Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@ira25 Nie nespalilo, neviem čím to je. Či ozaj pomohlo že som mala prsník čistý žiaden krém pred každým oziarom, netuším. Ale som rada že som to tak zvládla. Lebo som sa bála hneď od začiatku ako mi doktorka povedala že som bledá budú problémy s pokožkou. Keď na mňa slnko zasvieti vždy sa spalim do červená a potom sa šupem ako had.
@jarmila40 mne povedali že preto 27 lebo keď nie je chemo treba viac oziaru
@blondyblond ťažko povedať,lebo dievčatá tu dávali pred ožiarom radiocare potom púder a písali , že pokožka ok.Vcera bola jedná pani je v polovičke ožiarov a už ma spálenú pokožku ,teda nie začervenanie,ale na niektorých miestach doslova spálenú a ona nič nepoužíva,žiadne krémy,tak kto vie čím to je,ja už len nech sa mi pokožka zahojí bez pľuzgierov a šupania...na to sa včera pýtala dr., že či sami nesupe a červené to je normálny stav po oziaroch a u niekoho viac u iných menej,tak neverím, že niekomu bezprostredne
po oziaroch ostala pokožka ako keď začala ožiarmi.
Inak ja nemala tiež chemo a mala som mať 16 a po simulácií na CT vyšlo na 20,vraj vzhladom na uloženie pľúc a asymetriu prsníka ale dávka žiarenia zostala ako pri 16,porovnala som to včera s tým čo som mala na začiatku pri prvom sedení a včera co mi dali papier po skončení a sedí to celkové 46.A druhá pacientka čo domnou končila mala 21 a ožiare silnejšie, celkovo 56 a je po chemoterapii, takže tak.
@ira25 ahoj Inka a dievcata, tesim sa,ze mas uz radio za sebou!!! ja som sa pytala na tu silu oziarov, ak som ich dobre pochopila,povedala,ze som mala 40G rozdelene na 15 x ,vzhladom k mojmu pripadu,kedze mastektomia... ja som minule povedala na radioterapii sestrickam,ked sa pytali ako sa mam,ze som vystrasena ,ze sa mi rakovina vrati a plus teraz stres ohladom Corony a hned ma vonku cakala psychologicka taka zlata baba,pokecali sme a dneska mi dali radio o hodinu skorej ,ze zase sa mozem porozpravat ,no strasne zlati su,minule mi poradila,lebo vie,ako to mam tazke,predsa mamina mala rakovinu,potom diagnostikovali mna, do toho problemy vo vztahu,2 deti, liecba a Corona,tak mi povedala,ze vsetko robim dobre-som dost optimisticky clovek vacsinou,tak viem,co treba ale radila mi yogu a ukludnujuce cvicenia cez Youtube,nuz pekne,ale pri mojich dvoch detoch nemam kedy 😅 ale pekne od nej,ze mi chcela pomoct 😂
a dievcata chcem vas potesit, ako iste niektore uz viete, ja zijem v Oxforde,mesto univerzit a laboratorii, robia tu svetove klinicke studie ,testy proti rakovine a podobne,no jedna SUPER vec,co Vam chcem povedat, vo stvrtok idu zacat konecne testovat na dobrovolnikoch potencionalnu vakcinu na Coronu!!! tak dufajme 🙏😍
a dalsiu vec som zistila, klinicke studie potvrdili,robili ich roky,ze ozarovanie kt robia teraz 15 x,dali na 5x davok v rovnakej sile ma rovnaku ucinnost,ale taktiez rovnake a nie horsie neziaduce ucinky,cize malo sa to zacat oficialne uz robit od septembra tohto roku,ale kvoli Corone virusu uz tu v Anglicku vacsine pacientkam kt mali mat teda 15 davok, davaju 5.Cize neviem,kedy to zacnu praktizovat aj v inych krajinach,predpokladam co najskor,tak vynikajuce,zienky nebudu musiet tolko cestovat,pokozka nebude tolko zatazovana a menej oziarov s rovnakym liecebnym ucinkom 🎉🎉🎉
@jankastraza ahoj,super prístup je u vás k pacientov a tu sa mi zdá ako na páse kus ako kus.
