Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@katka14 drzte sa, som v skupine kvoli tete, kt.podstupuje liecbu a ja jej takto posuvam informacie. Len vam chcem poradit, ze na zapchu je dobry lanovy olej. Na lačno 1 lyžicu.
@ira25 no najprv som sa stihla pohadat s tým debilom pri bráne, keď som išla do lekárne po injekciu. Vraj kde mám náramok z ruky. Ta reku odstrihli mi ho na magnetickej lebo ma nemohli napichnut, až nakoniec mi našli žilu na zápästí z vnútornej strany a ukazujem mu čiernu ruku až po lakeť. A on ma chytá za zápästie že mi dá nový. A ja mu skúste mi chytiť tu ruku čo sa nemôžem ani dotknúť. Veď idem len na dva metre do lekárne a späť. A policajt uff, keď videl ruku, že má ma nechať. Tak po injekciu a tak pešo do mesta, bus žiadny, ta tak.
@maruskahurnanska DIKY za radu. u mna zafunguju nakoniec sušene slivky, jablčka, jogurt, káva s mliekom na ráno 🙂
Ahojte. Aj ja som sa tento týždeň dozvedela zle správy. Invazivny duktalny karcinom. Dr mi odporučil mastektomiu. Ja som z toho taká nešťastná,že moja prvá reakcia bola že sa vôbec nedám operovať. Mám dve deti 5 a 13 ale ani napriek tomu sa nejako neviem pozitívne naladiť. Je mi v podstate jedno čo so mnou bude. A reči typu musíš lebo......ma hrozne rozculuju a deptaju. Nejde o to že prídem o prsnik ale o tu hnusnu chorobu,že už nič nebude ako predtým.
@tanicka2311 ahoj ja ťa chápem asi takto som reagovala aj ja ,žiaden plač a obdivovala som ako tu dievčatá pozitívne mysleli a navzájom sa podporovali....ono časom som si povedala, že liečbu odporu anou lekármi zoberiem na vedomie, že aj tak tá sviňa sama nezmizne a alternatívne som len pridala ku klasickej liečbe a sústrastné cítenie okolia má len rozčuľovali .
Takže nič iné ti nezostáva len veriť lekárom,prsník to je dobre liečiteľné,no áno aj preto sa musíš začať liečiť lebo máš rodinu....neboj si na začiatku a nahnevaná,ale postupne to prijmes ako všetky baby tu, ktoré už boj s tou sviňou vybrali a ja dúfam a verím,že navždy.
Vitaj tu vo fóre, dievčatá ťa budú podporovať a dáš to aj keď cesta k vyliečeniu nie je ľahká.🙏🍀
Len zase naomyslenie, že čo to sa deje však nás len pribúda....niekto z odborníkov sa konečne nech nad tým zamysli!
@tanicka2311 tvoja reakcia je úplne normálna. Na začiatku sme to asi tak mali všetky. Treba jednoducho tu chorobu prijať, liečiť sa a život pôjde ďalej. A napriek chorobe, možno všetko bude ešte lepšie ako predtým. Život rakovinou určite nekončí.
@tanicka2311 Ahoj a vitaj medzi nami.Každý je iný a inak prijíma tento boj.Keď už budeš po opke a začneš sa liečiť nájdeš kľud a treba sa s tým vyrovnať.Prečítaj si predchá dzajúce príspevky,všetky žijeme a bojujeme treba sa tak naladiť že to dáš ako my. A pravdaže pre deti,musíš ......
Vôbec nie je jedno čo bude.Napíš niečo o sebe, asi ti to pomôže.Koľko máš rokov,sama si nahmatala? Odkiaľ si?
Nájdeš tu strašne veľa informácií o chorobe a ako zvládať to.
@tanicka2311 Ahoj a vitaj neboj všetko bude ok😃Ja keď som sa dozvedela diagnózu tak konec padla som na dno.Ale dievčatá má tu podporili musíme bojovať život nekončí len je ťažší.Ale mi to dáme sme všetky čo sme tu silneeeee✊Mám tiež mastektómiu čo už.
@tanicka2311 ahoj to máš síce pravdu že už nebude jak predtým ale určite nájdeš svoju cestu aj s touto chorobou. Su tu baby po liečbe a žijeme najlepšie tak jak to len ide. Začiatok je ťažký kým to prímeš a potom krôčik po krôčku prejdes liecbou.
@tanicka2311 ahojTanicka. Ja som sa to dozvedela na 9.narodky starsej dcery. Mladsia ma 4. Kvoli nim ale i manzelovi to nesmiem vzdat. Lahke to nie je. Ale musime to vydrzat a dame to neboj. Ja som konecne nasla super pracu so super kolegynkami a baaac. Ideme konecne do domčeka a baaac. A este aj korona vsade okolo. Mna caka obojmastektomia a pak i vajecniky. Bude to nadlho. Za sebou mam 5 chemo. Este 3. Potom snad opka konecne. Treba to dat prec. Tu hnusnu potvoru v tele co tam nema co robit !!!
