Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@zuzap33 jasné, záleží od organizmu, ja som červenú o dosť horšie znášala, aj som vracala z nej a hrozne zle mi bolo. Tiež mi pichali na krvinky, ale Zarzio.
@lula94 Ja som po prvej červenej ,este tri (😢, a ked som sa bavila na tému alkoholu s onkológom, tak práve o kvasinkovom pive (nie klasickom) mi hovoril,že slúži na úpravu črevnej flóry,keďže chemo je masaker na tráviaci trakt, aj tým, ako si spomínala B12, že práve po chemo chýbajú ľuďom komplexne béčka,ktoré ako jedine odporúčajú v umalej forme. Tak ja neviem,ale že by som po chemo mala potrebu svihnut si pivo,to asi nie. Ty si prosím Ta užívala niečo počas chemo, wobenzym resp niečo obdobne? Dakujem
@l1plienka o mňa nejde. Ja som není v liečbe. No známa kvôli ktorej som tu si tým prešla. Nie neuzivala takéto lieky. Iba jod a reichi. A to doteraz. A ešte na úpravu krvi B6 tu tabletku. Len si nemôžem spomenúť ako sa to volá. Inak nič. Nie je to ani bezpečné. Počas chemo áno. Ale po nasadeni hormonálnej už by sa nemalo vôbec.
@l1plienka ahoj práveže po červenej chemo mi deci piva urobilo dobre na žalúdok. Po tretej chemo som týždeň nevedela jesť a piť čo mi proste nič nešlo dala som si deci piva a pomohlo až som sa čudovala. Jasne že nezakazujú alkohol samozrejme občas a v miere my nemáme antibiotiká žeby sme nemohli alkohol
@helga9 Ja uplne s Tebou súhlasím, nebudem sa nalievať niekde pollitrakom na stojaka,ale ja som si dala asi tretí deň po chemo pohár ,a tak ako som mala rozhaseny žalúdok,tak mi to trosku upokojilo 🤪 Helka, Tebe, prosím ako bývalo po prvých štyroch chemo? A dávala si wobenzym,resp iné enzýmy alebo doplnky? Dakujem
@l1plienka ja som chvalabohu niesla chemo veľmi dobre nebývalo mi vôbec zle akurát som mávala tu kovovú chuť v ústach a po tej tretej chemo ten týždeň mi nechutilo jesť ani piť inak vôbec nič. Užívala som déčko lipozomalne céčko a počas celej chemo a aj počas rádio som užívala penoxal. Mala som 4 červene a potom 12 bielych a tá biela bola malina tam som 2 hodinky potrebovala vyspať dirhiaden a nevedela som že som niečo dostala.
@l1plienka ja som bola na tej studenej capici ale pri druhej chemo sa pokazila a dali mi na vyber či odložím chemo alebo idem bez. Tak som išla bez lebo na nový stroj sa čakalo veľmi dlho a keď som začala už s chemo nechcela som prerušiť takze mi začali padať cez tretiu červenú ale keby čiapka bola funkčná verím žeby vydržali lebo mi nepadali po prvej dávke. A potom cez bielu chemo som bola tiež na čiapke a to mi nevypadol ani vlas.
Ahojte baby. Mam za sebou konzultaciu s chirurgom. Ake mate skusenosti s obojmastektomiou a naslednou rekonštrukciou? Je to priliš naročne? Na ako dlho? Chirurg sa nevedel rozhodnut co so mnou po opke. Mam 40. Neviem si predstavit zostat do konca života plocha ...???
@lula94 ja to ani tak neberiem každý si môže vyjadrit svoj názor a užívať a pozivat čo sa mu zachce. Len toto sa mi proste nezda nakoľko napr. Červene víno má oxidanty ktoré sú prevenciou proti rakovine prsníka ale jasne že nie v hektolitroch. Tak isto aj pivo je prospešné kvôli béčku nakoľko mi béčko potrebujeme ale nemali by sme v syntetickej forme teda tabletky ako vitamíny ale v prírodnej forme zo stravy. Ale každopádne každý si žije podľa svojho
@zuzap33 aj ja😊A veru si sem tam aj male pivko dam
@katka14 katuska,mala som plánovanú obojstrannú s náhradou implantátov, avšak u mna sa to nedalo spraviť jednou operáciou ,nakoľko sa brali obe prsia,veľké plochy,operácia trvala viac ako tri hodiny (samozrejme nie moje slova,ja som si driemkala 🤪), takze ked som sa prebudila,zažila som sok -namiesto nadupaneho hrudníka nič. Dva dni som len revala,ale po čase som si nejak zvykla. Mne naplánovali operáciu medzi cyklami chemo,čo je tiež zvláštne,ale vysvetlili mi to tak,že ked sa koža zrastené,museli by hľadať náhradu (chrbát,stehno...) a tak sa môže tristvrtehodinova operácia natiahnuť na štvorhodinovú. Ty máš plánovanú obojstrannú s implantátom naraz v jednej?
@anetkabagetka ahoj moja ozvi sa ako sa máš a či už máš plánované vyšetrenie urobené,samo verím, že je všetko ok.
Sono brucha som mala aj ja,ale to je okrem krvi všetko.
V júli mám odbery a sono.
Ak sa ti dá tak daj vedieť ako sa ti darí a či tú hormonálnu liečbu ako tak znášas.
Aha,tak som si všimla,že anetkabagetka už nemá účet na koniku...zrušila,tak preto sa neozýva 😰

@miskahrncarikova mne to prvy krat zmizlo asi za 5 dni, teraz som sa vyhadzala znova, tak uvidim ako dlho sa udrzia vyrazky tento krat.
Inak prvy krat som sa vyhadzala az po 4tej davke Taxolu, toto bola 5ta davka a znova😢
Prve 3 Taxoly boli bez vyraziek