Tak áno toto vysvetlenie ako ožiare dávajú dáva zmysel,však načo by zameriavali a po prvý krát na ožiari sme dlhšie, tiež pozerajú, zameriavajú a potom vyjde výpočet.
Tak moje čísla po skončení píšem z papiera...20 fr.a 2,3 Gy/fr v celkovej dávke 46, 0Gy a postradiacny mám stupeň 1, tak ešte sa to dá.
A čo berieš keď púder neodporúčali.
Mne dnes obvodná kázala kúpiť krém z lekárne,vraj ten mi pokožku tak upraví,že bude ako pred tým,ale nech sa pripravím,že dlho budem mať prsník horúci.
@jankastraza no dobre pre tých čo ochorejú neskôr a stúpajúci trend v ochorení nasvedčuje, že to, že lekárske postupy idú do predu, však už teraz medicína je ďalej ako bola kedysi
@ira25 aha, vidis, tak ty si mala silnejsiu radio, ja 40 ty 46, mne rozdelili po 2.6 a tebe 2.3,ak som to nepoplietla,tak necudo,ze si sa potrapila chuderka, mne dava zabrat aj tato moja radio,ale da sa ,ja natieram len tym Aveeno lotion hned rano,potom ak nezabudnem poobede,je strasne ale silny,takze mi dost na pokozke vadi,pred radio sa vzdy osprchujem cistou vodou,zmyjem tu mastnotu,aby ma ozarovali na cistej pokozke,hned potom po ozarovani natrepem lotion a potom este vecer pred spanim, objednala som si Aloe vera gel z Bodyshopu,ten ma chladivy ,liecivy ucinok,tak sa tesim ked pride
ano, ja mam vacsinou stastie na pomoc,co potrebujem,nikdy nemusim cakat,su zlati strasne,priala by som taky pristup aj vam ❤
@jankastraza dnes jeden poznatok, že ožiare pôsobia stále,dnes viac zapálený prsník,ale linola mi robí dobre.
Kúpila som dnes odporúčaný lekárkou krém z lekárne, že po ňom je prsník zas ako pred ožiarom,tak som natrela a behom piatich minút išla umyť tak ma pálil a svrbil prsník,takže nie každému ktorý krém vyhovuje.
Tak držím palce✊nech ožiare zvládneš bez nejakých potiazi...tých 15 dáš ľavou zadnou 😊
Ahojte. Ake pyžamo je prosím vás vhodné do nemocnice? Budú mi robiť mastektomiu.
@tanicka2311 ja som mala dvojdielne pyzamo, ale mne vyberali len nador..najlepsiu budes mat kojenecku koselu, co ma gombiky ku prsiam
@jarmila40 a rukav je jedno či krátky alebo dlhý?
@tanicka2311 ja som mala s kratkym, zalezi aj na tom ako si zimomriava 🙂
@tanicka2311 Ahoj ja som mala na gombíky je to lepšie keď kontrolujú odopnes a máš.Ale doma som už narmalne tričko dávala .Kedy máš opku? Držím palce✊
@katka14 ahoj, ano ja som mala pred operaciou chemo 4x cervene + 12x paclitaxel 😔potom som mala operáciu v Ba na Klenovej (20.3)robili mi mastektomiu laveho prsnika s tym ze nechali troska koze na neskorsiu rekonstrukciu, ale bradavku tiez zobrali a tiez zobrali ze vraj vsetky uzliny dokopy 15 a z nich som mala nakoniec 12 pozitivnych cize s metastazami,a preto musim mat aj rádioterapiu aj chemoterapiu po operácii! teraz 20.4 som zacala rádioterapiu, vypocitali 25 oziarov a po skonceni oziarov budem mat este chemoterapiu 6 mesiacov, ale nastastie v tabletkovej forme a nie infúzie, ten liek sa vola kapecitabin 500mg ak sa dobre pamatam a budem ich brat denne 5 tabletiek (2500mg) ráno a 5 tabletiek (2500mg) vecer 😪 to ani ranajkovat asi nebudem musiet, tolko tabletiek naraz budem musiet vypit 😪
@jarmila40 tak hodinu precestujem denne ale to sa este da, do Nitry alebo do Ba by som to mala ovela viac. A kvoli 5 minutam by som nechcela byt hospitalizovana (aj to mi navrhli v Komarne), radsej budem dochadzat. mam uz 3 za sebou uvidim, ked budem velmi unavena tak ma zoberie pár krat manzel, ale zatial to zvladam.
