icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

kika_32
20. apr 2020
jankastraza
20. apr 2020

@kika_32 presne aj ja som sa bala,ze ake futuristicke masiny budu okolo nas obiehat,ja vzdy radsej zavrem oci a mam pokoj,akurat neznasam,ked mi povedia nadychni sa, a vzdy sa asi vela pre nich nadychnem,lebo zakazdym mi povedia vydychni trochu a potom mam problem vydrzat tolko vela sekund kedze nemam dostatok kyslika v plucach co potrebujem 😅 keby ma nehali nadychnutu ako potrebujem,vydrzim dlho,mas to aj ty? aj my mame varian mame ich tu v Oxf 12,ale to sa nemoze porovnat,je to velke mesto a kraj,ja mam trochu taky zaludok z radio ako na vode a prvy tyzden mi nechutilo jest,nastastie je to docasne,lebo som si vsimla,ze cez vikend ked som radio nemala mi zase zacalo chutit..a ty mas deti Kika? ❤

ira25
20. apr 2020

@kika_32 tak u nás iný lineralny urýchľovač než tento na obrázku

ira25
20. apr 2020

@jankastraza ahoj,tak sa cítiš rovnako ako ja , žalúdok únava pálenie a asi opuch toho prsníka ešte naviac u mňa, vždy keď prídem domov,tak musím ľahnúť.
Inak musím pochváliť ten krém Linolu,čo som dávala cez víkend,on mi ako keby odoberal napätie v Tom prsníku a zmiernil pálenie pokožky,zrejme má chladivý efekt na pokožku.... večer znovu natriem,teraz som napudrovala....mne kázala lekárka na ožiaroch dávať studené obklady o Tom púdru píšu na stránkach ako počas rádioterapii ošetrovať a tam kážu aby bol prsník stále pokrytý púdrom.

ira25
20. apr 2020

Ešte takúto otázočku na vás dievčatá....ak zajtra končím,tak už sa nestane, že znovu pridali ožiare,to má vystrašila obvodná,keď dnes sa syna pýtala ako sa mám,tak jej hovoril, že zle znášam tak že tie 2azda už dám a ona, že pôjdem na CT či bude stačiť.Tak chytám paniku, že preboha len to nie.....a tiež mu povedala aby som prikladali studené obklady.

zuzap33
20. apr 2020

@kika_32 budeš mať oziare rýchlejšie za sebou ako ja. Ja som bola operovana vo februári a na zakreslenie som objednaná až 11.5.

ira25
20. apr 2020

@zuzap33 ahoj ako sa máš?
Keď začneš ty chodiť tak bude tam zrejme hlučnejšie,lebo idú prerábať vedľa kde bol starý stroj, ktorý teraz už rozmontavaju tam ide nový lineralny urýchľova a aj miestnosť budú prerábať a nejakú stenu tam idú postaviť.Tak som zvedavá koľko ožiarov ty vyfasujes.

ira25
20. apr 2020

@zuzap33 takže ešte len zakreslenie a potom budeš čakať najmenej mesiac- mesiac a pol.v piatok tam bola jedná baba sa pýtať,že jej povedali, že ju zavolajú o 4tyzdne a vraj nič,tak jej radiolog hovorí, že postupne pozývajú,ale trvá to aj vyše mesiaca.Ja zrejme mala šťastie zavolali má o tri týždne, štvalo má, že zakreslenie mi sa zmazalo,ale netušila som, že im stačí tie tetovacie bodky, ktoré dali do stredu tých krížikov.

zuzap33
20. apr 2020

@ira25 no akoze oziare po opke o styri mesiace je sila....

ira25
20. apr 2020

@zuzap33 ja po opke menej, tiež sa mi to zdalo dlho, nakoľko u mňa žiadne vyšetrenie okrem opky neboli...

