icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
22. mar 2020

Dievčatá mali ste po prvom ožiari nejaké potiaze....ja už neviem čo je z mojej virózy a čo je už z ožiarenia.
Ja sa nádchy asi nikdy nezbavím

anetkabagetka
22. mar 2020

@kika_32 Ahoj a kto ťa operoval? ja som tiež bola na Klenovej ešte 28.10. a operoval ma prof.Benca

ira25
22. mar 2020

@jankastraza ahoj ako sa máš? Situácia aká je tam, že sa vracajú Slováci domov

kika_32
22. mar 2020

@hracka123 dnes uz o nieco lepsie, som cela dolamana z lezania na chrbte. Boli ma chrbat, rameno na opetovanej strane a krk😥, ale sestricka vcera vecer bola mila pomasirovala mi krk a ramena s takou mentolovou vodou. Ulavilo sa mi, aj som konecne spala chvilu aj na boku, ulavilo sa mi. Ruku dnes uz viem viac zdvihat, ale este to nie je ono.cvicenie vcera s fyzioterapeutkou som este nezvladla, po pár minutach mi prislo zle, ale dnes som cvicila sama a islo to o nieco lepsie. Este stale mam bandaz okolo hrudnika, tazko sa v tom hybe a dycha, ze vraj dnes mi to uz daju dole 🤷‍♀️

kika_32
22. mar 2020

@anetkabagetka ahoj. Mna operoval v piatok Dr. Karaba. Cez vikend tu nie je takze podrobnosti neviem, ze pride v pondelok a bude ma informovat. Dr. Bence ma prijimal vo stvrtok ked som prisla na prijem

kika_32
22. mar 2020

@hracka123 este neviem kedy ma pustia domov. Mozno v pondelok povedia, neviem😔

anetkabagetka
22. mar 2020

@kika_32 podľa mňa si sarozhodla správne pre operáciu v BA ako v TT mne moja onkologička hneď povedala že mi TT neodporúča a vybavila mi v BA bola som nadmieru spokojná krásne odd.,dobrá strava aj personál super tak držím palce nech všetko dobre dopadne a aby sme sa tam už nikdy nemuseli vrátiť ani ako návšteva.

jankastraza
22. mar 2020

@kika_32 ahoj moja tesim sa ze uz to mas za sebou 👌🥳🎊🎉neboj sa kazdym dnom sa budes citit lepsie, dufam ze poctivo cvicis,dali ti cviky?je to velmi velmi dolezite aby si sa co najskor zregener a zabranila lymfodemii Al ako sa to povie..

jankastraza
22. mar 2020

@ira25 ahoj Inka ani mi nevrav rozculena som tu ludia nedodrzuju pokyny,ano skoly zatial zavrete ale budu chodit do skoly nadalej deti,ktore maju rodicov"key workers"cize dolezitych ako Dr, sestricky,predavaci v supermarketoch a kamionisti a podobne,takze takto to nasa vlada vymyslela lebo ze rozsirovaniu virusu sa zabranit neda tak potrebuju hlavne aby sa to spomalilo a pripravuju nemocnice ako mozu,o 2 tyzdne pride sem to co sa teraz deje v Taliansku,ja zacinam radioterapiu 7.4. dali mi 15

kika_32
22. mar 2020

@zuzap33 to fakt? Az niekolko mesiacov?! To fakt nepotesi

kika_32
22. mar 2020

@ira25 no dnes uz lepsie ale stale ma to boli,hlavne pri pohybe citim take stipanie a take rezanie 😥 a este stale mam tu bandaz okolo hrudnika, tazko sa v tom pohybuje a tazko dycha! Mali ste to aj Vy?? Kedy to daju dole!? Ráno na vizite povedali ze dnes uz mozno ale teraz tu bola sestricka a vravela ze dnes asi nie jedine troska povolia🤷‍♀️mne sa zda ze to mam prilis tesne a tlaci mi to na ranu a preto ma to stale boli😥mozno keby som tu bandaz uz nemala bolo by to lepsie

kika_32
22. mar 2020

@jankastraza dakujem. Vcera tu bola fyzioterapeutka ukazat cviky, no chvilu som cvicila ale naozaj iba chvilu lebo mi prislo zle, citila som take stipanie a rezanie az som z toho tazko dychala 😥ze vraj som aj zbledla tak mi kazali lahnut.. Ale dnes som skusila sama tie cviky uz to islo o nieco lepsie. Tak dufam zajtra to pojde este lepsie. Mam stale bandaz okolo hrudnika, podla mna to mam prilis na tesno a to ma tlaci na ranu a preto ma to stale tak boli. Vraveli ze mozno dnes mi to daju dole ale teraz tu bola sestricka a povedala ze nakoniec este dnes nie😔

kika_32
22. mar 2020

@zuzap33 ako sa citim? O nieco lepsie ako vcera, len ma to este stale boli, podla mna ta bandaz co mam okolo hrudnika je prilis tesna a preto ma to viac boli. Tazko sa v tom hybem a dycham, je to velmi neprijemne. Ráno mi vraveli ze mi to uz daju dole, ale teraz tu bola sestricka a povedala ze nakoniec este nie😔aj Ty si mala bandaz, ak ano kolko dni?!

