icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

nori21
26. mar 2020

@sabova3 Presne ako píšeš ale čo bude potom keď sa to skončí ako budú stíhať toľkých nevybavených pacientov, teraz sa všetko odkladá, odborní lekári nevyšetrujú nemá mi kto urobiť sono srdca po ožiaroch ale čo keď to mám zhoršené,ani kontrolné usg jazvy nič.

lula94
26. mar 2020

@kika_32 a koľko je zavedený? Ešte z neho sem tam kvapne?

kika_32
26. mar 2020

@lula94 tak minuly tyzden v piatok poobede ma operovali, odvtedy mam ten dren, takze dnes je to uz 7 dni.. Ako vydaj je tam uz kazdy den mensi ale stale sa plni, zo vcera na dnes 40ml (predtym 50ml),tak neviem pri akom mnozstve to uz mozu vybrat?! Mala som dva dreny, ale z tych jedno vybrali este v pondelok cize na 4.den ale tento druhy nie a nie vybrat... A zajtra ma uz planuju prepustit, tak neviem ci je to vporiadku alebo nie.

nori21
26. mar 2020

@kika_32 mne vtedy povedali že má byť pod 30 ml.

ira25
27. mar 2020

@kika_32 tak už si prepustená?Doma je doma,ale si ťa podržali....

lula94
27. mar 2020

@kika_32 ak aj chcú prepustiť byť Vami by som ešte trvala na ponechaní drenu na doma. Známa kvôli ktorej som sa sem zaregistrovala mala dren 4 dní a aj napriek tomu že len minimum pribudlo, dali von, pustili domov q po dvoch dňoch priestor pod pazuchov taký, že nezohla ruku. Nebolo toho, kto by jej to vytiahol. Na 4 deň sa našiel jeden doktor, sparal sa tam, sparal nakoniec vytiahol 5 striekačiek už hustej tekutiny vraj antibiotiká kvôli možnému zápalu, a na druhý deň na krv. Antibiotiká nebrala iba sa dopovala kapsaicinom. Infekcia sa nedostavila. No ruka o 2 dní zase puchla. Znova teda na vyberanie. Až potom sa to dokázalo vstrebať. Tak len pre to.

helga9
27. mar 2020

@lula94 to je individuálne od každej ženy ako to zvládne ten lymfatický systém. Mne vybrali na 3 deň po opke a nič sa mi netvorilo.

blondyblond
27. mar 2020

@ira25 Ja som 25.3. isla kupit radiocare a nebol ani v jednej lekarni no v troch mi povedali ze nie je problem ,ze ho je dost na druhy den ho uz maly,a pani mi povedala ze jak objednala do konca smeny ho tam mala.

ira25
27. mar 2020

@blondyblond dik ja som našla na jednej internetovej lekárni, ale len ten oranžový a len dufam, že rovnako ako zelený aj tento môžem natierať pred ožiarom

ira25
27. mar 2020

@blondyblond ktorý zelená krabička?

zuzap33
27. mar 2020

@lula94 mne tiez dren vybrali skoro. V piatok opka a v nedelu domov. A nemam problem. Mesiac po opke a dvihnem ruku v pohode nad hlavu

zuzap33
27. mar 2020

Na oziare som zaregistrovana od 11.maja. Dokelu fajny rozostup. Nebrala niektora injekcie na zastavenie cinnosti vajecnikov?

jajka7677
27. mar 2020

Ahojte. Som tu nova, co ma teda netesi, ale som rada, ze sa tu da takto ''porozpravat''. Mam z opakovanej biopsie potvrdeny invazivny duktalny karcinom, triple negative, co je vraj ta horsia moznost...zostava verit, ze horsia nie pre mna 😀. A v pondelok zacinam chemoterapiu. Dufam, ze moju liecbu v tejto zlozitej situacii nebudu sprevadzat nejake prevadzkove problemy.
@sabova3 ...tak to som 'rada', ze taketo problemy nesprevadzali mna. Bola som dost rychlo vybavena v Kosiciach. A dufam, ze ani nebudu.

sabova3
27. mar 2020

@jajka7677 Ja som mala presne ten istý druh nádoru.

helga9
27. mar 2020

@zuzap33 mne ich dr nedal že keď mi chemo zastavilo menzes a mám nad 40 netreba. Dnes som bola na gynde na preventivku a pozerala mi Vajecniky tak nefungujú čo som teda rada. A beriem tamoxifen

helga9
27. mar 2020

@sabova3 Janulka a inak ako sa máš? Čo s tou rukou lymfedem neustupil?