kika_32
20. apr 2020

@jankastraza tak ja som zatial v pohode, zaludok netrapi.. Trocha ma boli hlava ale nemyslim si ze by to bolo z ozarovania, dnes som skor vypila malo tekutin a preto ma boli hlava. Ja bolesti hlavy mam casto uz od detstva🤷‍♀️ ja sa nadychnem kés mi kazu ale ja to mam skor asi naopak nadychnem sa ale nedostatocne a potom mam problem vydrzat 🙈😅 ano mam deticky, mam 11 rocneho syna Petka s DMO, kedze sa narodil predcasne v 28tt a mam zdravu uz skoro 3 rocnu dcerku Bianku (8.juna bude mat 3 roky)

kika_32
20. apr 2020

@ira25 asi vsade maju ine 🤷‍♀️🤔

kika_32
20. apr 2020

@ira25 mne doktorka v Kn odporucila natierat po oziaroch tou Linolou... Nic ine neodporucali.Tak uvidim, dufam ze pomoze a nebudem mat nejaku vyraznu koznu reakciu!? 🤷‍♀️

kika_32
20. apr 2020

@zuzap33 fuha, to az tak neskoro!? No mne onkologicka radila cím skor zacat s pooperacnou liecbou, bud chemoterapiou(kvoli tomu korona vírusu, aby som teraz nebehala dennodenne do nemocnice, vysoke riziko nakazy je teraz) alebo oziare! Ale mala som sa ist dohodnut s radiologickou ci mi ten postup schvali!? No neschvalila... Doktorka na radiológii vravela ze musim mat najskor oziare a az potom chemoterapiu. V Komarne nie su tak vytazeny, takze este v ten den ma pod CT zakreslili a urobili aj odbery, a do necelych 2 tyzdnov som dostala termin hned aj na oziare! Dnes som bola ráno, lebo som mala ist najprv k doktorke,krvne vysledky som mala dobre a tak som mohla ist na prvy oziar... Ale od zajtra budem chodit poobede, na 16.06 hod mam presny cas, tak dufam ze ako aj dnes budem rychlo vybavena, nechcem sa dlho zdrziavat v nemocnici len na nevyhnutny cas. Ty kde budes chodit na oziare!?

ira25
20. apr 2020

@kika_32 tak myslím, že Linolu ti dobre poradila,ja začala s ňou cez týždeň a teraz na noc a skutočne pomáha a budem s ňou pokračovať,ale keď som prišla domov tak som si na pálenie prsníka dala studenú mokrú utierku a to sa mi uľavilo obklad bol tak horúci keď som zložila,ale nesmierne uľavilo q potom som dala teraz tu Linolu.
Hlava má v začiatkoch bolela tiež a potom prišli ďalšie potiaze

kika_32
20. apr 2020

@ira25 tesim sa s Tebou ze sa to uz u Teba zlepsuje, bolo mi tazko ked som citala Tvoje prispevky, ake neziaduce ucinky rádioterapie sa u Teba prejavili, tak hadam uz to bude len lepsie🙏 aj u jednej mojej pribuznej rádioterapia spalila pokozku, ale az tak ze sa jej vytvorili pluzgiere a zlupla sa jej cela pokozka na tom mieste 😰a dost dlho sa jej to hojilo 😥 teraz je uz vporiadku. Dufam ze u Teba k tomu az nedojde, drzim palce, aby si mala pokozku cím skor vporiadku!! 🙏

kika_32
20. apr 2020

@ira25 hlava ma dufam boli iba z toho ze som mali tekutin vypila. 🙄 😔

ira25
21. apr 2020

@kika_32 však toho sa bojím aby som nedostala pľuzgiere,lebo z toho sa vraj robí vred a to je ďalšia rakovina,tak ešte dnes zvládnem aj fóbiu som zvládla ležala som teraz pod strojom s otvorenými očami,chcela som vidiet,čo a na akom princípe stroj pracuje,kedy ožaruje,tak už jednu výhru mám,vyhrala som nad fóbiou,teraz vyhrať nad rakovinou
Len ošetruj poctivo s tou linolou,ale ako tam píšu nie hneď po oziareni,ale z odstupom. Ak začne pokožka páliť tak studené obklady pomáhajú .Ja budem natierať ešte aspoň dva mesiace keď tu niektorá napísala,že rádio pôsobí aj po skončení.
Takto zle ako som znášala ja ožiare, znášala aj moja suseda, tá sa ledva dotiahla domov a vracala...u mňa bolo na vracanie len raz,ale hlava stále,ale polezala som v posteli a do večera bolo lepšie .
Môže byť, že teba bolela hlava z nedostatku pitného režimu...áno kážu pri radioterapii hodne piť,ale vodu nie alkohol haha a brať nejaké doplnky ja iba vitamín C a hubu Reishi,sem tam šťavu z arónie a aj neskôr piridoxin to ale som sa dozvedela neskôr,že to treba Dr. nič nepovedala.
Tak ti prajem úspešne zdolanie ožiare nech počuješ od lekárky ",Ste zdravá"❤️