@hracka123 5.5 idem na príjem.
@kika_32 ahoj. Diky za info. Tak toho mas este dost pred sebou. A ta tabletkova chemo sa ako znasa nevies nahodou? Mna caka obojmastektomia. Mam pozitivnu genetiku. Este mam pred sebou 2 chemo biele. A koncom juna opka. Po opke si sa vladala sama o seba postarat ci treba si pomoc zabezpečit?
Dievčatá koľko potrvá aby zápal a opuch po ožiaroch ustúpil?Koľko trvala rekonvalencia u vás?
@katka14 neviem este tu tabletkovu chemo som nemala, az po oziaroch. Ale onkologicka vravela ze sa znasa lepsie ako chemo v infuziach, ale takisto mozu byt nevolnosti od zaludka alebo vacsinou su z neho zapchy, tak uvidim ako to bude u mna 🤷♀️ po opke som sa vedela o seba postára, obliekanie islo horsie kedze na operovanej strane ma velmi bolela ruka (vybrali mi vsetky uzliny asi preto) ta ruka ma trapi este aj teraz, ale odkedy beriem Detralex 2 tabletky ráno odvtedy je to lepsie, uz ju viem viac vyrovnat. Ale denne viackrat aj cvicim. Skor v domacnosti a okolo deti som potrebovala pomoc lebo som mala zakaz dvihat tazke veci. A tiez kvoli tej ruke som nevedela nic zdvihat ani nic napr. davat z vysky dole... Tak v tom som potrebovala pomoc. Ale teraz cca mesiac som po operácii je to uz lepsie snazim sa robit vsetko ako predtym okrem dvihania tazkych veci.
@midori123 ahoj. Zaludok bol v pohode, skor som mala problémy 2.az 3.den niekedy aj 4.den po infuzii... Strasne ma boleli svaly, klby, take napatie, pichanie, bolest som citila... Ako pri chripke... Niekedy sa ki aj nohy podlamobali ked ta bolest prisla tak z nicoho nic potom to preslo, pár dni klud a po dalsej infuzii znova to iste a toto dookola 12 tyzdnov, lebo ten paclitaxel sa podava raz tyzdenne, aspon ja som to tak mala. A tie nohy ma boleli dost aj po skonceni chemo, minimalne 3-4tyzdne!teraz je to uz lepsie
@kika_32 dakujem za odpoved. Co sa tyka tej bolesti klbov a svalov, bolo to velmi zle? Vedela si fungovat v domacnosti, typu navarit, povesat pradlo, okupat deti, alebo soferovat auto?
Ja som po tretej cervenej bola velmi zle na tom. O tyzden mam prvu bielu z dvanastich, a uz teraz sa bojim ze co zas bude a co ma caka...☹️
@midori123 fungovala som, popri detoch som aj musela, vsetko som robila s tym ze som si musela castejsie oddychnut, vylozit si nohy, po oddychu som vzdy pokracovala, urcite som nevladala behat po dome ale nastastie take kriticke to bolo hlavne 2-3 dni potom znova dobre. Zial toto su tie neziaduce ucinky chemo ktore musime tiez pretrpiet. 😪 Ale to ze ja som mala taku reakciu to neznamena ze aj Ty budes mat take, nie sme rovnake kazdy znasa liecbu inak, niekto lepsie zial niekto horsie😔 urcite som na tom nebola az tak zle aby som prelezala cely den. Treba verit bude to dobre, drzim palce aby si nemala take vedlajsie ucinky!

@zuzap33 dik viem, že blízko to by sedelo,len odbornosť a ľudskosť.
Myslíš Župovu?pri primárke..tá je v pohode