icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
1. apr 2020

@helga9 takže maternicu netreba,len vaječníky.Jasne však potrebuje sa tvoje telo tiež zotaviť a v tejto dobe vírusovej, keď je naša imunita oslabená,tak jeseň je dobrá voľba....tak stále sa tvoja cesta nekončí.

katka14
1. apr 2020

@jankastraza ahoj. No neni my dobre. Jazyk ani necitim. Bola som u obvodaka kardio sono brucha interne. A nič. Pomoc a ja nevladzem ani dychat

hracka123
1. apr 2020

@katka14 to po tej chemo ty tak zle?

helga9
1. apr 2020

@ira25 čo už nič nenarobím

cenculinka
1. apr 2020

@cejuska mne vybrali všetky (12) a pozitívna bola 1, operácia v Spišskej Novej Vsi

nori21
1. apr 2020

@hracka123 ešte stále nič

sabova3
1. apr 2020

@helga9 Tak už aj ty.Nechce sa mi veriť.No ale ideme ďalej, mňa tiež ešte čakajú prsia,ale pre koronu sa všetko odkladá.

helga9
1. apr 2020

@sabova3 nič nenarobíme Janka ale študujem to že tie preventívne operacie sú veľmi úspešne

katka14
1. apr 2020

@hracka123 ahoj. Ano. Brutalna bolest na hrudniku. Momentalne uz je lepsie. Ale podla dr vsetko ok. Tak uz len dufat ze to bude pomaly odoznievat. Ale ked si toto predstavim este 3x tak ma pot oblieva. A ako tu tak čitam co to s tymi operaciami? Odkladaju? No dufam ze nie u nas v Blave. Ja som u alžbetky. Sice este nemam termin ale nerada by som stravila cely tento rok pod chemoterapiou. Toto ja nedam dlhodobo. Vcera som si i sanitku volala. A dali mi lexaurin. Mam sa ukludnit. Nic mi neni

hracka123
1. apr 2020

@katka14 čože lexaurin?to si mali dať oni debili keď tak musím povedať.A mala si aj kontrolné sono či sa hrčka zmenšuje?Akú veľkú si mala?

katka14
1. apr 2020

@hracka123 mala som kontrolne mrko. Reagujem dobre. Zmenšilo sa to na polovicu. Ani teraz tam nic necitim. Cervene som ako tak zvladala i do prace som normalne chodila. Teraz mi dali bielu chemo a bac. V ustach total bordel a mam ze brutal zacpu. Aj ked sa to uz hadam zlepsi ...

ira25
1. apr 2020

@helga9 však to,že sme bezmocní a nedokážeme to zmeniť,ale nič ti neostáva a aj ja ,by som dala všetko preč,len mne genetiku neurobia,len vám mladým babám.
Ale ako ťa tu z fóra poznám tak ty to dáš v pohode,nech len budeš zdravá 🙏ja moje ožiare psychicky nezvladam,zrejme fóbia z toho priestoru a stroja a dnes má Dr.dorazila, že nie 16,ale 20 ožiarov nakoniec vypočítali ach jo...

helga9
1. apr 2020

@ira25 jooj moja keby som ja mala len tie tvoje oziare skacem 3 metre. Ale áno každý sme osobitý reagujeme inak proste keď ty to tak cítiš my ti môžeme písať koľko chceme že to je nic to dáš ľavou zadnou. Budem.sa snažiť všetko eliminovat čítala som zatiaľ len tak okrajovo ale tie preventívne operacie sú veľmi úspešne a len mizivé percento sa pokazí jak sa hovorí.

ira25
1. apr 2020

@helga9 ja som nevedela, že budem mať z toho fóbiu,no dakto má fóbiu zvyšok z ľudí. uf ja z priestoru a stroja je to kolos,ale ako už vieš ja sa nerobím na oko hrdinkou, dávam svoje pocity navonok,takto eliminujem stres.Ja viem som relatívne na Tom dobre, že má obišli chemoterapie,ale vy mi dávate silu,to zvládať a vďaka vašim skúsenostiam sa držím...len skoro prišla únava a zapálený prsník a jazyk... možno svedkom že to telo znáša horšie s vekom ,ale jasné,že to dám,kým mi to fóbia dovolí a neuteciem zo stroja,dr. nič neporadia, však možno aj iní majú fóbiu..ja sa doslova na lehátku dusim a všetko odpadne až jak vypadnem z kabínky....pri mojej fóbií pridanie ožiare má zaskočilo,ale však zrejme musia vedieť čo robia.
Keby aspoň ten blbý vírus nebol,takto stále doma, tak by sme vypadli na víkend aj to by pomohlo..
Tvoja kožička je stále ok aj hormón liečba?

