icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
13. máj 2020

@kika_32 ahoj tá tekutina sa ti môže urobiť hocikedy aj roky po opke proste uzliny tam nie sú

jankastraza
13. máj 2020

@kika_32 och chuderka , to mi je uprimne velmi luto,taketo extra komplikacie musis trpiet 😢❤ ja som nemala nic taketo,ale tiez ako Helga vravi,je to prirodzene u niektorych zienok,ze sa vytvara aj mesiace,dokonca roky po operacii,telo sa snazi regenerovat predsa,a ked ti vytahoval tu tekutinu chirurg,tiez ti povedal,ze je to bezne,ci? mohol ta aspon ukludnit,sa mi zdaju taki bezcitni niektori dr na Svk

kika_32
13. máj 2020

@helga9 to naozaj!? Aj roky!? Chirurg tvrdil ze som uz skoro 2 mesiace po operácii ze by to uz nemalo byt, tak ja uz nic nechapem, kazdy lekar hovori inak. Povedal ze moze sa stat ze sa tam tekutina znova nazbiera a znova opuchne ze mam prist a znova to vytiahne😔 na radiológii vraveli ze z oziarov to nie je, ze je to este po operacne. A lekar ktory mi robil sono tiez tvrdil ze je to pooperacne a nie z oziarov. Mne nechali troska koze pre neskorsiu rekonstrukcnu operáciu, ale pod tou kozou to mam take tvrde ako keby som tam kost mala, jedna cast sa uvolnila po tej punkcii teraz je taka makka, ale jedna cast je rovnako tvrda... A chirurg ked ma vysetroval aj tvrdil ze do toho nepichne ze to nema vyznam ze je to tam uz zatvrdnute😔

kika_32
13. máj 2020

@jankastraza chirurg vravel ze to moze byt pooperacne, ale povedal tiez kedze som uz skoro 2 mesiace po operácii tak by to tam uz nemalo byt🤷‍♀️tak ja uz neviem. Kazdy lekar nieco ine hovori. 😔

helga9
13. máj 2020

@kika_32 aspon sa ti trochu ulavilo keď ti odtiaľ tu tekutinu vytiahol?

ira25
13. máj 2020

@kika_32 ja to mám po radioterapii a rádio Dr.,že áno u niekoho je to tak.

tanicka2311
13. máj 2020

Baby užívala ste niektorá po operácii Wobenzym ?

nelaja
13. máj 2020

@tanicka2311 ja som uzívala serapeptazu - je v jednej tabletke viac účinnej látky ako vo wobenzyne, takze netreba potom jest vela liekov naraz

kika_32
13. máj 2020

@helga9 troska ano, necitim uz take pichanie v tej jazve. A na dotyk ta koza uz nie je taka tvrda. Ale na este stale tam citim take tvrde miesto (ako keby to bola kost), ale tam chirurg nechcel pichnut🤷‍♀️aj to zacervenanie sa mi zda ze je miernejsie a uz na dotyk nie je take horuce... Ale vecer si robim repikove obklady ktore mi odporucili v Komarne, mozno aj to mi pomaha viac ako tie kremy co som doteraz natierala

kika_32
13. máj 2020

@ira25 aj Tebe sa tam tvori tekutina!? Preto más zdureny operovany prsnik!? Aj Ti odtial vytahovali tekutinu!?

helga9
13. máj 2020

@kika_32 nuž moja viem ti poradiť len čo som vyskúšala každému zaberá niečo iné a inak reaguje na liečbu s tým nič nenarobíme. Ja som biela jak vapenka a s kožou pri rádio som nemala problémy a používala som pred oziarom radiocare po oziari púder a po skončení rádia linolu. No vidíš niekomu toto nezaberá

lula94
13. máj 2020

@zuzap33 nie takú. Ale napríklad v záhrade kde sa zviera nedostane.

lula94
13. máj 2020

@jankastraza ahoj. nie žiaľ nemáme.

ira25
13. máj 2020

@kika_32 nie,neťahali vraj už pred ožiarom to nie je žiadúce a po polke ožiarov sa zväčšil viac aj stvrdol na vonkajšej strane a dr.na rádio povedala, že sa to u niekoho stáva,že to stvrdne a zväčší.

ira25
13. máj 2020

@helga9 presne ako u mňa,ale ako si mi písala, že po troch týždňoch sa to začne zlepšovať a mala si pravdu ako vždy už to pomaly ustupuje ,tak dúfam, že ostane pokožka ako pred ožiarom,ale mastim nechtikovou mastičkou a najlepšie zaberá imunoglukan,ale ten na popáleniny a po ožiaroch.
Linola bola dobrá pri ožiaroch odoberala napätie a pálenie.

