icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

angelina1987
5. jún 2020

Ahojte,
minulý rok mi diagnostikovali rakovinu prsníka, najprv som absolvovala chemoterapie, potom operáciu, ožarovanie, popritom mi pichajú herceptín, každé 3 týždne. Momentálne nabieham na hormonálnu liečbu, predpísali mi Zitazonium a podkožný implantát, názov neviem, len mám z toho obavy, či to bude v poriadku. Má niekto podobné? Ďakujem za reakcie.

hracka123
6. jún 2020

@angelina1987 Ahoj ja som mala opku potom chemo oziare a teraz mám od februára Zitazonium Bolia má klby ale dá sa.Podkozny implantát je Reseligo raz mi pichli ale nakoľko mi chemo menzes zastavilo tak dr povedala že my pichne len ak by som ho dostala.Vsetko bude dobre neboj.Zvladneme to.Kolko máš rokov?Chemo nezastavilo menzes?

angelina1987
6. jún 2020

@hracka123 ahoj, ja mám 32 rokov, menzes sa mi zastavil, ale po operácii vo februári znovu prišiel a chodí presne ako hodinky.
Dosť sa obávam tej injekcie, veď to má toľko nežiaducich účinkov no ja neviem 🤷‍♀️

hracka123
6. jún 2020

@angelina1987 ako berieš Zitazonium ráno a večer?Ako dlho ho už berieš?A už ty aj pichli do brucha

angelina1987
6. jún 2020

@hracka123 iba ráno mi kázali si dávať. Do brucha mi majú pichnúť budúci týždeň, museli objednať injekciu.

hracka123
6. jún 2020

@angelina1987 ja beriem ráno aj večer na 10mg asi ty máš 20mg na krabičky či.Na koľko rokov ti dali Zitazonium.Mne vraj na 10 rokov bože dlho.Mala si aj nejaké kontrolné vyšetrenia😃🙏✊

zuzap33
6. jún 2020

@angelina1987 mne tiež pichaju reseligo, akurát som v stredu dostala tretiu. Nemáš sa čoho báť. Nejak necítim nejaké účinky. Menzes nemám od septembra

angelina1987
6. jún 2020

@hracka123 áno mám 20mg, dnes som si dala ráno prvýkrát a nejako mi je ťažko a to som myslela, že keď som už chemoterapiu prežila, už to nejako dáme. Neviem ešte nakoľko, ale hovorili, že 5-7 rokov tiež. Kontrolné zatiaľ nie, ale určite ma čoskoro pošlú.

angelina1987
6. jún 2020

@zuzap33 a to sa ako často pichá, každý mesiac?
No ja neviem, ozaj už všelijakú chémiu do tela pchať.

himalaja
6. jún 2020

@cejuska Do VOÚ, Rastislavova ulica

zuzap33
6. jún 2020

@angelina1987 hej kazdych 28dni. Je to rychlovka. Reseligo su cytostatika, tento liek je proti rastu nadorovych buniek pri rakovine prsnika. Myslim, ze pri nasej diagnoze aj tak mame samu chemiu. Ak vsak chceme zit, musime to brat.

jankastraza
6. jún 2020

@angelina1987 ahoj vitaj medzi nami,ja som na tom podobne ako ty,mam za sebou co ty,ale neviem ci si mala lumpektomiu ci mastektomiu,ja to druhe kvoli genetike,tiez beriem do konca oktobra Herceptin Perjeta a pred 2 tyzdnami som zacala hormonalnu na 10r tiez chodim uz skoro pol roka na tu injekciu co ste tu spominali,len ja som si vybavila taku,co sa nepicha do brucha,ale do stehna,pretoze nemam na bruchu ziadny tuk,tak to bolo neopisatelne bolestive..ako znasas Herceptin?vlasky rastu pekne?❤️

zuzap33
6. jún 2020

@jankastraza ja mam na bruchu siroke miesto posobnosti, preto do brucha 🤣. Ale viem že pichaju aj do nohy. To také malé ihly, ako si pichaju diabetici inzulín. Preto možnosť výberu

jankastraza
6. jún 2020

@zuzap33 😂😂ty si expert Zuzi
No ten Zoladex co mi najprv dali do brucha bola obrovska a tato teraz co mi dava do zadku je veru omnoho mensia nastastie a musi ju vzdy zmiesat s praskom tu tekutinu to je ako nic oproti tej brusnej,ja som dufala ze pocas chemo priberiem a houby,teraz pocas corony sa vsetci stazovali ze priberaju a ja stale vonku 8-10 km denne nabehala, sestricka sa zhrozila ze nech priberiem pre boha vravim jej nemam sancu, tak posledna sanca este-hormonalna vraj zienky z toho priberaju 😅

zuzap33
6. jún 2020

@jankastraza posielam 10kg moja 😜😜😜😜

angelina1987
6. jún 2020

@zuzap33 tak áno, uvidíme, či to bude mať nejaké príznaky. Dnes som si dala prvú tabletku z toho Zitazonium a cítim sa hrozne slabo, všetky kosti a hlava ma z toho bolí.

