icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

tanicka2311
29. apr 2020

@nelaja ďakujem. Ako dlho si bola po operácii v nemocnici? Mala si aj nejaké ťažkosti s rukou?

tanicka2311
29. apr 2020

@barunka_1 a odkiaľ máš prosím ťa tie oleje?

lula94
29. apr 2020

@ira25 nerozumiem tej Číne

ira25
29. apr 2020

@lula94 joj moja mobil si napíše čo chce ak pred odoslaním neskontrlujem a to je často,tak to tak dopadne
Prepáč pýtala som sa,že či jód brzdí estrogén.

katka14
29. apr 2020

@cejuska ahoj. Aj ja som ho mala. Nic to nie je. Zvyknes si a ochranis si žily. Mne sa upchal. Tak je uz vonku. Este mam 2 chemo. Škoda ze nevydržal

jankastraza
29. apr 2020

@ira25 ahoj Inka, aka infuzia ,ze sa zle znasa? myslis tu co sa dava raz za polroka 15minut ta kyselina zoleandric? to som citala,ze vela zienok znasa tak,ze po prvej maju akoby chripku 1 max 2 dni a potom uz je dobre a po dalsich uz necitia nic-robila som si prieskum..nech viem,co ma caka,ale nevadi,lebo je to fantasticka prevencia proti navratu rak.a plus chravi klby,kosti..a aku injekciu si myslela,ze si das pichnut?

jankastraza
29. apr 2020

@kika_32 ahoj ,joj aj Inka sa pytala,ze ako..ja veru stastna,ze oziare mam za sebou, co som ja pocitovala bolo,ze mi nechuti jest tak,ako ked som nemala oziare.. ale to prejde,lebo vzdy cez vikend ,ked oziare neboli,mi zacalo chutit naspat..na to ma aj upozornovali..a mam zacervenalu pokozku ,strasne strasne svrbi, po rozhovore s nimi na radiologii mi radili,ze si mam dat denne tabletku proti alergii,aj tak dobre,lebo ma trapi pel ,ze to zmierni svrbenie-no ale nadalej ma svrbi a nadalej mam pouzivat krem,kt pouzivam,, menim si Aloe vera gel a dali mi chladiace naplaste tie si lepim kazdy vecer a aj s nimi spim,su super a keby sa mi pokozka zacala zhorsovat,dali mi nej,.special.geliky a unavena byvam to mi vraveli,ze potrva este mozno minim 2 tyzdne po oziaroch, treba vela vela pit a vela pohybu na cerstvom vzduchu a cvicit,neboj sa,to uz zvladnes,si sikulka ako aj my,mna caka herceptin a perjeta v piatok,tak sa mam na co tesit,budem k.o.a potom bude chrbat boliet, mam stastie,lebo ine zienky sa stazuju viac na bolesti kosti a klbov..ty si nastastie neni her2+ to je super ❤

jankastraza
29. apr 2020

@ira25 Inka to som prekvapena,ze nemas skusenost s tym nadychovanim sa pocas oziarov, lebo ked sa nadychnes, zdvihne sa hrudny kos a tym padom chranis pluca a srdce,mne to bolo neprijemne lebo nastastie to vzdy trvalo 25 sekund max a niekedy menej vladala som,ale vduchu som vzdy stresovala,ci to zvladnem v dany den..ale mozno, tym ze ja som mala mastektomiu a ty len lumpektomiu,kazdeho predsa ozaruju inak..tak tebe to nebolo asi potrebne

ira25
29. apr 2020

@jankastraza ahoj,tak tu infúzny liečbu veľa žien neznášali a ja som po tom ako jedna slečna hovorila, že jej infúzia robila zle a ani sa jej kosti nezlepsovali tak prešla na liečbu čo mám ja na osteoporózu ,zapricinenu liekmi na štítnu žľazu,tak mi raz za pol roka pichne injekciu do brucha a vôbec neboli to a mala som po piatej injekcií končiť,ale vzhľadom,že budem brať hormonálnu liečbu tak už budem brať ju stále a volá sa Prolia.
Nuž aj tu nás mali upozorniť na to ako uchrániť pľúca,ale ako mi dnes povedala Dr. chorobu z ožiarenia budem mať prejaví sa to vraj po 6-7 rokov...no zbohom...

ira25
29. apr 2020

@kika_32 moje ožiare pracujú naďalej mám viac červené ako po skončení.

