Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@tmarky1 iba laicky to viem popísať 🙂 najprv pod CT urobili nastavenia, musela som sa zhlboka nadýchnuť a zadržať dych asi na 15-20 sekúnd. Zamerali polohu srdca a podľa toho nastavili prístroj na ožarovanie. Keďže som si už predtým nacvičovala zadržiavanie dychu na dlho, bola som vybavená raz-dva, asi za 10 minút, aj s pochvalou 🙂
Na budúcu stredu by som mala ísť na chemo. Mala by som dostať antracyklin 4 krát. Mám z toho takú hrôzu,že ešte stále neviem či tam pôjdem. Musím si rozmyslieť či si dám spraviť test mamaprint alebo pôjdem rovno na chemo. Najväčšiu hrôzu mám s tých vlasov. Ako to prebieha? Po akej dobe po chemo to začne? Mám dosť dlhé a husté vlasy. To sa musím dať ostrihať alebo ako? Vôbec si to neviem predstaviť. Ďakujem
@lula94 Pýtala som sa dnes Dr. na to koloidné zlato a vraj, že také niečo počula, ale nie je to ničím podložené, pýtala som sa primárky, dnes má 24h službu, lebo počas dňa nebol čas, máme tam veľmi ťažké služby, som na jiske, takže terminálne stavy. V podstate ublížiť neublíži, ale ako som povedala nepatrí to medzi bežné postupy a nie je to podložené vedecky. Držím palce, skúsiť môžete. 🙂
@tanicka2311 mne vlasy zacali vypadát asi 10 dní po prvej chemo. A tak som išla do kaderníctva, kde ma ostrihali so strojčekom. Ale ešte stále som malé také malé strnisko, ktoré vypadlo. Oni po chemo začnú rásť husté a dosť skoro. Každá z nás tým prešla. Držím ti palce, bude dobre
@tanicka2311 nie po každej chemo vypadajú vlasy, napr. po doxorubicine, epirubicine, taxole, taxotere, paclitaxele, endoxane...áno, aj to sa občas vyskytne výnimka. Myslím, že vlasy prežijete, to je to najmenej, prajem všetko dobré.
Poobede mi volali z oziarov trikrát, dnes voľný deň a ja som od dvanástej do tretej spala. Tak dúfam, že už mi oznamia kedy začnem
@zuzap33 a vypadali aj obočie a mihalnice? To tu začali padať hneď tak veľmi že bolo treba ostrihať stromčekom?
@tanicka2311 Ahoj.Mne začali padať presne na štrnásty deň po chemo.Vydrzala som dva dni a na tretí tiež strojčekom dohola.Pre mňa bolo horšie vydiet,ako pri cesani ostávali na hrebeni a v ruke.No a obočie a mihalnice tiež vypadli,ale nejak tak postupne.
@tanicka2311 ahoj moja mne tiež na desiaty deň po prvej chemo vypadli.Horsie my tiež bolo keď som cesala a ostávali na kefe. chumace.Ale vlasy je to najmenej čo má trapilo veď dorastu.LEN NECH SME ZDRAVE.Teraz rastú husté.Obocie a mihalnice my ostali.🤔
@tanicka2311 mihalnice a obočie mi ostalo. Zacali mi padať a keď som sa cesala, tak na kefe veľké chumace. Aj v robote som sedela a vlasy všade na stole, tak som dala ostrihať. A vydepilovalo ma to všade. Má to jedno pozitívum, netrebalo pol roka holiť nohy... 😏
@l1plienka ahoj, ako sa máš po prvej chemo? Aká je tá čiapka a ako dlho si ju mala?
@tanicka2311 Ahoj Tani, ešte ma to len čaká, v piatok 5.6. Ty si sa ako rozhodla?
@l1plienka pôjdem. Dnes som si poplakala ale mám malé deti a bojím sa riskovať. Zisťovala som si okolo testu a vraj nie je úplne spoľahlivý. Len neviem či si mám vybaviť tu nitru či sa to oplatí. Nie je to velmi príjemné.
@tanicka2311 dobre si sa rozhodla Tanicka /ak to nie je meno dcerky/, drzim palce, opravdu neriskovat! To ochorenie je zakerna hnusoba, vracia sa a clovek je neraz na dne, ale neslobodno sa lahko vzdat. Ja bojujem uz 24 rokov, chvilu lepsie, chvilu horsie, ale som tu, vychovala som dceru a uz sa tesim 7 rokov aj z vnucika. Takze, zatat zuby a bojovat!
@tanicka2311 ideme do toho, a nielen kvôli deťom, ale aj kvôli sebe. Verím tomu, že rakovina je už preč a treba to poistiť tou chemo. Snáď to bude mať viac pozitívnych účinkov, ako práve tých negatívnych. Ja som mala z tej Nitry veľmi dobrý pocit (ak sa tak dá povedať v súvislosti s onkologiou), a keď je takáto možnosť, treba vyskúšať všetko. Uvidíme hop alebo trop
@katenka2 to vážne už 24 rokov? To si na teraz veľmi potešila a vliala mi novu nádej. Ďakujem ti. Ja som nechcela chemo kvôli vlasom. Ja viem každý mi vraví že dorastu, ja sa úplne desim toho keď ich nebudem mať. Ja sa s tým proste nedokážem vyrovnať.
@tanicka2311 aaaale vyrovnas, neboj...clovek akosi na vsetko zvykne. Casom Ti to uz ani nepride, akosi "zovsednie", a ine starosti vytlacia holu hlavu zo zorneho pola 😅. A keby uz velmi, zadovazis sikovnu parochnu a bude z Teba kočka aj tak. Pre tych, co Ta lubia, budes vzdy krasna 🙂. Ti vidia srdcom, nie ocami a ostatni, ak by zazerali, Ti mozu byt sum a fuk!
@tanicka2311 tak ked sa tak tazko vyrovnavas so stratou vlasou, chod na tu ciapku do Nitry. Urcite je prijemnejsie vydrzat zopar krat so studenou ciapkou na hlave, ako potom bez vlasov.
@helga9 ahoj, praveze nepomohla. Dal mi potom kombinaciu carboplatinu+gemcitabin. To moja krv nezvladla, som mala po 10 dnoch od podania hemoglobin 50 a trombocity 3, tak som skoncila v nemocnici na transfuzkach. Potom som dostala zatial 2 mierne davky carboplatiny. Ale ci ma nejaky ucinok, neviem. Nechodim teraz ani pod ciapku, lebo ze z carboplatiny vlasy nevypadnu. Ale preriedilo mi ich,hadam nevypadnu vsetky.
@janaooo a akú chemo si dostávala keď si chodila pod čiapku? Dá sa to vydržať s čiapkou prosím ťa? Veľmi sa ti preriedili vlasy? Za každú info budem vďačná.

@hracka123 ja sa nečudujem. Iba slušné pýtam.