľko má dávok tak nech si to nevšímam,tak preto sa pýtam, že aj keby bola biopsia horšia,tak vzhľadom na vek by bolo len 16?
Ty si sa stretávala na oziaroch tak ako to mali,aj mladí 16 či len staršie ženy.
To vieš aj má teší, že nie 24-30 ale zaujalo ma to
@helga9 niekde v januári/ak sa nemýlim/ si písala,že starším dávajú 29 a ak sa im nezdá tak pridávajú.No prečo po mastektómii dávajú viacej keď prakticky už prsník nemajú...nejak mi nepasuje.
A ešte ide liečba a ja nemala CT ani krv.
Na krv som sa pýtala včera lekárky a fakt hrozne milá a na všetko ochotná odpovedať,tak vraj krvnú laborku som mala pred opkou dobrú tak za taký krátky čas sa nič nezmení a markery nie suy výpovedná hodnota, tá sa zvýšiť aj pri prechladnutí,ochorení štítnej žľazy,pri zapale,ale už je po liečbe tak sa sledujú aj markery....hm a potom sú už výpovedné, že nastala progress?.Tak a zase nemám vyšetrenie pred liečbou a divné, že pani s ktorou som bola operovana a nakoniec jej zobrali prsník a nepotrebuje liečbu okrem hormonalnej,teraz bola na krv aj markery a objednana na CT....takže sa v tom sytracam ale úplne 😙
Dnes kontrola u onkologičky a dala mi tabletky Etruzil 2,5mg na týždeň vyskúšať ako ich budem znášať a mám si 3x denne merať tlak tak uvidím ako ďalej a ešte ma čaká MMG prsníka a Sono
@anetkabagetka to sú hormonálne lieky?
@ira25 ano sú hormonálne a mám ich mať na 5 rokov
@helga9 práve som si čítala vedlajšie účinky a že návaly tepla,bolesti svalov no ved to mám už teraz tak sa mám na čo tešit
@anetkabagetka len toto bolo v pribalovom letáčiku?Ja prešlo menopauzy ako rajskou
Dievčatá pýtala som sa Dr. na môj prsník,že prečo je po opke väčší či je tam nevstrebana tekutina a ona, že CT ukáže tekutinu ale teraz pred rádio už by ju nevyberal a inak,že on nie je väčší,ale opkou sa roztiahne,tak trochu deformuje a preto aj bradavka nie je rovnako vysoko ako v zdravom a presné povedala aj to čo už som vedela, že pri rádio sa zmenši a sfibrozuje teda bude tvrdší aj môže stmavnut u niekoho.
Tak ja už mámv tom jasno, keďže mám len 16 ožiarov tak bude silnejšia dávka ako u 24,30
@anetkabagetka aj mám návaly tepla a aj má občas nohy bolia a svaly ale ja beriem Tamoxifen.Kolko si máš dávať cez deň jednu?
@hracka123 ano mám si dávať iba jednu ráno ale to mám na skúšku že ako ich budem znášať a to si mám merať 3x denne tlak ale ja mám aj tak nízky
@ira25 ja som po skončení menzesu brala tabletky 7 rokov a bola som v pohode ale keď mi zistili diagnozu tak som ich musela vysadiť a potom tie návaly začali
@anetkabagetka ja som nebrala nič,proste raz menzes neprišiel a žiadne návaly a potiaze ako popisovali baby,ale zrejme pri hormonálnej liečbe si tým prejdem.

@ira25 keď sú neni uzliny a malý nádor aj vek vtedy davaju6menej