icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
6. mar 2020

@katka14 dakujem Katka, inak budem ti drzat palce, este vela pred sebou.. ja uz konecne koncom marca budem mat konzultaciu,kedy mi vyberu vajecniky..som sama zvedava..ale vcera mi onkologicka vravela,ze vybratie vajecnikov je oproti mastektomii prechadzka ruzovou zahradou,tak ma to ukludnilo,lebo mastektomiu som zvladla super

helga9
6. mar 2020

Jaaaaj no už máme koronu aj u nas

jankastraza
6. mar 2020

@helga9 ano? a kde? my uz vyse 100 ludi,ale tvrdia,ze vsetko starsia generacia

ira25
6. mar 2020

@helga9 vidíš dnes priznali , že je aj u nás a pritom viem, že v ZA umrela zdravotná sestra a nevedia kde sa nakazila hľadá sa zdroj a v žilinských novinách písali, že dezifektuju MHD, vraj preventívne ha ha prečo asi?

katka14
6. mar 2020

@jankastraza tak to mas super. A mala si obojstrannu ci jednostrannu? A ako ruky po tej mastektomii? Zvladla si sa postarat o seba sama ci mala si pomoc? Aj si mala rehabilitacie?

helga9
6. mar 2020

@jankastraza Janulka v Blave

helga9
6. mar 2020

@ira25 no suskalo sa že kvôli voľbám sa tutlalo no bohvie

ira25
6. mar 2020

@helga9 no nie je to korona, ale tutlaju iný zmutovany vírus,len personál je viazani mlčanlivosťou,ale aj tak to preniká na verejnosť...potom zostáva otázka kde je právo o informovaní obyvateľov

jankastraza
6. mar 2020

@katka14 ja som mala stastie v nestasti,ze mi stihli prist vysledky genetiky pred opkou,cize mi rovno mohli urobit obojstran. mastekt., bola mi pomoct mamina 2tyzdne po opke este zostala,takze som nerobila vobec nic,len jedla a cvicila poctivo cviky 3x denne a bez problemov niekolko km denne som behala,zbrlala kadetade a po vyletoch..,ale vravim, mala som zakazane dvihat doslovne aj kanvicu,to mi v nemocnici prizvukovali...ze prve 3tyzdne nesmies nic,potom uz som po 3tyzdnoch zacala pomaly normal fungovat,deti mam nastastie samostatne,len som im hovorila co maju robit a pod,muz umyval riady,teraz uz som 5tt po opke a uz na bicykli skusam ,ale malo by sa az po 6tt,som uz uplne na 100% ako kedysi,nie ziadne rehabilitacie,a po 4 tyzdnoch sa uz mozu jazvy natierat olejom..

katka14
6. mar 2020

@jankastraza dakujem za info. A to si mala naraz pri 1 opke oba prsniky von? Lebo mne moja dr povedala ze to by bolo naraz moc a asi to pojde na 2x. Ale asi posledne slovo bude mat chirurg

jankastraza
6. mar 2020

@katka14 fuha,tak take nieco pocujem prvy raz, bezne robia obojstrannu mastektomiu a napriklad tu v Uk je to denna opka, cize prides,uspia ta ,vyoperuju a o 4hodinky ides domov ak samozrejme nie su komplikacie, a plus ak nie je rekonstrukcia,lebo ja som si nedala implantaty

katka14
7. mar 2020

@jankastraza fuha tak to mate na paradu. Mne to chce robit postupne. 1 prsnik potom druhy. Zahojit. A kdesi cosi potom si riesit plastiku. A potom niekedy vajecniky. Teda asi v prvom rade vajecniky. Ani neuvazujes o plastike? A po opke si vedela sama fungovat? A teraz pouzivas epitezy?

jankastraza
7. mar 2020

@katka14 som nemilo prekvapena,ze kedze uz mas genetiku positivnu a vedia,ze podstupis obojstrannu mastektomiu,neurobia to naraz,a v podstate zatazia organizmus dalsou operaciou v buducnosti..viem,ze je neprimerane porovnavat ake postupy ma Slovensko a Anglicko,kedze tu su ine financie v zdravotnictve..takze dufam ta nenahnevam mojim nahnevanym nazorom,tu totiz robia dokonca bezne,ak pacientka suhlasi obojstrannu mastektomiu+vybratie vajecnikov naraz, ked je genetika ako mame my positiv..mne je napriklad luto,ze mne to nestihli naplanovat a urobit hned spolu,lebo nie som nadsena,ze opat ma uspia..ja plastiku uz podstupit nemozem,pretoze ma caka radioterapia a tu v Uk ked mas radio,ti uz implantaty potom nedaju,kedze pokozka uz nema potrebnu elasticitu,ale na Svk to robia.. ked som to hovorila mojmu dr kt ma operoval,len pokrutil hlavou,v zahranici uz sa to nerobi,nuz ale na Svk je vsetko mozne..neviem co je epiteza,prepac niekt slovenske vyrazy nepoznam,ale mne dali special makkucke vankusiky do podprdy,kym mi o pol roka po mastektomii vymeraju protezu-al ako sa to povie po svk neviem prepac ♥️

