icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

tanicka2311
9. máj 2020

@l1plienka nechali mi kožu kde mi môžu vložiť implantat ale až po dolieceni. Liečba závisí od výsledkov ďalších. Uzliny mám negatívne, ďalej neviem. No mne bolo tak zle po anesteze že momentálne som tak naladená že žiadna operácia dobrovoľne 😀. A vraj to veľmi boli keď robia implantaty. Tak neviem. A prečo budeš na klenovej? Budeš tu tiež ležať?

nelaja
9. máj 2020

Ahojte dievčatá. K tomu invalidnému dôchodku. Nárok na aspoň čiastočný invalidný dôchodok vznikne,ak máte mieru poklesu schopnosti zárobkovej činnosti aspoň 41 %. % pre jednotlivé diagnózy je v prílohe zákona o sociálnom poistení. Pri štádiu I rakoviny prsníka T1 N0 M0 je podľa prílohy miera poklesu 30-40 %. To je aj môj prípad. Čiže keby mi mali hodnotiť iba onko diagnózu, nárok mi vôbec nevznikne. Keďže mám aj iné diagnozy, doktorka pri posudzovaní mi dala na onkodiagnózu 40 % (mám úplnú mastektómiu) a za tie ostatné diagnózy 10 %. Schválili mi teda čiastočný invalidný 50 % na tri roky, potom prehodnotenie. Žiadosť som podávala 10 mesiacov od zač. PN, posudzovali ma týždeň pred skončením 12 mesiacov PN. Takže záleží od štádia - pri štádiu II T2N1MO je to 50-70 %, pri vyšších štádiách stále viac až do 90%.

nelaja
9. máj 2020

@tanicka2311 Tak už to máš za sebou. Aj mne bolo strasne zle z anestézy, ešte že som nemala čo vracať, napínalo ma do nemoty a totálne priotrávená som bola, ani som nevládala mužovi volať. Tiež mám nechanú kožu, ale keď si predstavím zas operáciu, vôbec sa mi do toho nechce a to som už 16 mesiacov po operácii. Zvykla som si na epitézu, ani v plavkach by nikto nezistil rozdiel, normálne som bola vlani pri mori a žiadny problém.

l1plienka
9. máj 2020

Ja som bola na tom podobne, strašne som zvracala, ale to mohlo byť aj z dlhej operácie (že viac ako tri hodiny), z intubacie. Už po všetkých tých bolestiach som rozhodnutá, že do toho idem, už pred touto operáciou som myslela, že bude potom, ale ešte vydržím. Ten pocit, že ešte budem mať prsia mi za to stojí. NOU musím absolvovať kvôli klinickemu onkologovi, ten navrhne ďalšiu liečbu. Ja som mala tiež uzliny čisté, tak dúfam, že bude stačiť "len hormonálna". Tebe už vraveli, aký je ďalší postup? Ja sa tak laicky domnievam, že keď zobrali prsník, resp dva, zlikvidovali ložisko, tak ani nie je veľmi čo ožarovat. Ale vôbec neviem

nelaja
9. máj 2020

@l1plienka Ja som nemala ani ožiare, konzultovala som to s viacerými onkologmi, vyjadrili sa, že nie je čo ožarovať, vzhľadom na rozsah zákroku, tak dufam, že to zhodnotili dobre. Ja som od začiatku "len" na hormonálnej liečbe - tamoxifen, ale zvažujem s onkologom aj hormonálnu blokádu a umelý prechod, pretože z toho tamoxifenu mam strasne dlhe menštruácie (naposledy 22 dní), mám ešte počkať, čo to bude robiť do ďalšej kontroly.

l1plienka
9. máj 2020

@nelaja A aký rozsah karcinómu si mala? A uzliny? Ku komu si chodila? Jeeezis, prepáč, milión otázok - ale som veľmi vďačná za osobnú skúsenosť 😪

nelaja
9. máj 2020

Bola som v štádiu T1 N0 MO. Mala som dva nádory, každý mal 1,5 cm. Boli v jednom kvadrante, ale komisia rozhodla, že pôjde celý prsník, keďže jeden bol blízko bradavky a zrejme zvážili aj to, že ja chcem dať preč celý prsník. Ja som posero a hypochonder, nič iné by som, ako sa poznám, nerobila, iba sa stresovala, či mi tam niečo znova nerastie. Uzliny som mala vybraté dve sentinelové a boli čisté, preto nebola chemoterapia -ale aj kvoli histologii - vyšiel A luminal. Pre ďalšiu liečbu je dôležitý stav uzlín a práve ta pooperačná histológia.

tanicka2311
9. máj 2020

@nelaja a mala si aj chemo a ďalšiu liečbu?

cenculinka
9. máj 2020

@hutch17 áno her2+ už som skončila aj rádioterapiu, tak som zvedavá, či to ovplyvní výšku invalidity smerom nadol

zuzap33
9. máj 2020

@cenculinka tazko povedat ako to ovplyvni. Mam kolegynu, mala to iste ako, stadium t1n1mo, je po kvadrante, 4chemo a oziaroch. Uznali jej plny id.