ira25
29. apr 2020

@cenculinka ahoj,tak už si po ožiaroch a dúfam, že si na tom lepšie ako ja,myslím tým pokožku , že nemáš spálenú ako ja.

cejuska
29. apr 2020

@katka14 fuu takze zavedenie este neznamena uplnu vyhru.. som netusila ze sa moze aj upchat a nevydrzat do konca.. dobre vediet.. a preco sa to stalo? nech viem na co davat pozor.. a dakujem

katenka2
29. apr 2020

tu je nieco o tych injekciach Prolia, ak by niektoru zienku zaujimalo 😉 https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview...

katenka2
29. apr 2020

aby vedeli, na co treba este davat pozor....

nelaja
29. apr 2020

@tanicka2311 v pondelok ma operovali a vo stvrtok som sla domov. Ruka ako taka ma nebolela, ale velmi sa mi skratila slacha, co vedie z prsneho svalu cez pazuchu do ruky a to bolelo dost, normalne som ju mala vystupenu von z pazuchy, nevedela som vystriet ruku. Ale poctivo som cvicila, natahovala a asi do 2 tyzdnov to povolilo.

zuzap33
29. apr 2020

Na druhý týždeň mám ísť na zakreslenie na oziare. A dnes mi volali, že sa najprv musím preukázať z negatívnym testom na covid 19. Vraj vyšlo také nariadenie. To už nemá chybu

ira25
29. apr 2020

@zuzap33 lenže to nariadenie sa mení z týždňa na týždeň.u nás bola plánovaná operácia a keď sme prišli na príjem,tak nás po pol dňa čakania poslali domov vraj ráno prišiel príkaz,že už neplatí 10dnovy covid 19,ale už len päť dňový a tak znovu ideme na testovanie a zaklincovala to sestrička,že aby vôbec bolo voľné miesto, keď prídeme... takže noucoment

zuzap33
29. apr 2020

@ira25 ako dlho ste čakali za výsledkom?

zuzap33
29. apr 2020

@ira25 hlavne že môžme byt v stastike, že umrieme na rakovinu, ale chráň že na covid 👎

barunka_1
29. apr 2020

@tanicka2311 levandulovy z DM a sipkovy z bio obchodu😊

kika_32
29. apr 2020

@jankastraza to ti verim☺️, aj ja by som bola stastna kebyze mam uz aj oziare za sebou 🙏Aloe Vera gél som parkrat skusila natriet este na ruku vtedy ked ma tak velmi bolela, no ako som natrela hned ma zacala cela ruka svrbiet aj sa mi zacervenalo to miesto kde som natrela, musela som po chvili zmyt lebo to strasne svrbelo potom palilo🤷‍♀️nechapala som, lebo ten Aloe gél som skusala aj na tvar ked som mala tie bolestive akne pocas chemoterapie... A tam som nemala ziadnu podobnu reakciu, ale ani nepomohlo na to akne🤷‍♀️ ruka sa mi zacala zlepsovat ked som zacala brat Detralex tabletky! Odvtedy zvladam aj cvicenie s rukou lepsie, a vcera sa mi podarilo aj vesat zaclony 😁🙈 uz som si myslela ze to uz nikdy nedokazem, lebo som tu lavu ruku nedokazala vystriet, teraz je to uz lepsie, ale uplne ju este stale nevystriem ani teraz ako pred operaciou. Snad neskor ano. Mozno to este potrebuje cas. Ja som mala vsetko negatívne (som triple negatív).. Ale kvoli tomu ze nádor nezmizol po chemo, a z 15.uzlin som mala 12 uz s metastazami, a tiez kvoli tomu ki67 co mi vyslo na histologii vysoke percento 80-86 %... Tak preto musim mat aj oziare a potom este 6 mesiacov dalsiu chemoterapiu, ale v tabletkovej forme.. Nejaky kapecitabin 🤷‍♀️

ira25
29. apr 2020

@zuzap33 čakali sme dva dni ...prišli dve sms jedna,že pod akým kódom sme registrovaný a druhá,že sme negatívny

kika_32
29. apr 2020

@ira25 no aj moja pokozka zacina byt cervena 😔cez vikend som mala pauzu lebo vtedy nedavaju oziare to mi troska pomohlo aby sa pokozka ukludnila, no teraz chodim uz druhy tyzden a znova zacina byt viac cervena, tak hadam horsie to nebude a cez vikend si znova pokozka oddychne🤷‍♀️ je mi luto ze Ti oziare robili taketo tazkosti, drzim palce aby sa to uz ustalilo, a nezhorsovalo ale zlepsovalo! Na dotyk aj más to ozarovane miesto teple!? Lebo ja mam, hreje ako radiátor 🙈

kika_32
29. apr 2020

@ira25 choroba z oziarenia!? Po 6-7 rokoch!? Co to znamena presne!?

