Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@ira25 dakujem. Dufam. Uz by som rada aj teraz len este nedovolia, ze minimalne 5 hodin musim lezat. Len je mi to take neprijemne stale otravovat sestricky, infúzie ma strasne prehanaju, a ja mam slaby mechur(asi od chemo, lebo odvtedy mam s tym problem, casto musim chodit na wc) 😥radsej by som isla na toaletu a neotravovat s tym
sestricky😥
Mile su tu sestricky, len mi je to neprijemne😔hybem s tou rukou ako sa len da
@helga9 ďakujem,no ako som si všimla tak jedna tuba radiocare mi nebude stačiť.
No veľmi škaredú jazvu budem mať na prsníku pod pazuchou je pekná.....zrejme hore je viac namáhana,tak asi s tým nič nenarobíme,tak ako píšeš až po ožiaroch ,ale kto vie aká bude jazva po ožiaroch, keď už teraz je škaredá a to som skoro tri mesiace o opke.
Včera na ožiaroch boli so mnou len samé ženy všetky s prsnikom a väčšina bez prsníka....to nechápem,kto tu na zemi ešte bude mať zdravý prsník?
Myslela som, že mi pri ožiaroch zdravý prsník prikryju,ale nie,tak ani štítku nedajú ochranu
@helga9 tak ako hovoríš tu pod pazuchou tá sa pekne hojí ako píšeš ako skrabnutie,ale táto je hore skoro na hrudníku a tam sa vraj tvoria keloidne jazvy,jednu takú mám o žlčníku.
Už teraz vidím, že s jedným krémom nevystacim, keďže ako si písala natierať nielen prsník.
Ani tebe nedali ochranu na štítnu žľazu?Mohli mi aspoň prikryť druhý prsník,ale asi to nešlo keď aj na boku zdravého prsnika bol krížik a potom podľa toho nastavili stroj.
U nás fungujú dva stroje ak už nový,tak neviem či na starom sa inak pracuje,len známa pred dvoma rokmi chodila a jej druhý prsník prikryli.
Kožička a hormonalnu liečbu stále ok?
Včera si sťažovali pacientky,že ako zle znášajú hormón liečbu ale až teraz mi docvaklo, že ako môžu brať už hormón liečbu keď majú ožarovanie...to sa ich musím spýtať.
Milé žienky, mamina je po 10. chemo, okrem toho dostáva aj do stehna injekciu a berie aj tabletky. Na rukách na predlaktí a nohách okolo členkov sa jej robia také veľké vodnaté plusgiere, ktoré aj prasknú a mokvajú. Nemáte prosím skúsenosti čím to zmierniť, čo by na to pomohlo? Preväzujeme, ale značne ju to obmedzuje vo všetkom...Ďakujem!

@ira25 ja mam chodiť do KE, budú mi volať kedy mam prísť na za kreslenie tak som zvedavá že kedy to bude.