helga9
13. máj 2020

@ira25 no paráda že to už ustupuje

adrika762
13. máj 2020

@kika_32 zrejme to bude z toho, dnes som sa pýtala tiež jednej pani a tiež vravela že tiež ju bolia plecia, daj vedieť čo ty nato povie.

ira25
14. máj 2020

@helga9 ahoj, nevieš prosím ťa do akého času sa má nastaviť na hormonálnu liečbu?

helga9
14. máj 2020

@ira25 ahoj do akej doby neviem mne dal mesiac po ukončení rádia

ira25
14. máj 2020

@helga9 pytam sa pretože bola som u onkologický po rádio cca týždeň kde mi zobrala krv a mala som doniesť vyšetrenie z gynekológie,aby mi nasadila hormonálnu liečbu,no mňa tak bolel kĺb, že som sa nedokázala presúvať ani z jednej izby do druhej bez paličky, a tak či nebudem mať zameskanu liečbu po rádio,na druhý týždeň už budem schopná ísť na onkológiu,lebo už bolesť a zaseknutie kĺbu ustupuje.,vlastne už zajtra by som to zvládla,ale v piatok a pondelok nemám k chodiť.,prečo so sa nepýtala.

tanicka2311
14. máj 2020

@nelaja a pomohlo ti ti? Lepšie sa ti hojila rana?

barunka_1
14. máj 2020

@kika_32 ahoj, ja som mala opku 28.2., predtym chemo a teraz mam 7 oziar, tiez mam na operovanej strane zboku taku opuchlinu, akokeby som tam tiez mala tekutinu🙏A tu bolest celeho tela som mala aj ja, akokeby svalovica a chripka dokopy, mne velmi pomahaju oleje do difuzera, pustam kazdy den...a stale mam to, ked dlhsie sedim, bolia ma klby...a najnovsie lopatka na operovanej strane...ale ako tu pisali, vsetko prejde...telo ma zaberak...

barunka_1
14. máj 2020

A mne dokonca Dr povedal, ze si nemam davat nic na ranu pri oziaroch, ked tak len puder...ale nic ine🤔

cejuska
14. máj 2020

dievcata dnes som za dozvedela ze medzi cervenu chemo a 12 tyznov paxi mi vsunu oziare.. je mi do placu.. nechapem naco.. prsnik mam prec tak nechapem co sa ozaruje... na chemo som sa psychicky nastavila ale oziare naviac su facka.. pritom som nemala ziadne kontrolne vysetrenie rak nevhapem na zaklde coho? zmohla som sa len na otazku ci to ozaj treba a odpoved bola ze hej.. je to narocne.. velmi.. a to som este da sa povedat ani nie v polovici.. stvrtu cervenu som mala vcera

hracka123
14. máj 2020

@cejuska ahoj moja neboj oziare zvládneš to je nič.Len kľud.Vsetky sme to dali dáš to aj ty.Ozaruju aj uzliny ak si mala pozitívne.😁koľko ty dali oziarov?Ja mám tiež mastektómiu a oziare som mala.Zvladnes to si bojovníčka ako všetky čo sme tu👍👍👍

blondyblond
14. máj 2020

@cejuska ber to s tej druhej strany radšej aj oziare ako keby sa malo niečo zanedbať. Čím viac zbraní proti tej pliage tým lepšie.

helga9
15. máj 2020

@cejuska ahoj aj ja som po mastektomii a oziare som mala kvôli uzlinam. Zvládneš to ako my všetko viem dlhá liecba ale musíme veriť že to dotiahneme do úspešného konca. Paklitaxel bola pre mňa malina to som nemala absolutne žiadne vedľajšie účinky.

cejuska
15. máj 2020

dakujem dievcence.. este neviem kolko mi daju, maju mi volat... hej mala som 2 LU /6 pozit... tak uz nech je to za mnou.. nejako sa vsetko komplikuje.. najprv zapal, dvakrat tahanie tekutiny.. bluvanie.. ustna sliznica bolava.. bolave zily po uniku chemo.. picc a teraz este oziare.. ach jo co vsetko nas este caka..

barunka_1
15. máj 2020

Dievcata, chcem sa opytat, tie, co Vam rastu uz nove vlasy....mali ste take lysiny na hlave? Ja uz by som rada bola bez parochne, ale tie hole miesta vo vlasoch🙈dorastie to?

sabova3
15. máj 2020

@barunka_1 ja som také nemala,mne to rástlo rovnomerne všade,tak neviem.