icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

tanicka2311
5. máj 2020

@hracka123 prečo si sa rozhodla dať aj kožu preč? Je to istejšie?

hracka123
5. máj 2020

@tanicka2311 dr .povedal že hej

tanicka2311
5. máj 2020

@hracka123 mala si aj ďalšiu liečbu?

hracka123
5. máj 2020

@tanicka2311 áno prvo opka potom chemo a oziare teraz mám hormonálnu liečbu od februara

tanicka2311
5. máj 2020

@hracka123 vôbec sa neviem rozhodnúť. Teraz som tak že už žiadna operácia ale bojím sa aby som to nelutovala. Predsa len keď ten prsnik nebude to bude iný pocit. Zvykla si si?

hracka123
5. máj 2020

@tanicka2311 zvykla som si v marci bol rok.Ale keď moz s nechaj si.Preco ty chcú mastektómiu robiť?

tanicka2311
5. máj 2020

@hracka123 mám invazivny duktalny karcinom a na MR som mala ešte 9 ložísk tak kvôli tomu. Ja sa bojím že či v tak koži niečo nemôže zostať.

nori21
6. máj 2020

@tanicka2311 držím Ti palce,všetko dopadne dobre.Ani ja nemám tú kožu ani nechcem ísť na ďalšiu na opku kvôli implantátom ale doktor vravel,že to vedia urobiť či tak či tak pravdaže ja nemám veľký prsník.Aj ja som zvykla úplne nie je nič vidno s epitézou.Akokoľvek sa rozhodneš bude to tvoja voľba nestresuj.

lula94
6. máj 2020

Dievčatá máte niektorá skúsenosti s rekonštrukciou prsníka vlastným tukom?

blondyblond
6. máj 2020

@jarmila40 volala som na sociálnu dá sa požiadať aj teraz ale len rukou písaná žiadosť a doložiť všetky správy o diagnóze, mne poradila že som ešte málo pn nech si podám tak za 3 mesiace keď budem mať aj po ďalšej operácii.. Takže nemusí byť ukončené pn a rieši sa to bežné cez obvodného lekára aj keď on pnku nevydal, teda myslím keď nebude problém s koronou

jarmila40
6. máj 2020

@blondyblond 🙂 ahojky no super, vďaka za info, dnes chcem ísť po ožiary na socku pýtať potvrdenie o sume za pn v decembri, tak sa skúsim opýtať, že čo povedia mne 😀
A áno, to je jasne, ty počkaj hlavne, kým budeš mať po ďalšie opke, čím viac papierov budeš mať, tým lepšie

cenculinka
6. máj 2020

Ahojte dievčatá, máte niektorá už aj schválený invalidný dôchodok? Ak áno, koľko vám dali %? Idem si teraz žiadať tak ma to zaujíma, že čo cca môžem čakať 😆

sabova3
6. máj 2020

@cenculinka Ahoj,ja mám 70%.

l1plienka
7. máj 2020

@tanicka2311 ahoj Tanicka, mne práve včera vzali oba prsníky a tá fyzická bolesť sa absolútne nechytá na tú psychickú. Pocit strašný, aj z dôvodu, že mi mali súbežne vložiť implantáty, avšak po operacii mi prišiel primár oznámiť, že implantáty nevlozili, lebo som mala nejaký zápal (po prvej operácii pred 2 týždňami, kedy mi vyberali nádory). Takže teraz sa bude čakať, kým sa rany zahoja, je to veľká plocha oboch prsníkov, takže dlho, následne onkolog zváži ďalšiu liečbu a až potom implantáty, nehovoriac o tom, že jeden som si platila sama, aby som mala oba prsníky rovnaké

blondyblond
7. máj 2020

@ira25 ako to funguje ohľadne toho testu? Pred operáciou prídem niekam kde testujú pri nemocniciach a poviem ze potrebujem test? Platím si ho tých 70€, alebo ako to je? Teraz o pár dní idem na konzultáciu ohľadne opky tam mi neukázali žiaden test ale pred opkou asi áno

