icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hracka123
9. apr 2020

@blondyblond ahoj aj ja chodila do Nitry na oziare ktorej dr chodíš?

helga9
9. apr 2020

@kika_32 ahoj a máš napísané koľko uzlín ti celkovo vybrali? Neboj oziare dáš je som tiež mala 25 a kožu mám že ako keby ani neboli.

blondyblond
9. apr 2020

@kika_32 až keď som prišla domov som pudrovala a do večera niekoľko krát a ráno pred oziarom som umyla čistou vodou aby na pokožke nebol ani pot. Doktorka mi tak poradila že vtedy najmenej poškodí pokožku.

blondyblond
9. apr 2020

@hracka123 Miklossyova veľmi milá pani doktorka a ochotná. Všetko mi vysvetlila dopodrobna čo trebalo.

kika_32
9. apr 2020

@helga9 no ja sa v tej histologii nevyznam🤔chirurg ked za mnou po operácii prisiel povedal ze musel vybrat vsetky uzliny, lebo ich bolo minimalne 3 pozitivne a viac u nich troska zvacsene a ze histologia urci kolko ich bolo nakoniec pozitivnych... A podla histologie mi onkologicka vravela ze dokopy som mala 12 pozitivnych uzlin z 15 ?? Takze asi 15 uzlin vybrali ak som to dobre pochopila🤷‍♀️

blondyblond
9. apr 2020

@kika_32 určite vybrali 15 lebo tie co nevyberu tak neposudia.

kika_32
9. apr 2020

@blondyblond dakujem, tak skusim ten púder teda,a uvidim ako bude moja pokozka reagovat na oziare

kika_32
9. apr 2020

@blondyblond a kolko ma byt tych uzlin realne dokopy?? 15??alebo je ich viac?? Len mi ich nakoniec vsetky nevybrali?? Ale chirurg mi tvrdil ze vsetko musel vybrat🤷‍♀️

kika_32
9. apr 2020

@helga9 a ta doktorka v Komarne kde som sa bola zahlasit na tie oziare vycitala tiez z papierov ze z 15 uzlin 12 bolo pozitivnych 🤔

kika_32
9. apr 2020

@blondyblond vodou sa Ti nezmyvali tie znacky?? Ja mam tie znacky uz teraz a zacinam az 20.aprila,bojim sa aj sprchovat poriadne aby sa mi dovtedy tie znacky nestratili... No ale ako sa mi pokozka sucha o oblecenie, hlavne v podpazusi tam mi to tak rychlo bledne 🤷‍♀️uz som si to fixkou prepisala aj tak sa to zotrie, to mam kazdu chvilu prekreslovat 🤔

ira25
9. apr 2020

@blondyblond možno tie štyri čo mi pridali pôjdu na miesto kde bol nádor,ale hovorila dr.ze pridali pre anatómiu prsníka a ešte kolo toho,ale ako laik som nechápala a preto som ju zastavila, že nechápem nech sa netrápi s vysvetľovaním, však musím veriť, že vedia čo robia

onkomama
9. apr 2020

@nori21 Ahoj, áno už je to za mnou. Už mám prsko len jedno. Je to skvelý pocit vedieť že je ten hnusný nádor preč. Ja som mala najprv chemo pól roka nech sa zmenší. Takze som dlha snívala o tom kedy už bude preč.

ira25
9. apr 2020

@kika_32 mne sa značky ošúchali ale nakoniec to nevadilo,lebo ja v tých krížikov som mala vytetované bodky a podľa toho nastavujú....teda aspoň tú to tak robia a veru mala som mindriaky, že značky sú fuč

ira25
9. apr 2020

@helga9 hej moja,ale minula si tri tuby radiocare a toho púdru až tu sa prasilo hi hi

ira25
9. apr 2020

@blondyblond ja keď idem na ožiare a hlavne teraz v tých horúcich dní tak som tak spotená, že by muselo byť v kabínke umývadlo,aby som nemala na sebe kúsok potu a to mám 10 min autom a čo tí čo idú na ožiare kilometre,kde sa osprchuju?...

