Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@blondyblond a čo berieš popri ožiaroch? Ako sa chranis?
dievcata vyberali niekomu “preventivne” vsetky uzliny? mne vybrali 6 (2 pozit) a sestra sa ma pyta ze preco nevybrali vsetky.. ak ano, kde vas operovali?
@ira25 Doktorka ked som bola pred prvym oziarom mi povedala ze dnes je utorok tak kazdy utorok pred oziarom musite prist na kontrolu sem ku mne do ordinacie.Kontroluju krv a tak celkovo pokozku po oziary,najprv mi kazala iba pudrovat nedavat radiocare a teraz uz mam 20 oziar tak uz natierat radiocare,o tyzden mi povie ci este natierat alebo mi uz predpise nejaku emulziu co sa dava ked zacne pokozka mokvat. Ale po tom kreme to mam pekne mna len bravavka velmi palila ale zacalo to az ked som mala 15 oziar za sebou.
@blondyblond tak sa pôjdem opýtať a kedy krémujes s radiocare? mňa od začiatku páli prsník a boli bradavka.. celý prsník nenozem sa dotknúť ,hlava bolí a dnes páli jazyk.
@ira25 Ja som si ho od zaciatku pudrovala aj 5 krat za den pudrom aviril,a teraz ked pridem z oziaru hned si natrem radiocare a potom este raz vecer ked sa osprchujem.Ja od kedy chodim na oziar mavam taky cudny pocit vecer ked si lahnem ako by sa mi vsetko zo zaludka vracalo spät.Take palenie v hrtane a stale sucho v ustach.
@blondyblond ja mám vysušené hrdlo,jazyk páli,hlava bolí a dnes aj žalúdok ako morská choroba.
Pred ožiarom pudrujes? Ja dve hodiny pred radiocare a potom puder.. už mám prsník mierne začerveneny a to som začiatku.
Tu dievčatá v pohoce znášali ožiare...
@ira25 Mne povedala doktorka, ze pred oziarom nic nenatierat nepudrovat, prsnik ma byt cisty . Zakazali pouzivat aj mydlo len cistou vodou umyvat.
@blondyblond tak ja robila ako písali dievčatá...idem lahnut hlava mi ide puknut
@blondyblond ahoj treba natierať radiocare pred oziarom.Ja som natierala 2hod pred a potom po oziari som pudrovala.Mne dr nakázal kremovat.Ale každý dr.inac😃
@blondyblond jeemine, to nieee, v pohode 🙂
A máte pravdu, lenže povedzme si, dnešné ovocie a zelenina má toľko toho, čo potrebujeme? Možno ešte viac tej chémie v sebe ako doplnky z lekárne ☹
@blondyblond @ira25 ja som tiež počula, že iba pudrovat, som zvedavá, čo povedia mne, ak vôbec mi niečo povedia 🙂 a tiež pochybujem o nejakom odbere a kontrolách po týždni...no uvidím .@blondyblond máš super doktorku, keď chodíš na tie kontroly a odbery 🙂
@jarmila40 ja teraz čakám na oziar už po kontrole znova odobratá krv, to musia vraj kontrolovať preto lebo tým oziarom sa narúša krvotvorba.
@blondyblond áno, ja viem, že sa narúša a že by mali brať, ale nie všade v každej nemocke robia rovnako 🙄
@adrika762 ahoj. Dali mi 4+4 cykly. Ja som v KE bola len v mammarnom centre. Na onko chodim do PO k Mudr. Benedikty. A uz mam aj po prvej chemo - vcera. A cely den mi bolo riadne zle na zaludku. Kazdu chvilu som si myslela, ze budem zvracat, ale nakoniec som to ustala bez toho. A bola som velmi ospala, aj som si na parkrat zdriemla
@blondyblond no prečítala som na nete, že pálenie jazyka je anemia,alebo imunita
Ja sa dnes ak budem mať možnosť opýtam
@jajka7677 aj ja som mala 4+4 aj mňa bolel žalúdok a aj hlava mne na útlm pomáhalo čierne nealko pivo som si dala asi deci a ukludniko to, prv som sa smiala ale mne to pomáhalo, prvé 2 dní boli také únavné ale potom som bola v pohode a veľa vody som pila aby to šlo skôr von. Držím palce
@katka14 Katka ahoj nebola som tu, ako sa citis? dufam,ze uz lepsie, volala si dr? ako jazyk?
Pozdravujem dievčatá, po dlhšej dobe som tu zas 😉 akurát čakáme s @ira25 v Prešove na oziar 😂
@cenculinka ahoooj že si sa tak ozvala?Ako sa máš?Ako pokračuje liečba?😁
@hracka123 ujde to 😉 vlasy pomaličky rastú, pribrala som 20 kg 😱🤦, ožarovanie zatiaľ v pohode...akurát má štve to Ogivri (trastuzumab), do novembra musím chodiť každé 3 týždne na infúziu 😭😭😭😭
@cenculinka Teším sa že si sa ozvala.Neboj aj ja chodím každé tri týždne na krv a herceptín tiež do konca novembra. Drž sa
Čaute baby. No mám výsledky genetiky som Brca1
@cenculinka ha a koľko ty dali oziarov?ja som tiež pribrala ale 8kg😁musím zhodiť😃

@katka14 mna usta stipali ako keby vyzrate a povlecwny jazyk.. predpisali mi gelclair.. bol hnusny ako keby sliz ake pomohlo to rychlo .. ale museli objednavat, ziadna lekaren jo nemala.. skusala som predtym salviu ale bolo to slabe