cenculinka
7. máj 2020

@sabova3 ahoj, ďakujem za odpoved 😉 hmmm 70% by potešilo 😇 dúfam že aj mne tak dajú, i keď ja som iba po parcialnej mastektómii, chemo + radio + trastuzumab a tamoxifen 5 rokov... Mala som nádor T2N1Mx 1 uzlina pozitívna...no grade mám až 3+ a to Ju(či aké to sú písmená) 30% čakám ešte na termín na genetiku kvôli BRCA

ira25
7. máj 2020

@blondyblond u nás je to tak, že lekár ti dá papier,že máš plánovanú operáciu, a stým ideš na dané miesto kde sa robia odbery u nás pred nemocnicou .
Neplatis,nie si samoplatca máš doporučené lekárom inak by ťa nemohli prijať na plánovanú operáciu, podľa nového platí Covid tri dni.Nam prišla SMS hneď na druhý deň večer , že sme negatívny ,s tým sa v daný deň preukážes,no oni to už majú taktiež v systéme

blondyblond
7. máj 2020

@ira25 Dakujem.

zuzap33
7. máj 2020

@blondyblond ja som včera absolvovala test na covid, nič som neplatila, hneď večer mi prišiel sms s výsledkom

ira25
7. máj 2020

@zuzap33 ahoj Zuzka ako sa máš? Kedy ideš na radiologii?

zuzap33
7. máj 2020

@ira25 celkom to ujde, včera som mala kontrolu plus pichnutie reseliga a v pondelok idem na zakreslenie. Zlostia ma kosti, ale panadol zaberá

ira25
7. máj 2020

@zuzap33 tak sa drž a som zvedavá kedy ťa pozvú na ožiare a koľko ti dajú ❤️

hracka123
8. máj 2020

@tanicka2311 ahoj Tánička ako sa cítiš po opke?Tak ako si sa rozhodla .Bola úplná mastektómiu či nechali kožu Brali aj uzliny?🤗😃😁

tanicka2311
8. máj 2020

@hracka123 no dnes už dobre. V deň operácie hrôza. Nakoniec sme sa dohodli s dr že to nechám na neho a on sa rozhodne pri operácii. Nechal mi kúsok kože. Viac zatiaľ neviem. Ale dom si povedala ,že dobrovoľne nikdy viac.

tanicka2311
8. máj 2020

@l1plienka a V ktorej nemocnici si?

hutch17
8. máj 2020

@cenculinka ahoj, ja som to mala veľmi podobne ako ty T2N1Mx, grade tusim 2, her2 3+, ešte som v aktívnej liečbe, momentálne ešte 5x paklitaxel, potom radio a uznali mi 70%. Ty si aj hormonálne pozitívna, keď berieš tamoxifen?

l1plienka
9. máj 2020

@tanicka2311 V Dolnom Kubíne, už pred dvoma týždňami mi tu brali karcinóm, tak som im ostala "verná", a stále verím, že ešte jednou - treťou operáciou sa to už dotiahne do zdarneho konca, vrátane implantátov 😪 Teba kde operovali?

tanicka2311
9. máj 2020

@l1plienka NOU Bratislava

tanicka2311
9. máj 2020

@l1plienka a prečo ti vzali obidva prsniky?

l1plienka
9. máj 2020

@tanicka2311 plán bol taký, že sa pri jednej operacii spraví subkutanna mastektomia a vložia sa implantáty - kvôli asymetrii. No...a nemám ani jedno, ani druhé. Lekár vravel, že keď sa rany vyhoja a onkolog zváži, že nie je potrebná následná liečba (chemo, rádio), ale len hormonálna, tak sa to môže spraviť. Takže budúci týždeň som aj ja na klenovej a uvidime, čo bude nasledovať. Ty si chceš dať rekonštruovať ten prsnik? Čo Ti povedali?