ira25
27. mar 2020

@zuzap33 ale buď rada... dovtedy hádam
vychytajú muchy na stroji, kazí sa viac ako starý.Od pondelka už sa bude robiť len na novom na dve smeny.
A nemala si chodiť ešte na chemo?
To si sa bola objednať,tak zakreslenie 11maja?...potom tri týždne do prvého ožiaru,tak sa ufaj, že už bude po koronviruse a zbavíme sa rúškov.

ira25
27. mar 2020

@jajka7677 vitaj medzi nami a máš už po opke alebo až po chemo...aký veľký nález máš z biopsie?

sabova3
27. mar 2020

@helga9 Ahoj.Inak mám sa dobre,diky za opýtanie.No na tú ruku som si už zvykla, opuchnutá stále.prikladam foto,aby si mala predstavu,jak to vyzerá.

helga9
27. mar 2020

@sabova3 áno vidieť rozdiel ale sa mi zdá že je menej napuchnuta jak si dala naposledy foto. No teraz všetky úkony sa pozastavia ja idem na kontrolu k onko budúci týždeň ale len kvôli tamoxifenu že ako ho nesiem. Vyšetrenia mi Teraz asi žiadne nedá v decembri som mala ct vo februári sono aj echo dnes na gynde. Tak počítam možno cez leto ma niekde pošle. A teraz ešte krv asi vezme. A čakám na genetiku

kika_32
27. mar 2020

@lula94 ach jaj. No dnes ma nakoniec prepustili, aj ked zo vcera na dnes tam znova pribudlo 50ml,cize ten vydaj sa znova zvysil😥ale lekari usudili ze mozu ten dren aj napriek tomu vybrat... A ze mam buduci tyzden vo stvrtok prist na prevaz.. A ak by sa mi zdalo ze to velmi opucha, ze sa tam hromadi tekutina tak sa mam vratit skor a ze mi to ambulantne vytiahnu 😥no bojim sa co teraz bude, ide aj vikend 😥

kika_32
27. mar 2020

@jajka7677 ahoj vitaj v tejto skupine, vsetky spolubojovnicky su tu super, poradia a povzbudia , ja som mala tiez invazívny duktálny karcinóm, triple-negatív... Chemoterapia uz je za mnou a minuly piatok ma uz operovali v Bratislave na Klenovej, uplna mastektomia a tiez vybratie vsetkych uzlin😥... Akurat dnes ma prepustili z nemocnice

kika_32
27. mar 2020

@ira25 ano, dnes ma uz prepustili, no bojim sa co sa mi tam nebude tvorit tekutina, kedze iba dnes vybrali ten druhy dren co som mala zavedeny pod pazuchou, ale vydaj zo vcera na dnes sa tam znova zvysil 😥chirurg ktory ma operoval povedal ze moze ale nemusi sa mi tam ta tekutina hromadi, ze mam vela cvicit... A keby sa mi zdalo ze to coraz viac opucha tak sa mam vratit a ze mi to ambulantne vytiahnu... A ked nie tak mam ist buduci tyzden vo stvrtok na prevaz

ira25
27. mar 2020

@kika_32 zrejme to cvičenie má svoj význam,tak poctivo cvič, cviky so dostala? Myslím, že doma sa rýchlo zotavis😊

helga9
27. mar 2020

@kika_32 hlavne potroche precvicuj a ja mám dodnes vankus v posteli a ruku vyššie. Jasné že keď sa prevalim tak ruka je hocikde ale keď sa preberiem tak si ju dám na Vankusik

kika_32
27. mar 2020

@ira25 dostala som, snazim sa poctivo cvicit kolko sa len da

kika_32
27. mar 2020

@helga9 snazim sa cvicit, dufam ze to pomoze. Mam to este pod pazuchou stale dost opuchnute 😔

zuzap33
27. mar 2020

@helga9 aj ja spim s vankusom pod rukou

zuzap33
27. mar 2020

@ira25 ocividne sa to stale meni, este mam mat nejake dovysetrenie na druhy tyzden. A nadory boli nakoniec obidve her negativne

zuzap33
27. mar 2020

@jajka7677 ahoj. Kolko mas rokov? Si z vychodu? Ja som z Po