helga9
9. apr 2020

@ira25 tak tomu ver že sa prasilo až u Vás

kika_32
9. apr 2020

@ira25 no v Komarne ziadne tetovacky nerobili, iba ma pokreslili fixkou ktora dost rychlo bledne... A povedali aby som si to doma aj ja fixkou prekreslila aby sa nestratili 😔

blondyblond
9. apr 2020

@kika_32 kým nezačal prvý oziar tak som si to musela doma fixkou pre kreslovat ale od prvé oziaru už nie lebo oni si to takou červenou farbou ktorá vydržala aj 4 dni. A už keď slablo tak si dokreslili.

bubo780
9. apr 2020

ahojte dievcence.. po kratkej pauze som tu opat.. vyliecenym velka gratulaaaacia.. operovanym rychle zotavenie.. a spolubojovnickam v aktivnej liecbe vela siiiil.. 💕
ale mam na vas jednu otazku - po akej dobe vam chemo zastavilo menzes?

blondyblond
9. apr 2020

@ira25 nemyslela som to tak doslova že ani trochu potu, proste ráno pred oziarom som si dala sprchu 35 minút cesta autom plus nejaké to čakanie samozrejme ze sa človek spoti. No snažila som sa nosiť tenšie oblečenie a hlavne bavlnené aby som sa toľko nepotila.

ira25
9. apr 2020

@blondyblond ja nosím aj podprsenku,lebo podľa rady lekárky podkladom gázu aby sa prsník nezaplatil.
Dnes mi hovorila jedná pacientka , že jej lekár odporúčal krémovat jedným krémom o Tom s ešte nepočula,tak som si ho vyfotila,mala ho zo sebou,lebo v kabínke sa s ním natiera po ožiari... takže si lekári čo poradia čím ošetrovať a sú lekári, ktorí nič neodporúčajú,na dokonca zakážu.

17zuzka6
9. apr 2020

@ira25 mamine dali najprv používať detský púder, potom keď sa vyhádzala, jej dala tú smrdlavú rybiu masť,ale nepomohlo jej ani to ani to a potom jej známa poradila excipial-telové mlieko z lekárne-a to je zabralo top na všetko...možno by pomohlo..

ira25
9. apr 2020

@17zuzka6 dík,ale studené zábaly pomohli, takže už budem s tým radiocare pokračovať.
Inak dnes má veľmi zaskočilo keď som videla mladú babu , ktorá s nami chodila ráno na ožarovanie a teraz ju doviedla sestrička ( zrejme podľa oblečenia,je hospitalizovaná),no bol to bolestivý pohľad na hadičky v nose a sestrička misku v ruke a zaklopala,aby ju zobrali ihneď nakoľko vracala.
Dievčatá tak by som jej pomohla,ale nie je to v mojej moci..... strašne ma to zobralo

hracka123
9. apr 2020

@bubo780 ahoj mne po druhej chemo zastavilo v septembri a od vtedy nemám dúfam že ani nebudem mat

nori21
9. apr 2020

@bubo780 mne ani po tretej chemo sa nezastavilo,až keď mi začali pichať reseligo.

zuzap33
9. apr 2020

@bubo780 ahoj, ja som ešte počas prvej chemo v septembri mala a od vtedy som nedostala a teraz som ešte začala brať injekcie, aby som ho nedostala.

zuzap33
9. apr 2020

@ira25 no nakoniec som včera z onko odišla ako posledna az o jednej. A na zakreslenie som objednana 11.mája

ira25
9. apr 2020

@zuzap33 uf a išla si ešte do práce?
Ja po ožiaroch budem chcieť ísť k Benedikto,nechce sa mi pri kontrolách zabiť pol dňa.
Máš šťastie v máji stroj bude mať vychytane všetky muchy už ide bez výpadku...klop klop a výhoda na dve smeny,poobede do pol hodiny, maximálne do hodiny vybavená som... včera od rána do pol jednej,ale to som chcela ráno do 10 vybavity kontrolu prsníka

bubo780
9. apr 2020

@hracka123 @nori21 @zuzap33 ja mam za sebou 3 chemo, v piatok po velkej noci bude posledna 4 cervena (potom oziare a 4 biele).. tiez mi bolo povedane, ze chemo by to malo zastavit - menzes vsak dosiel, aj ked s 2tyzdnovym meskanim.. dr. vravela ze pockame, ako to bude dalej a ked neprestane, tak injekcie..

kika_32
9. apr 2020

@blondyblond to by bolo super keby to tak mali aj v Komarne, lebo ta fixka s ktorou mi to teraz oznacili ta nic nevydrzi hlavne v podpazusi je to najvacsi problem