jankastraza
7. mar 2020

@katka14 ano neboj po opke nebolelo velmi,Len ked budes cvicit a to ti odporucam cvic poctivo cviky,kt ti nakazu,tak vtedy to samozrejme boli,ale da sa to vydrzat,mne pomahalo stale behat,chodit,nesediet,ale nesmie sa nic rukami dvihat prve 4 tt vobec pri obojstrannej samozrejme

midori123
7. mar 2020

@katka14 ahoj, ja len ze ked som bola na operacii, tesne predomnou operovali pani, ktorej robili dvojmastektomiu. Operovali nas na Klenovej. Takze neviem od coho to zavisi, ale robia to aj na Slovensku.
Drzim palce

jankastraza
7. mar 2020

@midori123 super,ved aj ja si myslim,ze to robia,asi presne individualne...

katka14
7. mar 2020

@midori123 mozno to aj tak nakoniec dopadne. Toto bol nazor dr z chemo ambulancie. Ked budem s chirurgom mozno da ine postupy. Uvidim. Nic neviem presne dopredu co bude a co ma kedy caka. Teraz viem o 4 bielych chemo co ma cakaju a potom opka. Niekedy asi v lete

katka14
7. mar 2020

@jankastraza no epiteza je v podstate asi ako u vas proteza si myslim. No a to mi chces povedat ze ty si uz nemozes dat spravit plastiku? Cize uz navzdy budem mat len akoby vyplne v podprde? Rozumiem tomu dobre?

jankastraza
7. mar 2020

@katka14 nie ty,ale ja ano,co sa implantatov tyka,tak uz mi nespravia kvoli radio,ale ak nahodou v buducnosti by som pribrala a mala dostatok tuku,kt teraz urcite nemam,urobili by v tom pripade rekonstrukciu taku,ze bud by mi zobrali cast z chrbata Al zo zadku a spravili z toho prsniky takze tak v mojom pripade,ale ty si mozno das implantaty ak nie si proti nim ako ja 💗

katka14
7. mar 2020

@jankastraza a preco si proti nim ak sa mozem spytat? Ja si neviem seba predstavit bez prsnikov do konca zivota.

hracka123
7. mar 2020

@katka14 aj ja som proti implantátom tiež mi ich neodporučili😀

jankastraza
7. mar 2020

@katka14 Katka, veru kazdy sme iny a mame na to iny nazor, ja som bola cely zivot proti, a ked sa mi stalo toto a mala som moznost dat si spravit implantaty pocas mastektomie, dr mi dal este tyzden navyse na rozmyslenie,pretoze bol sam prekvapeny,ze mlada baba a rozhodla som sa nakoniec odmietnut ich.. robila som si cele tyzdne prieskum na fb pisala som s desiatkami zien,kt to mali za sebou a citala som fakt vela,to ma len utvrdilo v tom,co mi hovoril moj vnutorny hlas..dokonca moje kamaratky boli v soku,ako som sa rozhodla,lebo vedia a poznaju ma,aka som a ze pre mna je dolezite vyzerat dobre-v ramci moznosti...a plus pracujem so stovkami,tisickami ludi denne,ked som v praci-momentalne nepracujem...trochu pomaha aj to,ze som bola cely zivot plocha,nemala som doslovne ziadne prsia,rovna ako lata-atleticky tip..takze viem sa uplne vzit do situacie zien,kt to pocituju inak,kedze maju prsia alebo vacsie prsia.. to uz je o inom

cejuska
7. mar 2020

dievcata ako vam vyzerala jazva a operovane miesto ked ste dostali prvu chemo? mali ste ju pekne zhojenu? mali ste kozu makku a vypnutu, ci nerovnu?

jankastraza
7. mar 2020

@cejuska v tomto ti neporadim, ja som mala najprv chemo a az potom operaciu

katka14
7. mar 2020

@hracka123 a preco ak sa mozem spytat?

ira25
8. mar 2020
helga9
8. mar 2020

Dievčatá krásny MDŽ Vám prajem

hracka123
8. mar 2020

@katka14 myslela som že teraz mi ich neodporučili som po oziaroch ale do budúcna hej

ira25
9. mar 2020

@helga9 ahoj,tak ešte kožička po rádio je ok?A ako hormonálna liečba?

ira25
9. mar 2020

@mata9522 tiež moja ako sa máš po oziaroch?