ira25
21. apr 2020

Tak dievčatá už som skončila s ožiarmi,tak dnes posledné vírenie Avirilu a špinavé prádlo.Tak mi Dr. dala zoznam onkologov, nech sa idem objednať,tak možno konečne mi urobia nejaký odber.

jarmila40
21. apr 2020

Ahojte dievčatá, dlho som sa neozvala..mám síce len jedno dieťa ale je za tri 🙂
Maľovali sme byť, robili sme veľké upratovanie, varenie, učenie, hranie, denne chodíme do prírody, tam, kde nikoho niet..človek by neveril, ale fakt nestíham úplne všetko, čo by som chcela 😀
Konečne som začala chodiť na ožiare..dostala som ich 27 !! Zdá sa mi to akosi veľa, čakala som ich cca 15 ako @ira25 momentálne čakám v čakárni na piaty..nik mi nič nepovedal, že prečo až toľko som dostala..pritom mi vybrali iba nádor, uzliny mám čisté, ki67 mám menej ako 1% , ER 100% poz., PR neg

ira25
21. apr 2020

@jarmila40 vieš môj subjektívny názor , že dávku rozdelili na viac ožiarov aby chránili nielen pľúca ale aj srdiečko, nakoľko je to ľavý prsník ....ale môžem sa mýliť

jarmila40
21. apr 2020

@kika_32 ahojky, tak už si zahájila ožiare, ja idem práve z piateho ožiaru..mám ich zatiaľ až
27 / 2gy..na krv idem pozajtra

jarmila40
21. apr 2020

@ira25 bodaj by to tak bolo, vo štvrtok sa opýtam 🙂 🥀

kika_32
21. apr 2020

@ira25 dakujem☺️ choroba nas nauci vela veci, ako aj zdolavat svoj strach aj fobie 😉👍moze sa teda ten pyridoxin aj pocas oziarov!? To som nevedela, ani doktorka nic nehovorila, sice som mala odbery vporiadku ale niektore hodnoty som mala hranicne v krvnom obraze,a dalsiu kontrolu mam mat az po 2 tyzdnoch.

kika_32
21. apr 2020

@jarmila40 ano oziare zahajene, dnes 2. oziar. a kde chodis na oziare Ty!?

jarmila40
21. apr 2020

@kika_32 ja som zo Žiliny, chodím do Žiliny, operovali má v MT

zuzap33
21. apr 2020

@kika_32 ja som z Prešova tak tam. Najbližšie su potom Košice a to je 40km

ira25
21. apr 2020

@zuzap33 tak dnes som ukončila ožiare a mám si vybrať onkologa,neviem koho,chcela som k primárke,ale je to zabití celý deň... nemáš recenzie na tú spomínanú Benedikt, bližšie od MHD,len aká odborníčka,k nej chodila tvoja mamka

ira25
21. apr 2020

Kto chodí k Benedikt v Po?Keby sa nestahovali do novej budove tak by som išla tiež k Leskovej,ale bude to od busu ďaleko,teraz by to ešte išlo,ale ja riešim trošku ďalej čo bude.
Zas má ožiar odpálil docista nič nerobím kašlem na všetko

zuzap33
21. apr 2020

@ira25 dr. Benedikty máš úplne blízko. Mama k nej chodila už pred 20rokmi, to ešte bola taká zaciatocnicka v nemocnici. Vtedy robila kontroly ako teraz ta druhá čo je pri primarke