ira25
22. mar 2020

@kika_32 no azda previazu však robia prevezy...tak sa každým dňom bude zlepšovať...dlho ťa držať v nocnici nebudú a zvlášť pri tejto situácií.
Ešte nevieš koľko uzlín ti brali? Vývod máš?
Tak sa skoro zotav v tom ti držím palce 🙏

kika_32
22. mar 2020

@anetkabagetka ja len preto som riesila tu Trnavu lebo v Ba mi vedeli dat termin az na máj.. a dovtedy som nechcela cakat a ani dalsiu chemo brat. V Trnave ma mal operovat ten isty chirurg ako v Ba... Tak som s tym suhlasila ak ma v Trnave odoperuju skor... Nakoniec to dopadlo tak ze z Trnavy mi volali ze vsetky operacie sa tam rusia a nakoniec mi volali z Ba ze mozem ihned nastupit ak si vybavim narychlo interne vysetrenie. Vybavila som a na druhy den som prisla na prijem na Klenovu a v piatok ma operovali

kika_32
22. mar 2020

@ira25 dakujem. Neviem este kedy ma pustia. Ani to kolko uzlin mi brali. Ze v pondelok pride chirurg ktory ma operoval a bude ma informovat o vsetkom🤷‍♀️

ira25
22. mar 2020

@jankastraza to 15 zvládneš...ja mám 16 len či to tak zostane...len ja stále nádchu a už kašeľ lebo toľko spolu mi postekalo po zadu hrdla,tak dúfam že budem vykasliavat..joj zajtra ožiar a to čakanie tam a s rúškom.ked nos upchatý...aj som dnes rozmýšľala či prerušiť,ale zase to chcem čím skôr mať za sebou

ira25
22. mar 2020

Dievčatá to nie je normálne po prvom ožiari sami vyhodili krvave vyrážky či ako to mám nazvať... pupence pomoc

ira25
22. mar 2020

@mata9522 ahoj po ožiaroch ako dopadla kontrola...tebe tiež neprikryli druhú polku pri ožiaroch?

nori21
22. mar 2020

@kika_32 neboj sa keď dajú dole bandáž lepšie sa Ti bude cvičiť,mne to dali dole na druhý deň a každý deň to previazali potreli a keď som išla domov mala som náplast ktorú po prvej noci som mala dať dole.Určite je tesný zle sa v tom dýcha a obmedzuje ale napriek tomu cvič aspoň ĺahšie cviky.

ira25
22. mar 2020

@nori21 prečo mám ja hrozne depky s toho ožarovania...ako to prekonať,som na začiatku sa bojím aké následky budem mať
Nemyslela som že to so mou takto zatočí. No na psychiatrii má neposielajte... musím to zvládnuť tak ako vy

ira25
22. mar 2020

Môžu byť teploty z ožiaro?

kika_32
22. mar 2020

@ira25 2 vyvody mam, dufam ze mi to uz coskoro vyberu, kolko ste to mali Vy??

kika_32
22. mar 2020

@nori21 snazim sa cvicit aj dnes som troska cvicila, len ma to dost stipe a reze pri pohybe, mne sa zda ze tu bandaz mam prilis natesno. A mam to uz 2 den od operácie a zatial mi to nechcu dat dole, tak dufam ze zajtra uz ano, alebo aspon povolia troska. Uz na pod tym svrbi aj pokozka 😔a doma s cím si tu ranu treba osetrovat? Repikom!? Alebo s cím!? To asi tiez povedia pri prepustani, vsak!?

ira25
22. mar 2020

@kika_32 mala som dva a vybrali tretí deň po opke, vrátanie aj deň operácie a išla som hneď domov,tak možno zajtra pôjdeš aj ty

kika_32
22. mar 2020

@ira25 to by bolo super. Zajtra ma prist za mnou chirurg ktory ma operoval tak som zvedava co mi povie, a kedy budem moct ist domov!? A kde sa Ti vyhodili tie krvave vyrazky!? Na ozarovanom mieste!?

matazmena
22. mar 2020

@ira25 ahoj, bohužiaľ neviem ti odpovedať na tvoje otázky, ale asi ti len skúsim povedať, že kľud... Zajtra určite ideš, tak sa popytas 🙂 ja mam za sebou 6, našťastie bez problémov... Tiež mám trochu nádchu, ale tu pripisujem alergii na peľ , ktorú mam... Žiadne vyrážky sa mi neurobili, chvalabohu... Určite sa zajtra opýtaj...

ira25
22. mar 2020

@kika_32 ak nemáš teploty tak zajtra ti urobia prevez ,vyberu kabelky a pošlú domov,však v tejto situácií tak ráno uvidíš.
Oba prsníky mám červené podkožné vyrážky,ale neviem to opísať...teraz teploty

ira25
22. mar 2020

@matazmena dik moja , že si sa mi ozvala...no cez kontrolu do areálu ma nepustí kontrola.
Ja mám vždy komplikácie a smolu v živote.
Ani tebe nedali ochranu na štítku?
A neprikryli plochu ktorá sa neoziaruje?

ira25
22. mar 2020

@matazmena mastís niečím a či len púder?