icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

adrika762
20. mar 2020

@ira25 ja mam chodiť do KE, budú mi volať kedy mam prísť na za kreslenie tak som zvedavá že kedy to bude.

nori21
20. mar 2020

@adrika762 aj ja som chodila tam

nori21
20. mar 2020

@kika_32 už to bude len a len dobré,oddychuj

ira25
20. mar 2020

@adrika762 mne povedali že o štyri týždne a zavolali o tri týždne,pri prvom sedení a zakresleni povedala 16 ožiarov...či to tak zostane som zvedavá

ira25
20. mar 2020

@nori21 tebe tiež dali 16 ožiarov a aj tak zostalo,ale pridali už nepamätám

helga9
20. mar 2020

@kika_32 Uzliny nech ťa netrápia určite vzali koľko bolo treba mne vzali prvú etáž a zatiaľ s lymfedemom nemám problém dúfam že ani nebude

ira25
20. mar 2020

@kika_32 neboj už všetko zlé ti vyhodili už len bude dobre,zajtra budeš úplne behať ako srnka aj s kabelkou❤️

ira25
20. mar 2020

@helga9 helga,moja zlatá poraď môžem jazvu natierať krémom na jaz y aj keď chodím na ožiare...je čoraz skaredsia roztiahla sa a hrubne...

ira25
20. mar 2020

@adrika762 na zakreslenie som išla od objednania cca mesiaca pol a po troch týždňoch má volali na ožiare

nori21
20. mar 2020

@ira25 ostalo tolko

ira25
20. mar 2020

@nori21 dúfam,že aj u mňa,len či to az dnes nie spočítajú

kika_32
20. mar 2020

@nori21 dakujem. 😔

kika_32
20. mar 2020

@helga9 dufam ze ani ja nebudem mat problem s lymfedemom😔 troska ako keby mi trpla ta lava ruka, ale asi aj z lezania. Zatial mi nedovolili vstat

kika_32
20. mar 2020

@ira25 dakujem. Dufam. Uz by som rada aj teraz len este nedovolia, ze minimalne 5 hodin musim lezat. Len je mi to take neprijemne stale otravovat sestricky, infúzie ma strasne prehanaju, a ja mam slaby mechur(asi od chemo, lebo odvtedy mam s tym problem, casto musim chodit na wc) 😥radsej by som isla na toaletu a neotravovat s tym
sestricky😥

ira25
20. mar 2020

@kika_32 to nie je otravovanie oni sú tam na to,aj o infúziách som stále pýtala misu na cikanie a tiež mi nedovolili vstať ako 5-6 hodín . cvič prstami a zápästím na operovanej ruke a bude ok....zajtra určite

kika_32
20. mar 2020

Mile su tu sestricky, len mi je to neprijemne😔hybem s tou rukou ako sa len da

helga9
21. mar 2020

@ira25 uff no asi s tým tých pár týždňov počkaj aby náhodou nejaká zložka krému ti nevyvolala nejakú reakciu

ira25
21. mar 2020

@helga9 ďakujem,no ako som si všimla tak jedna tuba radiocare mi nebude stačiť.
No veľmi škaredú jazvu budem mať na prsníku pod pazuchou je pekná.....zrejme hore je viac namáhana,tak asi s tým nič nenarobíme,tak ako píšeš až po ožiaroch ,ale kto vie aká bude jazva po ožiaroch, keď už teraz je škaredá a to som skoro tri mesiace o opke.
Včera na ožiaroch boli so mnou len samé ženy všetky s prsnikom a väčšina bez prsníka....to nechápem,kto tu na zemi ešte bude mať zdravý prsník?
Myslela som, že mi pri ožiaroch zdravý prsník prikryju,ale nie,tak ani štítku nedajú ochranu

adrika762
21. mar 2020

@ira25 tak to som zvedavá kedy ma zavolajú kej je taka situácia aká je,

ira25
21. mar 2020

@adrika762 no onko pacientov nemôžu odpinkat,aj ja som mala obavu a nakoniec ma zavolali o týždeň skôr.
Koľko si po operácii?

helga9
21. mar 2020

@ira25 ja som minula 3 tuby radiocare a asi 4 pudre. Keď keloiduju jazvy tak neviem čo s tým ja mám s tým tiež problém ale nemám širokú Jazvu celkom je pekná a tu pod pazuchou mám takú akoby som sa len škrabla

ira25
21. mar 2020

@helga9 tak ako hovoríš tu pod pazuchou tá sa pekne hojí ako píšeš ako skrabnutie,ale táto je hore skoro na hrudníku a tam sa vraj tvoria keloidne jazvy,jednu takú mám o žlčníku.
Už teraz vidím, že s jedným krémom nevystacim, keďže ako si písala natierať nielen prsník.
Ani tebe nedali ochranu na štítnu žľazu?Mohli mi aspoň prikryť druhý prsník,ale asi to nešlo keď aj na boku zdravého prsnika bol krížik a potom podľa toho nastavili stroj.
U nás fungujú dva stroje ak už nový,tak neviem či na starom sa inak pracuje,len známa pred dvoma rokmi chodila a jej druhý prsník prikryli.
Kožička a hormonalnu liečbu stále ok?
Včera si sťažovali pacientky,že ako zle znášajú hormón liečbu ale až teraz mi docvaklo, že ako môžu brať už hormón liečbu keď majú ožarovanie...to sa ich musím spýtať.

hracka123
21. mar 2020

@kika_32 ahoj ako moja sa máš?kedy domov?😁

ira25
21. mar 2020

@hracka123 aj ja som zvedavá Kika ako sa máš... verím, že dnes je to oveľa lepšie a každým dňom bude ešte lepšie

pokoraczka
21. mar 2020

Milé žienky, mamina je po 10. chemo, okrem toho dostáva aj do stehna injekciu a berie aj tabletky. Na rukách na predlaktí a nohách okolo členkov sa jej robia také veľké vodnaté plusgiere, ktoré aj prasknú a mokvajú. Nemáte prosím skúsenosti čím to zmierniť, čo by na to pomohlo? Preväzujeme, ale značne ju to obmedzuje vo všetkom...Ďakujem!

adrika762
21. mar 2020

@ira25 jasom mala operáciu 3.3., bola som 10 dní v nemocnici, máš oziare a ešte nejakú liečbu? ja pokračujem s biologickou liečbou ešte.

ira25
21. mar 2020

@adrika762 10 dní..to nejak veľa,tak skôr ako za mesiac ťa na zakreslenie nezavolaju .
Po ožiaroch budem mať hormonálnu liečbu na 5 rokov

zuzap33
Autor odpoveď zmazal
zuzap33
22. mar 2020

@kika_32 ako sa cítiš po opke? Mne tiež ešte trpne ruka a som po opke skoro mesiac. Pýtala som sa dr a vraj to môže aj niekoľko mesiacov, no nepotešila ma

ira25
22. mar 2020

@zuzap33 mne povedal Petrík,aké problémy budem mať keď vyberú uzliny,tak vraj môže byť tŕpnutie ruky, našťastie som nemala.