Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@helga9 ahoj,to píšeš jeden ožiar,alebo dokopy všetky..
Prádlo zasvinene od púdru ,masti,tak som si spomenula na teba ako si to ty opisovala,len dúfam, že už mi viac nepridajú.Dobte,že ide víkend tak snáď sa trochu uľaví,aj tlak možno klesne odkedy chodím na ožiare,tak mám vysoký tlak a tep a aké krvinky neviem,stále mi nebrali krv.
Myslela som, že skočím na kontrolu,ale ak to dopadne ako dvakrát,že rada bola studené obklady,tak dne začnem s tou linolou,bojím sa dať pred ožiarom radiocare že či to nezosilnuje žiarenie.
Ty sa máš ako?
@ira25 pred oziarom daj radiocare určite ono to funguje na takom principe ako opalovaci krém aby nespalilo. Hned po oziaroch daj ešte nahrubo púder. A do večera 2-3 krát nahrubo ešte prepudruj. Vecer umy pokožku a daj linolu na noc a celý vikend len to. Áno všetko som mala zasvinene púder krém tá farba. Mám napísané 50 GY to je vsetko. Ja celkom fajn až na teda tu situaciu s koronou chýbajú mi ľudia obmedzujem pracu len z domu predsa som rizikova. Ani k mame nechodím ma už nad 70 bojím sa žeby som doniesla niečo predsa muž chodí do práce nikdy nevieš. Som na tamoxifene 2 mesiace nemám ťažkosti zatiaľ ani nejak navaly sem tam keď pojem veľa sladkého. Ale cvičím behám určite to pomáha
@ira25 no ak by som aj trochu pribrala moc by mi to nevadilo my všetci sme chudy slachovity proste taká fajta. Jedine ako tehotná som pribrala a to v 6 mesiaci keď som povedala ze som tak kukali na mňa že či mi sibe lebo to na mne vôbec nebolo vidno. A sladké ľúbim. Ja nemusím moc mäso ako dám si ale nie casto aj klbasku bo slaninu si dám ale skôr som na buchty a cestoviny.
@ira25 ahoj Inka nasa a kolko mas mat este oziarov?
@jankastraza ahoj už má čakajú len 2oziare.
Dnes mi bolo po ožiari tak zle ako doteraz mi ešte nebolo....na vracanie, bolesť hlavy, dýchanie ťažké....tak buď je to tak ku konci,alebo sila ožiarov je u mňa vysoká.
Prsník a okolie mám spálené a ožarovaní prsník je o číslo väčšie ako u zdravého,tak uvidím či sa to po skončení upraví.
Ako ty a ožiare,dobre ich znášas a akú dávku máš napísanú?
Nahrubo som napudrovala a som vďačná Helge za dobré rady a na večer začnem s Linolu.Ty si sa u vás pýtala na ten Radiocare? Čím mastís,púder tebe zakázali
@ira25 ahoj, no to je ale hrozne? a co ti na to povedali,ze sa takto citis? ja odkedy mam oziare len trpim nechutenstvom,vobec mi jest nechuti,tak sa musim nutit a pokozka ok, stale natieram 3x denne tym Aveeno lotion,co bol vychvaleny a zo zaciatku som mala citlivu pokozku si myslim kvoli tej podprde a behaniu v nej,odkedy si nedavam,tak fajn,mam za sebou 8 este 7 od pondelka, silu oziarov netusim,nepozerala som to a ja doma papiere nemam,maju ich oni,spytam sa ale na to v pondelok,som sama zvedava,ci mne dali slabsiu a tebe silnejsiu chuderka,objednala som si este Aloe Vera gel,tak cakam,vraj je super tiez,takze uz som si nepytala od nich nic,ked mam kozu ok vies ako,nech pomozu inym radsej,ked mne netreba
@jankastraza joj Jani,nech ďalej pokožka ti vydrží bez spálenia však už si toho veľa preskákal.
Ja som sa nádejala, že to bude ok,však každá len pozitívne písala, že žiadne negatíva na koži sa neprejavili,tak som sa nádejala, že keď budem tak ošetrovať prsník ako tu dievčatá písali,tak to bude v pohode a nie je,preto myslím,že mám silnejší ožiar ako mali dievčatá.
Ako vyzerá to Aveno lotion...dostanem na SK?