@tanicka2311 ahoj, tvoja reakcia je prvotný šok, aký sme mali všetky. Keď začneš liečbu, psychika sa začne upravovať a budeš bojovať ako my všetky.
Minulý rok v januári som bola na kontrole na sono a všetko bolo ok. V lete má začal bolieť ľavý prsnik. Šla som na sono poprosiť dr či mi to nepozrie a vybavila má že nie, vraj rakovina nebolí. Tak som znova šla po roku teraz v januári a mala som tam niečo čo tam predtým nebolo. Ake keďže v NZ presne nevedeli šla som do NOU. Spravili mi punkciu a mr. Výsledok punkcie vraj nie je najhorší ale mr ukázalo,že tam je ešte 9 ložísk a preto mi dr odporučil mastektomiu. Mám sa rozhodnúť či mi ponechaju kožu s bradavkou alebo nie. Neviem čo je lepšie. A keď budú negatívne uzliny nebude potrebná chemo,čomu ja neverím. A myslím že dr mi nechcel radšej povedať lebo aj tak som dosť depresívna. Alebo ste sa s tým stretli že nebola potrebná chemo?
@tanicka2311 to závisí od typu nádoru a mnoho ďalších ukazovateľov z biopsie,nielen to či sú uzliny negatívne,aký je nádor agresívny.Áno sú prípady keď netreba chemo.
Ahojte dievcata , pozdravujem vas vsetky,ja mam za sebou 3 oziare ,este 12 ma caka,vcera Zoladex svinucha jau a dnes som mala infuzky Herceptin a Perjetu pripadam si ako kon,vsetko co existuje do mna napumpuju,som uuuplne bez energie,predpokladam ze to z tych oziarov,ale som si vedoma ze to je prirodzene,len ludia ako ja s vrtulou v zadku to zle znasaju,ja vydrzim bolest ale unavu neznaaasam
No a mimochodom mne doslovne"zakazali" puder pocas oziarov,ze v ziadnom pripade,ze mam LEN kremovat Aveenom mliekom- vidim,ze tu mame nove dievcence tak ktore nevedia som v Anglicku tak tu teda v ziadnom pripade nedovolia puder...dnes som fotila postele pre Covid pacientov kukajte baby,po chodbach maju pochystane..hrozny pohlad 😢💔
@katka14 a vypadali ti aj vlasy?
@tanicka2311 ja som sa stretla, že odobrali prsník,ale uzliny boli čisté a nebolo treba ani chemo ani ožiar,len hormonálna liečba, nakoľko podľa biopsie mala vysoké hormonálne receptory.A tak sa dopredu netráp a nie je pravda, že rakovina nebolí... bolí a hodne, mňa bolelo aj Zuzku.
@jankastraza no nie je to pekný pohľad, až desivé.
Vidíš všade inak po ožiaroch,ale však chemo si zvládla,tak aj ožiare dáš.
Mňa položili,tak sa teším, že mám cez sviatky bez nich a môžem sa zotaviť
@ira25 ahoj Inka a kolko oziarov ta este caka? veru si oddychni, aj ja som rada,ze vikend volny teraz,ja horsie znasam tu menopauzovu injekciu,radio mi zatial nevadi..
@tanicka2311 ahoj, no nehnevaj sa,ale to co je za dr? to je vrchol! neobavaj sa, veru ti mozno chemo nebude potrebne, vela zienok nepotreboval;i chemo po mastektomii, zvladnes vsetko ako my,neboj! ❤
@jankastraza Janka, však máš len 15 tak to tu dáš v pohode,ja som mala mať 16 a nakoniec mám 20... ešte má čakajú 6,ale pokožka dostala zabrať
@tanicka2311 Mne chemo nedali lebo uzliny boli všetky čisté napriek tomu že nádor bol veľmi agresívny vybrali veľký ochranný lem okolo a dali oziare. Plus mam podstúpiť odobratie vaječníkov a maternice.
@tanicka2311 či dajú chemo alebo nie závisí od veľa faktorov, väčšina dievčat čo tu sme ho dostala, ja tiež. Áno, vypadávajú z neho vlasy. A oni znova narastú. Treba zobrať všetku liečbu čo lekári dávajú a brať to ako cestu k uzdraveniu. Každá liečba má aj svoje nežiaduce účinky, ale neboj zvládneš to, ako ja, ostatné dievčatá ti na fóre aj iní pacienti na onko.
Ďakujem baby. Vy ste také optimistické. Dúfam,že raz budem aj ja.
@jankastraza najsamlepsi je Radiocare. Po ňom počas 15 oziarov ani náznak po problémoch s kozou.

@bubo780 ja tiez nemam, po 2. chemo sa mi zastavilo... Mala som 4 cervene +12 paclitaxel, 20.marca ma operovali... Zatial menzes nemam... A 20.aprila zacinam oziare (25)