angelina1987
6. jún 2020

@jankastraza ahoj, ďakujem za privítanie. Nie, mne prsník nechali, nemám to dedičné. Aj mne vychádza Herceptín do konca októbra. Práveže od Herceptínu mi nikdy nič nebolo, ale dnes som si dala prvýkrát ten Zitazonium a cítim sa hrozne, ako keď mi Taxol dávali, bolesť celého tela, hlava ma, bolí a pri malom sa moc oddychovať nedá. Keď to mám brať denne a takto sa cítiť, no neviem.
Vlasy rastú konečne, dúfam, že to tak aj ostane a bude to len lepšie.
A z tej injekcie nemáte žiadne vedľajšie účinky?

zuzap33
6. jún 2020

@angelina1987 z injekcie mi nič nie je

katenka2
7. jún 2020

peknu nedelu dievcata
mam taku otazocku, ktora ste citala knihu "Rok Amaznky"... Mam opat zdravotne problemy a vzdy do seba tlacim len odbornu literatúru 😖 z ktorej mi uz sibe. Tak reku nejaku beletriu na odreagovanie 😂, aj som si pomohla!
Ale ine sa chcem spytat, v tych opisovanych zazitkoch realnej pacientky opakuje viac krat, ze odborne informacie nechcela ziskavat a ani neziskavala na zaklade odporucania z onkologie - "nestudovat internet, nepit cervenu repu a nebyt sama!" Tak som pouvazovala, preco radia nepit cervenu repu? Teda, niezeby som ju ja pila, ale vidim, ze to to neraz pacientky praktikuju a ak aj nepomoze, nezda sa mi, ze by mohla uskodit. Mate niektora vysvetlenie?

barunka_1
7. jún 2020

@katenka2 ahoj, ja som pila stavu z repy, vraj sa ma miesat s vodou, je dost silna -ja som ju nemiesala.. len netreba to prehanat, nie kazdy ju moze pit...ale, ze by sa konkretne pri onko nemohla, som nepocula🤔

nori21
7. jún 2020

@katenka2 ja som tiež čítala tú knižku a tiež som nerozumela prečo to tam píše.Počas liečby som pila repu aj keď nerada,teraz už nie ale keď budeme mať v záhrade dám si ju.Naďalej pijem aróniu a rakytník.

ira25
7. jún 2020

@katenka2 neviem ktorý onkológ povedal,že cviklovu šťavu nepiť.Ja mám opačnú skúsenosť mne onkologicka povedala,že áno je dobré ju piť ovšem ak ju dobre tolerujeme a bola práve doporučená.
Však dobrá je na krvinky, obsahuje prospešné vitamíny a minerály,imunitu a je aj protirakovinova,tak fakt neviem ktorý onkológ by ju zakázal.

katenka2
7. jún 2020

@barunka_1
@nori21
@ira25
Vďaka za odpovede ženy, tak asi aj to závisí od lekára. Nuž, musim uznať, že nielen cvikla, ale aj veľa iných informácií, býva veľmi, ale že veľmi protichodných. Mám z toho v hlave riadny guláš a postupne i nechuť niečo čítať....😕

helga9
7. jún 2020

@katenka2 ahoj je to tak čo doktor to iný názor a potom sa vyznaj čo je dobré. A najviac milujem keď mi dr povie ale môžete to odmietnuť alebo ja sa mam rozhodnúť vtedy ma ide roztrhnúť od zlosti

katenka2
7. jún 2020

@helga9 takže, ak to dobre nedopadne....naša vina.... zle sme sa rozhodli😖

lula94
7. jún 2020

@katenka2 o tej cvikle ide o to, že by sa veľmi nemala pri hormonálne pozitívnych nálezoch. Má totiž veľa estrogenu. Ktorý sa chce liekmi znižovať. Nie zvyšovať. Raz za čas určite neškodí. Ale nie často a veľa.

ira25
7. jún 2020

@lula94 to vážne? Ja pijem a beri aj hormonalnu liečbu a dr. z celostnej medicíny odporúčala všetku červenú zeleninu a cvikla je taká a obsahuje kód, ktorý prsník potrebuje

ira25
7. jún 2020

"obsahuje jod "

ira25
8. jún 2020

Dievčatá,môžte mi poradiť že či môžem brať spolu hormón na štítnu žľazu aj s Tamoxifenom?

helga9
8. jún 2020

@ira25 áno môžeš kamoška ma to tak tiez