icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hyta
14. apr 2019

@helga9 To vieš že to tak bude, iné si ani nepripúšťaj v myšlienkach.🙂❤

helga9
14. apr 2019

@hyta bude len teraz musim prejsť liečbu je to na dlho ale cas letí rychlo

hyta
14. apr 2019

@helga9 To máš pravdu, čas letí rýchlo. Tak nech máš liečbu čím skôr za sebou.🙂

helga9
14. apr 2019

Baby dosť mi začali padať vlasy tento vikend oholili ste si hlavu ci ste nechali vypadať. Nevuem ci mam oholiť lebo niektoré časti držia na hlave este poriadne. No ako nohy držia jak besne

helga9
14. apr 2019

@larike ahoj ako zvladas antibiotiká?

romiada
14. apr 2019

@helga9 ☹ a deti si to začali všimať že Ti padaju vlasy? Sa pytaju? Si vravela že budeš ticho o tom ako dlho to len pojde....

helga9
14. apr 2019

@romiada dnes sa nato chystám. Zatiaľ to neni nejak veľmi vidno ale padať začali viac nebudem čakať. Kupila som si parochňu len rozmýšľam ci počkám alebo fuknem vlasy dolu

anniera
14. apr 2019

@helga9 ja som mala vlasy skoro po pás, oholila som, lebo inak by som tie vlasy zbierala po byte doteraz

helga9
14. apr 2019

Uff ženy toto bolo tažké povedala som to deťom

sabova3
14. apr 2019

@helga9 mne hneď keď začali padať,tak som to dala strojčekom dole.

tilly
14. apr 2019

@helga9 ako reagovali? ako velke deti?

helga9
14. apr 2019

@sabova3 asi to urobím aj ja

helga9
14. apr 2019

@tilly mam dve baby 16 a 11. Plakali sme všetci ja deti muž.Plakala som prvýkrát odkedy to viem mi ich prislo veľmi ľúto. Teraz budu zit v strachu

hyta
14. apr 2019

@helga9 Nestrachuj sa o dievčatká, deti vedia byť statočnejšie ako my dospeláci. Len sa sústreď na svoje skoré uzdravenie, máš deti, manžela, máš dôvod bojovať a vyhrať.Každej jednej z vás silno držím palce, dievčatá.❤❤❤❤❤❤

helga9
14. apr 2019

@hyta Diky verím ze to dotiahnem do dobrého konca

tilly
14. apr 2019

@helga9 veľké baby, to zvládnu, neboj

tilly
14. apr 2019

@helga9 ani neuvažuj nad iným, ako víťazným koncom! Pozri, všetky sme tu, prežili sme, neodlišuj sa

hyta
14. apr 2019

@helga9 Jasné že to dotiahneš do víťazného konca, na iné ani nepomysli.

helga9
14. apr 2019

@tilly to v žiadnom prípade všetky sme rovnaké dakujem Vam všetkým za podporu dobre mi to padne. Nebojím sa liečby viem ze to zvládnem len bez vlasov to bude ťažšie kým si zvyknem ale v parochni vyzerám celkom dobre a keď dám šiltovku nevidno vôbec nic kupila som si najviac podobnú mojim vlasom. Na konci maja by som mala mat poslednú chemo ak to dobre pojde tak cez leto hádam nejake vlasky narastú aspoň take kratučké ze po chemo to uz ide rýchlo. Dr. Povedal ze 2 týždne po poslednej chemo pôjdem na CT a hneď opka co mi vychádza na polovicu júna a potom asi oziare podľa nálezu ale z toho vlasy uz nepadajú. No a potom co je veelmi daleko rekonštrukcia ale to ma trápi najmenej.

romiada
14. apr 2019

@helga9 drzim palce aby to zobrali s čo najmenšou citovou traumou a bojovne 👍

romiada
14. apr 2019

@helga9 teraz to citam....ze si im to povedala....normalne mi slzy vybehli ufff.....ale neboj...stmeli Vas to...mozno Ti budu aj viac pomahat a budu mat mozno o nieco skor upratane 'hodnoty v hlave ako ich rovesníčky

helga9
14. apr 2019

@romiada veľká je flegmatik ta to zvladne ale mladšia tam mam obavy trochu sa mi triasla dali mi to námahy ju upokojiť musia to vstrebať chúdence moje

tilly
14. apr 2019

@helga9 no, tie vlasy, to je asi najvacsia trauma, chapem... ale v lete nahodis krasny klobuk a budes in. Moj mal 10 rokov a pocas liecby sa spraval uplne krasne, dobrucky chlapec to bol, teraz nim mava puberta a je dobre hnusny... Neboj, dcera to zvladne a bude na teba pysna, ako si celu liecbu dala. Ja som mojich v tych najhorsich dnoch davala k babke, aby nevideli, ze lezim a je mi zle, mozno aj to pomohlo, skus

helga9
14. apr 2019

@tilly no tieto moje nepôjdu nikde sú take domasedky obidve len mame pri riti prvú chemo som zvládla super fungovala som úplne bez problémov doma aj v robote zato si vôbec nic nevšimli keď som povedala ze prvú chemo som mala pred tromi týždňami kukali jak puk. Ako budem ďalej uvidím. Aj tak sú do tretej každý den prec a ja som doma tak bude priestor oddychovat. Co mi bude teraz chýbať je záhrada celu sezónu som tam bola ja zbožňujem sadit okopavat strihať polievat to je proste moje ale vcul na slnko chodiť nebudem to budem mat depku z toho ze kukat nato cez okno a nechoď.Budem chodiť o 5 rano a večer. Na leto mi vidu asi akurat oziare to zas bez slnka takze tento rok leto nebude. Nevadí pôjdem v januári na mesiac do Thajska budem mat leto v zime a hádam budem cancer free. Chodila si s deťmi na výlety počas chema? Mi každý rok chodili sme na veľkonočný pondelok do ZOO teraz neviem ak bude slnečno ci ist ci nie. Inak to este bude aj tak otázne ak mi dajú v utorok druhu chemo asi dostanem injekcie ten rastový faktor a ze to neni bohvieco

tilly
14. apr 2019

@helga9 das nad seba velky slnecnik a mozes byt aj na zahrade. Uvidis, ci a kolko budes vladat a podla toho sa zariadis, kazdy problem sa da vyriesit

tilly
14. apr 2019

@helga9 pri rastovom faktore pytaj silne lieky proti bolesti, nenechaj sa odbit ibalginom...

helga9
14. apr 2019

@tilly Hehe nad tým slnečníkom som tiež rozmýšľala

sticker
helga9
14. apr 2019

@tilly nejaký liek si spominala ako sa volal?

tilly
14. apr 2019

@helga9 korylan

romiada
14. apr 2019

@helga9 uplne akoby som videla svoju...ma tiez 11r...ked som jej povedala o babke slzy jak hrachy jej tiekli....snažila som sa jej to tak realisticky opisat a vysvetlit., pochopila...no aj tak som sa emociam neubranila tiež.