kika_32
1. apr 2020

@cejuska ja som mala operáciu 20.3. v Ba na Klenovej, mala som uplnu mastektomiu laveho prsnika a zobrali vsetky uzliny na lavej strane, lebo pri tom rychlo teste boli 3 uzliny pozitivne a zopar dalsich bolo ze vraj zvacsenych, tak pre istotu chirurg rozhodol ze vyberu vsetky, pooperacnu histologiu este nemam, to bude presnejsie kolko uzlin bolo nakoniec pozitivnych a kolko nie

cenculinka
1. apr 2020

@hracka123 dali mi oziarov 30 🤦

cenculinka
1. apr 2020

@ira25 všetko je to zvyk 😘 viem o čom hovorím, ja mám fóbiu z ihiel 🤦 prvé odbery a chemo som prerevala, dnes po 10.mesiacoch pichania a odberov už len otrcim ruku, zahresim v duchu a je to 😉 treba z hlboká dýchať,zavrieť oči a počúvať hudbu...z uzavretých malých priestorov mám strach aj ja, takto si pri oziari pomáham 😇

ira25
1. apr 2020

@cenculinka díky, však zavriem oči,ale dusim sa ťažko sa mi dýcha, myšlienky, že utečiem ja som aj hrdá, že som to doposiaľ ustála.
Tak som zvedavá ako tebe dopadne zajtra kontrola,dnes bola lekárka čo má zakreslovala, možno ty budeš mať iného Dr.
Ja som sklamaná, že žiaden odber a ani že sa mám ukázať a nemala som sa pýtať či zostáva tých 16.Mozno tebe uberu čo mne pridali ha ha

matazmena
2. apr 2020

@ira25 to ma mrzí, že máš také potiaze pri oziaroch... Akurát som sa minule v čakárni rozprávala s jednou pani a hovorila, že ju tiež hrdlo, hrtan, priedusnica páli a prišli sme na to, že to ožarovane miesto má tak viac k hrudnej kosti, tak to zrejme z toho...
Ja som bola na kontrole po 11 oziari, ale bolo to dohodnuté už pri zahájení. Ale krv mi nebrala, len skontrolovala kožu... Ozarovaciu kartu tiež nemala, lebo teraz ju neprenasaju z pracoviska na pracovisko... A potom mam už prísť len pri ukončení oziarov, nech mi dajú správu...

matazmena
2. apr 2020

Držím všetkým palce, nech liečbu zvládate s co najmenšími problemikmi 🙂

Pekný deň dievčatá 🙂

matazmena
2. apr 2020

@helga9 aj mojej spolubývajúcej z operácie v utorok potvrdili brca1... Práve na deň poslednej chemo... Objednali ju až na koniec roka, len na vyšetrenia, opka až v novom roku...

helga9
2. apr 2020

@matazmena no prsniky by som chcela riešiť po novom roku nakoľko mala som rádio a odporúčajú zhruba rok počkať. Ale vajecniky že sú dôležitejšie tak tie sa mi dúfam podaria aspoň na jeseň. No to uvidím podľa situácie čo bude s koronou a keď to odozneje tak bude všade určite plnka veď teraz všetky opky Zrusili.

anetkabagetka
Autor odpoveď zmazal
nori21
2. apr 2020

Už mi došli výsledky z genetiky nič neukázali.

ira25
2. apr 2020

@matazmena tak som na tom rovnako,lebo ja som nádor mala úplne hore na konci prsníka teda už na hrudnej kosti,tak mi aj včera povedala,že museli k vôli pľúcam pridať ožiare,ale dávka zostala ako pri 16 ožiarov a ak som dobre pochopila,tak tu dávku zo 16 prepočítali po CT na 20..tak to ja chápem.
Tak už odchádzam na rádioterapiu,len dúfam,že sa dovleciem k autu lepšie ako včera,nemohla som dýchať a mala som závraty asi niekto kto ma videl si povedal, že som ožrata...ale zvládnem to ,len sa naučiť zvládať fóbiu.
Nechcem sa sťažovať však ste na tom niektoré na Tom horšie ako tu čítam,ale takto sa ventylujem a možno sa niekto rovnako v Tom nájde,ale neprajem to naopak nech liečba u každého prebehne čo najmenšími potiazami...tak idem bojovať nielen s ožiarmi,ale aj s tou mojou fóbiou a dám to.... musím

helga9
2. apr 2020

@ira25 jasné že to dáš pozri každým dňom ti odbuda a potom bude dobre. Ja som dnes bola na kontrole po mesiaci jak uzivam tamoxifen brali mi krv tak zatiaľ všetky markery krvinky atď mám v poriadku. A najbližšiu kontrolu o 3 mesiace.

ira25
2. apr 2020

@helga9 ahoj však si mi príkladom ako sa všetko sa zvládnuť a teším sa , že máš ok výsledky,ale neteší, že musíš ďalej podstúpit operácie,ale je to nutné,aby sa hnusoba nevrátila.
Tak dnes som tam bola s jednou babou, ktorá už bude končiť a rovnako má fóbiu aj jej tiekli slzy a celá sa klepala,tak no prosím nie som sama a ďalšia sa čudovala, že to nechápe ako môžeme mať z toho fóbiu,no hold, každý sme iní.
Ale má hrozne spálenú pokožku až ku
klucnej kosti a vraj jej doktor radioog hovoril že nič nemá mastit ani púder....divné každý inak.

helga9
2. apr 2020

@ira25 no toto mne sa nepáči celkovo na našom zdravotníctve nie sú jednotné postupy nič sme pokusni kralici hold buď alebo mi to tak pripadá

lula94
2. apr 2020

@kika_32 no to je škoda. Keby ste na Tom trvali aby to nechali, bolo by to lepšie. Takto je to neskutočne nepríjemné a bolestivé. Ale nechcem strašiť

lula94
2. apr 2020

@helga9 to je pravda. Ja som popisovala iba to čo viem.