icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
11. apr 2019

@larike ahoj ako ti to ide s papkanim? Je to uz lepsie? Neviem koľko si po chemo vlasky držia?

helga9
11. apr 2019

@romiada ahoj mamka je na tom ako?

romiada
11. apr 2019

@helga9 v pondelok ju pustili aj s drenažou domov. Beha s tym jak s kabelečkou od Gucciho 🤣 uplne nasolena prdel...už vymyšla oslavu (otcovych menin) v reštike a vylet na Červeny kameň 🙈. Už jej suseda (zdr.sestra) prizvukovala že sa nema flakať a dať oddych po operacii lebo maju plno chorych v ambulancii že nech niečo nechyti. Snažime sa jej pomahať s čim sa da ....som rada že je pozitivna, zatial nema vysledky z histologie že čo dalej...tak sa dala do takeho pozitivneho módu

romiada
11. apr 2019

Inak dievčence, žienky prajem Vam všetkym veľa energie na všetky bitvy ktore Vás a Vašich blízkych čakaju. Hlavne nádej a vieru vo vyhraty boj. Dnes je deň narcisov. Tak nech tento pekny kvietok čim skor mate len ako ozdobu a ako pripomienku na Vašu vyhru ❤❤❤

hyta
11. apr 2019

@romiada Pozitívne myslenie je pri každom ochorení veľmi dôležité. To je skvelé že má tvoja maminka "vrtuľu v zadku".😀Prajem rýchle uzdravenie. Mať podporu v rodine je ten najväčší dar.❤❤

romiada
11. apr 2019

@hyta nas to trošku nakoplo a stmelilo ako rodinu. Kym bola mama v nemocnici tak sme jej vymalovali kuchynu a chodbu, upratali špajzu a urobili jej vysnivany relax na balkone (sedenie so stolikom, roletou, svetlom)....nabehla rychla rota 🤣 paradoxne sme boli radi že maminu nepustili v piatok ale až v pondelok aby sme to stihli dokončiť. To dojatie a slzy v očiach stalo za to. Až ma miestami mrzelo že sme sa na to odhodlali až pri varovnom prste-maminej chorobe.

helga9
11. apr 2019

@romiada len ju nechajte nech nazbiera pozitívnu energiu ak pojde na chemo bude ju potrebovať. Som rada ze jej je dobre po opke ja mam obavy z nej a chemo rýchlo ubehne tak opka tu bude cuby dup.

larike
11. apr 2019

@helga ahoj, vyzerá to tak, že sa dnes rozpapkám, dnes je presne týždeň po chemo - vlasy držia, vypadávanie očakávam budúci týždeň okolo stredy

larike
11. apr 2019

@hyta ahoj, v práci som skončila od zajtra mám PN. Biele krvinky mi padli úplne, mám nábeh na zápal pľúc, nasadili mi ATB😒

hyta
11. apr 2019

@romiada Mamina musí byť nadšená, že ste ju tak milo prekvapili.

helga9
11. apr 2019

@larike to je dobre ze ti začína chutiť.Ja som 17-ty den dnes som si dávala ampulky proti vypadávaniu na vlasy aj umývala tak som ich masirovala tak mi dosť vypadlo aj som sa vycesavala ale mam dosť vlasov hádam to zvládnem . Mohli by nam vydržať po dobu tých 4 chemo. Zajtra idem na tu krv musia byt v poriadku tie krvinky ladujem sa všetkým možným co som čítala žeby mohlo podporiť tvorbu bielych krviniek.

helga9
11. apr 2019

@larike no tohoto sa ja zajtra bojim ze krvinky budu v prdeli. Aj sa cítiš akoby chora? Lebo ja nic ani teplotu

larike
11. apr 2019

Nie, som v poho. Išla som s tým, že mi kolísala teplota od 36,9 do 37,3 zo začiatku som si myslela že je to v pohode a že telo bojuje. V papieroch mám napísané, že sa mám ozvať pri teplote 38 a to som bola ďaleko. A lekár má sfúkol, že prečo som neprišla skôr. No veď aj teraz som išla s takým malým srdiečkom, že či nerobím zbytočnú paniku a vidíš ako to dopadlo.

helga9
11. apr 2019

@larike mne tiež povedal ze az keby mi stúpla teplota na 38 mam prísť tak vidis to povedia a este ta sfukne.

larike
11. apr 2019

Vidíš, nerozumiem tomu ...

helga9
11. apr 2019

@larike nuž moja tak veľa oddychuj. Ja som cely tyzden nervózna z toho

hyta
11. apr 2019

@larike Dúfam, že ti antibiotiká rýchlo zaberú, prajem ti, aby si bola čím skôr v poriadku.❤

larike
11. apr 2019

@hyta ďakujem ❤️

helga9
12. apr 2019

Ahojte ženy no krv je len trošičku lepsie. Idem zas v utorok podľa krvi buď dostanem chemo alebo nie a dostanem asi rastový faktor injekciu. Zvýšil mi dávky pyridoxinu.

larike
12. apr 2019

Ahoj, verím tomu, že sa to do utorka napraví. Na koľko zvýšil pyridoxin?

helga9
12. apr 2019

@larike ahoj mala som brat jednu denne pyridoxin 20 mi a ze si mam davat dve pipule. Tak dnes so dám aj večer. Ty ako kostičky neboleli?

hyta
12. apr 2019

@larike Za málo, prajem veľa šťastíčka.❤

larike
12. apr 2019

Kosti ma vôbec nebolia. Očakáva sa že tá injekcia mi až v najbližších dňoch začne zaberať a tie krvinky sa spamätajú.

helga9
12. apr 2019

@larike no mne povedal 2-3 injekcie skoro ma vystrelo tak dúfam ze do utorka sa spamätajú krvinky

romiada
12. apr 2019

@helga9 z pirydoxinu je aj zvyšena chuť do jedla či nie?

helga9
12. apr 2019

@romiada tak to neviem ale jem stále aj bez pirydoxinu.

sticker
romiada
12. apr 2019

@helga9 mne len napadlo ze ked pisete viacere zienky tu ze Vam chuti jest tak je to asi aj tym pirydoxinom...ved to je vlastne B vit. No mama moja sa teda nepotesi....lebo uz teraz ma peknych par kileciek navyse, na chudnuti jej zrovna nepridal este aj Euthyrox na stit.zlazu a ked este vdaka tomuto bude naberat kila.....

romiada
12. apr 2019

@helga9 Ty si štihla...a tušim to aj vybehaš ...ako si pisala okolo domu, zahrady...

helga9
13. apr 2019

@romiada som štihla zatiaľ ze ci naberiem počas liečby uvidím lebo veď by som mala mat tamoxifen dlhé roky a bohvieco este mimo neho ma čaká hlavne nech sa tej pliagy zbavím .Teraz sa krmim fakt v kuse ale zatiaľ som nic nepribrala. Eurhyrox berie aj moja mama dlhé roky a veru po ňom dobre nabrala na váhe .

hyta
13. apr 2019

@romiada
@helga9 Dievčatá, kašľať na hmotnosť, len nech je človek zdravý. Ja vám všetkým veľmi držím palce.❤