@ira25 boze to ma velmi mrzi Inka, takto sa musis trapit.to asi naozaj ti dali nejake silne oziare,musis to uz vydrzat a este minimalne 3-4 tyzdne vraj natierat natierat,lebo radio pracuje este niekolko mesiacov v tele a teda ta pokozka bude potrebovat hydratovat,a neskusala si Aloe veru? ta je vraj najlepsia, neviem,ci Aveeno dostat v drogeriach na Svk,to je ten co jennifer Aniston reklamovala
@jankastraza dik našla som Aveno,ale hľadám Aloe veru,asi tiež budem po ožiaroch dávať,nepomyslela by som ani v zlom sne,že takto dopadnem....čo už ešte tie dva ,len aby to už viac nezhorselo.
Ty sa moja drž, ešte že máš iba 15,myslím si, že vám čo nemáte prsník a mali ste chemo už dávajú len doplnkovou malú dávku žiarenia inak si to neviem vysvetliť
@ira25 neboj sa Inka, jasne,ze to uz vydrzis, presne ako robis,natieraj, relaxuj ako mozes a musis vela a viacej pit ako zvyknes,dodrzujes pitny rezim?? lebo ja napr sa musim nutit pit,vzdy pijem menej cely zivot..kolko pijes za den tekutin??
ano ja mam len preventivnu,aby sa ta svina nevratila,tak mi bolo povedane
Ešte neviem či som vám písala, že operovaný a ožarovaní prsník mám o číslo väčšie,čo sa vymika logike,čo už musím to dobojovať a dúfam,že vám budem môcť napísať pozitívnu správu a utorok uvidím ako sa vyjadrí lekárka a či konečne zoberú krv,tak idem ďalej.
@jankastraza no snažím sa piť,lebo pri ožiaroch kážu,ale fakt sa do toho nutim,ale nepijem toľko koľko kážu vypiť
Jani čo už musím bojovať rovnako ako ty a ostatné dievčatá 🌹
@ira25 kuk 😉 ja zatiaľ ok, mám to trochu červené, pod pazuchou viac a citlivé, ale zatiaľ nič tragické,akurát ma bolí jazva...bola som na kontrole iba raz, chystám sa zas v pondelok...doobedu je to tam o hubu, chodí veľa dôchodcov, ktorí tam stepuju už ráno o 5:45 😡🤦😭 a kým prídeme o 9:30 my, tak je tam už milión ľudí...ale veď nejak už dobačujeme 👍
@ira25 akú krv???? 😱😱😱 To nám tam budú brať aj krv??? Aj ja mám ten ožarovaní pesnik väčší ako bol predtým, taký opuchnutý, dr vravela že je to ok...inak posledné dni mi je tak na hovno od žalúdka 🤢 a to som celé sviatky poctivo dávala bacha na to čo jem a koľko, aby som sa neprezierala 🤦 normálne som k reznú jedla namiesto majonezoveho šalátu zeleninový 😭😭😭😭 a aj tak mi je teraz dajak nafigu
@ira25 bože mna caka este 13 oziarov 😭😭😭😭 a už teraz mi je originál zle, ani pri chemo mi tak nebolo...už som normálne bola odhodlaná, že si kúpim tehotenský test, lebo nikdy doteraz mi nebolo zle od žalúdka a pomaly na vracanie 🤢🤢🤢 môže to byť tým ozarovanim?
@cenculinka Bože aká s rada, že si sa ozvala,bola som dvakrát ráno,raz na kontrole a raz som potrebovala niečo vybaviť v monobloku a vždy si tam už nebola hovorili ženy z PP,že chodíš individuálne a to som ti niesla aj kraslice, ktoré som nechala na recepcií.
Takže nič iné si sa na kontrole nedozvedela ako ošetrovať.To s tým žalúdkom mám aj ja aj hlava mi tresti tak až večer som schopná niečo robiť,tak často myslím na teba,že cesta tam a nazad a potom škola doma joj je to náročné.
Ja chodím poobede a vybavím sa skoro,ale utorok musím ráno lebo končím,tak k lekárke,vraj mám zaklopať,že končím,aby som stihla k Dr.
Aj niečím mastís?. Takže nie som sama ktorá má ožarovaní prsník väčší,som zvedavá čo na to lekárka.....a bola tam tá pri ktorej sme začínali?Mne len studené obklady kázala si dávať...lístok pomôžu na pálenie inak nič.

@helga9 dik moja ,ja som sa nádejala, že prejdem ožiarom ako vy,no nech robím čo robím je to z dňa na deň horšie a pacientky čo nič nedávajú majú pokožku ok...tak asi mam silné ožiare...