ira25
29. apr 2020

@kika_32 to neviem čo to znamená,takto som to dostala a takto to aj ja dávam von....
No jasné prsník hreje ako radiátor ešte stále,sranda je,že ten druhý je zase ako vypnutý radiátor- studený ako psí cumak.
Tak ti nezávidím ak máš mať rovnaké potiaze z ožarovania akým prechádzam ja.
Obvodná skoro dnes spadla zo stoličky keď videla môj prsník, že a to vám na to nič nedali a onkologicka nič,že áno to je tak po ožiaroch a bolo vymaľované.

kika_32
30. apr 2020

@ira25 lekari su uz raz taky, poriadne ani neporadia. Ked som sa ja stazovala na tu ruku, opisovala co citim ich reakcia bola ze je to normálne po operácii a treba vela cvicit, ja som cvicila 6krat denne a ziadnu zmenu som necitila, ruka strasne viac bolela, a nakoniec som sa na nete docitala ze Detralex tabletky su dobre aj na lymfaticke cievy... Tak som si ho sama nasadila a po tyzdni sa mi ulavilo, ruka ma coraz menej bolela aj cvicenie, natahovanie islo coraz viac a vzdy ma to menej bolelo. Teraz ruka uz vobec neboli, neviem ju este stale uplne vyrovnat v lakti ale casom sa to mozno este zlepsi neviem. V Komarne mi odporucili tu Linolu a popri tom aj pudrujem, no uvidim ci sa to nebude zhorsovat, ak sa dobre pamatam tak buduci tyzden v pondelok mam kontrolu u doktorky tak som zvedava co mi povie na pokozku

ira25
30. apr 2020

@kika_32 dobre ti padne teraz tri dni voľna,tak natieraj a mne pomáhali studené obklady.
Dnes som volala s jednou čo je dva roky o ožiari a prsník má stále teplý oproti druhému, takže to miest kde ožarovalo,zrejme fakt ožiar pretrváva a mne sa už vytvoril malinký vriedok pod pazuchou v mieste kde je rez po vyberaní uzlín a boli príšerné....silno ti držím palceky nech u teba prebehne liečba dobre 🙏✊

tanicka2311
30. apr 2020

Ja mám ísť na príjem 5.5 a dnes mi povedali,že test na covid musí byť 3 dňový. Takže ja mám už neplatný a na sekretariáte kde som volala len preto,že tu som si včera prečítala,že 5 dňový platí mi povedali že asi sme vám zabudli zavolať tak prídete a risknete to či vás zoberú. Tak som volala na oddelenie a dr povedal že 3 dňový a dodal že snažte sa. Ale mu mám priniesť aj výsledok ale nakoľko je víkend neviem či sa k nemu do pondelka dostanem. Vám ako prišli tie výsledky?

ira25
30. apr 2020

@tanicka2311 kedy ho chces urobiť ten test,nakoľko u nás nerobia cez víkend a ešte v piatok je sviatok,no je to na porazenie.
Nám na druhý deň po odbere prišlo sms kód pod akým si zaregistrovaná a ďalší deň prišlo,že sme negatívny.
No ale to nemyslíš vážne ,že ti povedali že trojdňový,však nariadenie z ministerstvá musí platiť rovnako všade Nás poslali domov v utorok lebo práve v utorok ráno prišlo nariadenie ,že už nie 10 ale len päť.
Gól dala sestrička na internom na predoperačné vyšetrenie,že bez negatívneho Covik 19 testu neurobia predoperačné,tak som vypenila, že nemyslíte to vážne kedy vám donesiem test keď v stredu ide na príjem a v pondelok bude testovaný a tak nakoniec nám uznala 10dnovy Kovik.
A potom sa nestresuj.☹️

katka14
30. apr 2020

@cejuska chodila som na osetrovanie raz za 3 tyzdne vzdy pred chemo. Povedali ze to staci. Kvoli dochadzaniu. Asi nestačilo.