zuzap33
9. máj 2020

@nelaja ja co viem, v poslednom dobe uz nie je smerodajny ani stav uzlin, skor typ nadoru, her atd

lula94
10. máj 2020

Prosím Vás tie ktoré sú v recidíve. Kedy sa Vám objavila- po akom čase. Myslím tie čo sú hormonálne pozitívne. A ako to na sebe spozorovali. Ďakujem

zuzap33
10. máj 2020

@lula94 moja mama zomrela na rakovinu prsníka pred 17rokmi. Recidivu mala 4mes po ukončení chemoterapie, brala 5 mes hormonálnu liečbu a zistili jej na sone mts na pečeni, ale v takom rozsahu, že už boli na celej pečeni. Päť mesiacov predtým bola úplne čistá. Odišla o osem mesiacov

lula94
10. máj 2020

@zuzap33 to nemyslíš vážne.

lula94
10. máj 2020

@zuzap33 aké mala prejavy? Boli vôbec nejaké?

nori21
10. máj 2020

@lula94 moja svokra mala rak.prsníka posl.štádium;mastektómia,chemo,ožiare,horm.terapia.
Po 5 rokoch zasiahnuté lymf.uzliny,operácia,chemo,potom po 5 rokoch metastázy lymfedém.Žila po prvej opke 13 rokov.

helga9
10. máj 2020

FUCK CANCER

zuzap33
10. máj 2020

@lula94 myslím, že o takejto téme a zvlášť, keď sa jedná o moju nebohu mamu určite nemám chuť zartovat. Prejavy neboli žiadne, zistili jej to na prvej kontrole po štyroch mesiacoch od oficiálneho ukončenia liečby. Išla už len na hormonálnu. Najprv mala chemo 2cykly, tak mastektomiu, chemo 6cyklov, 25 oziare a ďalších 6chemo. Spolu v kuse to trvalo tri roky. Tak prestávka 4 mesiace, mts na pečeni a koniec. Mala 54 rokov.

lula94
10. máj 2020

@zuzap33 prepáč nechcela som aby to bolo v zlom pochopené. Len som zhrozená.

zuzap33
11. máj 2020

Dnes zameraná na oziare, budem mať 25+3. A bol mi odporúčaný krém radiocare.

zuzap33
11. máj 2020

@ira25 budem chodiť na nový urýchľovač. Mala by som teoreticky začať o dva týždne. 25+3

ira25
11. máj 2020

@zuzap33 ahoj,ako na nový? už je miesto starého nový,to nejak odkedy ja prestala chodiť na ožiare už tam ho stihli dať.... starý bol naproti wc a nový kam som chodila ja je na ľavo ku oknu.
Pri ktorej dr. si bola,že ti odporučila radiocare...mne len nechtikovu mastičku a studené obklady.
Mne aj po radiocare pokožku spálilo,ale kto vie ako bez neho,ale nečudo som biela.
Som zvedavá kedy ťa pozvú a máš tetovacky?

ira25
11. máj 2020

@zuzap33 aha nevšimla som si tak skoro ťa pozvú,tak značky ešte budeš mať.To znamená,že idú dva urýchľovače?

helga9
11. máj 2020

@ira25 ahoj a u teba koža ako? Je to už lepšie?

zuzap33
11. máj 2020

@ira25 mám len tetovacky, žiadne iné kreslenie. Nový stroj ide od rána do siedmej večer. Dr.Bergendyova. Dávku mám dostať 50gy a potom 3x3gy

ira25
11. máj 2020

@zuzap33 tak potom je ten nový čo aj ja chodila,išiel na dve smeny...pochybujem,že by tak skoro dali plánovaný nový stroj.
Tak ja chodila k inej .držím palce ✊

zuzap33
11. máj 2020

@ira25 to bola jediná dr., ktorá tam robila. A celý čas nemám prísť na kontrolu, len keď budem mať problémy

ira25
11. máj 2020

@zuzap33 však aj keď som bola tak tam bola jediná dr. A keď sme končili dve,tak boli už dve ja chodila k mladej štíhlej čiernej a ešte robila blondynka a silnejšia čierna Dr. a ten radiolog čo ti na komisií stlačil ten boľavý prsník...a načo by si chodila na kontroly aj tak sú o ničom.

ira25
11. máj 2020

@helga9 ahoj,no po pravde neviem ,ale nie je taký silno červený,ale trochu tmavne, väčší je stále,ale už neboli ani bradavka nie je citlivá.
Vytiahla som si steh z pod pazuchy,to ako som písala, že sa mi urobil vriedok a boli a ups a mala som tam 1 cm steh,ale do prdele kde sa tam zobral,tak som zvedavá koľko mi ešte ich vyjde von.
Už som vymastila Radiocare, Linolu a teraz mastim s nechtikom,tak ale zdá sa,že ostane stmavnuty,alebo potrebuje to ešte čas a tiež sa mi po pazuchou urobili také malinké výrastky a či bradavicky a také starecké skrvrny

helga9
11. máj 2020

@ira25 určite to chce čas čo som ja videla spalene tak to aj 3-4 mesiace kým to zmizlo a nemajú nič, zahojí sa určite koža aj zregeneruje