Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Veď práve a preto som z toho nervózna. Mňa lekár ukludňoval, že schudnúť po chemo je normálne neskôr sa to upraví. Tiež si myslím že telo potrebuje energiu na boj.
Striedali ste ruky na chemo a odbery? Ja som zatiaľ dávala len do ľavej ruky ale vcera mi zas tak nešťastne pichla ze ma ruka bolela cely den. Aj teraz keď si to miesto chytím ma boli. Nedávali ste si nic nato nejakú octanovu masť alebo niečo iné? V utorok idem zas neviem ci sa mi žila vystrabi dovtedy teraz som mala viac odberov za sebou.
Viem o Tom ze z ruky na ktorej strane vybrali uzliny uz neberú krv ja este po opke nie som dávala som si do ľavej lebo tam mam lepšiu žilu a pravú ruku predsa viac používam na pc pri robote no vcil si dam utorok do pravej idu sviatky tak pracovať nebudem ruka si oddýchne.
@helga9 môže... mne dr hovoril, že v pohode môžem všetko jest ako som zvyknutá, dokonca mi nekazal nijako ani obmedzovať sacharidy, proste všetko... a aj alkohol, samozrejme s mierou... a to ja ešte aj fajčím a ani od toho má nijako neodhovara, alebo žeby nejaká hlúpa poznámka, proste nič. Dr mi hovoril, že pokial je to možné, tak aby pacienti fungovali v rámci možnosti tak ako pred chorobou
@helga9 nasla som ze pivo sa moze
http://webmagazin.teraz.sk/zdravie/chemoterapia...
No ale doveryhodnost clanku si overit neviem...to je ako vsetky tie stranky o zdravi " vedci v Amerike zistili...."
Teraz som čitala že občasny pohar vinka v tehotenstve napriklad vobec neškodi....no ťažko povedať ktora tehotna bud.mamina by to riskla aby to odskušala potvrdiť/vyvratiť.
@ragulca ja som cukor vylúčila uz dávno pred chorobou občas si dám nejaký koláčik ale to tak raz dvakrát do mesiaca aj u mojich deti to obmedzujem peciem im kolace buchty s klasickým cukrom ale dám minimálnu dávku. Naučili sa aj na puding bez cukru keď im dám nato čučoriedky je im to sladké. Nechýba mi sladké keď aj mi pride na chuť dám si ovocie ja teraz jem veľakrát za den ale hlavne ovocie a zeleninu chuti mi to. Dr tiež nepovedal žeby som sa mala obmedzovať ani to nerobím lebo som tak nastavená uz dávno. Alkohol tiež moc nemusím keď bola príležitosť tak ja ľúbim červene ribezlove víno.
Ja od poslednej chemo už len do nohy si dám napojiť.pichnutie vôbec nebolelo.parada.akurat ruku mám stále opuchnutu,asi od novembra.nikto mi k tomu nevie nič normálne povedať.uz sa ani nepytam.je jak je .

Baby, ja som zacinala liecbu s fakt vysokou hmotnostou a pravidelne ma kardiologicka (pri chemo treba kontrolovat srdce) dodzubavala, ze som obezna a musim schudnut, inak sa rakoviny nezbavim. Ked som to povedala onkologicke, ta sa chytila za hlavu a povedala, ze pocas liecby chudnut nesmiem.