icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katka14
12. jún 2020

@l1plienka ahoj. No ono to nie je celkom naraz. Vezmu sice oba ale spravia len predpripravu na rekonštrukciu tzv. expandery. A prave toto u mna este musia konzultovat. Ci vobec robit pripravu alebo nie

katka14
12. jún 2020

@tmarky1 uz som ti odpisala spravu. Nerobia komplet rekonstrukciu len opku plus pripravu na rekonštrukciu. Ale u mna je prave otazna ta rekonštrukcia. Ci ano alebo nie ..

ira25
12. jún 2020

@zuzap33 ahoj,tak moja už máš za sebou 7oziarov,tak ako zatiaľ v pohode?

zuzap33
12. jún 2020

@ira25 uplnevv pohode. Nemam ziadne problemy. Na obed sa namastim radiocare, o stvrtej mavam oziar, este v kabinke si davam puder. A domov

adrika762
13. jún 2020

@l1plienka ahoj ja keď som brala červené bolel ma neskutočne žalúdok a ja som si dala deci piva ale čierne nealkoholické a uvoľnilo sa mi, prv som sa smiala z toho ale pomohlo, inak pivo nepijem ale dala som si. 😂

l1plienka
13. jún 2020

@adrika762 ahoj,ja som mala prvé dni žalúdok ako na vode,ale pomaličky ustupuje. Koľko si mala červených ?

ira25
13. jún 2020

@cenculinka ahoj,dávno si tu nebola,tak kuk sem a daj vedieť ako sa ti darí a ja dúfam,že dobre🙏A čo prsník po ožiaroch je ok?

ira25
13. jún 2020

Dievčatá ak niekto vie nech poradí ako sa zbaviť lymfademu (opuchnutý prsník)
Ďakujem za každú radu.

katenka2
13. jún 2020

@ira25 Irenka, myslim, že to len chce cas. Hodne casu... Lymfadem ruky, ten je uz do smrti, vyskusala som vela veci, alebo nepomohlo, alebo sa zlepsilo len nachvilu. Ak aj niekde vedia liecit, nasi lekari nie, alebo si to nechavaju pre seba... 😝

nori21
13. jún 2020

@ira25 ruku nemáš opuchnutú?

sabova3
13. jún 2020

@ira25 Ja mám ruku opuchnutú stále,nepomohlo nič.Vcera som mala kontrolu na onkologii,a doktorka len pozrela na ruku a povedala, lepšie to už nebude.A keď som chcela rehabilitácie,tak sa má spýtala,či tie pred rokom mi pomohli.Tak som povedala,že nie.a bolo vybavené.pomoz si sám.

ira25
13. jún 2020

@katenka2
@nori21
@sabova3
Dievčatá ja mám len ten ožarovani prsník veľký a stále opuchnutý,jasné aj stále červený síce menej ako bolo po ožiaroch.
Neviem či trpezlivosť pomôže,nejak som myslela, že 2mes. by malo stačiť,že prsník nebude už tak naliaty.
Teda podľa toho je dobre,že ruka našťastie nie je opuchnutá,ale dôkaz toho čo som pred ožiarmi písala, že lymfedem sa urobí aj po ožiaroch,ale nik z lekárov neporadi.
Tak idem si kúpiť aescin možno pomôže a možno nie a okrem toho má nenapadá nič možno praslicka čaj z nej.
Ak niekto vie čo ešte budem rada.

sabova3
13. jún 2020

@ira25 ja som brala ten aescin,ale potom som z neho mala hnačky,tak som prestala brať.

helga9
13. jún 2020

@ira25 skús detralex myslím že je bez predpisu

ira25
13. jún 2020

@sabova3 a ako dlho si ho brala a bol nejaký výsledok a či len hnačky?

ira25
13. jún 2020

@helga9 detralex ? Však skúsim,ale mne sa zdá,že je na predpis...

sabova3
13. jún 2020

@ira25 asi týždeň len.A ten detralex to je načo dobrý.

ira25
13. jún 2020

@sabova3 detralex na žily opuchy nôh.
Mne sa vidí skôr ten aescin,ten je na každý opuch ako po úrazoch,tak tej spätnej lymfe tak to krátko si brala,to je na dlhšie užívanie...ja zajtra kúpim a uvidím,no a praslicka je vraj dobrá,tak idem si uvariť čaj .

helga9
13. jún 2020

@ira25 detralex dávajú dr na lymfedem

zuzap33
13. jún 2020

@ira25 detralex je na predpis. Ale dr. povedala ze je to lymfedem? Nebol ten prsnik vacsi uz po opke?

ira25
13. jún 2020

@zuzap33 no áno bol väčší aj po opke, lenže po ožiaroch sa zväčšil ešte omnoho viac .
Však ,nie je normálne aby vám niečo vyrezali z prsníka a napriek tomu zostal väčší.
Nie nepovedala mi to môj dr.len onko lekár cez internetovú poradu to odpovedal jednej žene s rovnakým problémom,že sa naruší ten lymfotok a neodteka lymfa,ale má spätný tok, lenže toto ja píšem už tak laicky a nie tak odborné ako on.Tak jej kázal vyskúšať ten aescin , že áno stáva sa to po ožiaroch .Tu nik nepíše o rovnakom probléme ako mám ja ani nik nemal tak spálený prsník po ožiaroch, každý písal kožička super,len moja dva mesiace po ožiaroch a stále super nie je a tie starecké škvrny,či čo to sa mi vytvorili...no prešla má trpezlivosť a v hlave že čo s tým myslela moja obvodná dr.ze chorobu z ožiarenia budem mať tak cca po 6_7 rokov...no tak toto zrejme je ešte len žurnál.
A ešte tá hormonálna liečba, spánok na figu,v noci sa 2-3 krát prezbliekam čo som mokrá ako myš....no ale žijem .
.

zuzap33
14. jún 2020

@ira25 myslim ze obvodna tresla riadnu somarinu a nerozumie sa. Ved ti si nebola vystavena ziareniu ako napr. Cernobyl alebo vybuch bomby v Hirosime. Vtedy po rokoch vznikaju choroby z nadmerneho oziarenia. Tie nemozes zamienat s ozarovanim na urychlovaci s presnou davkou. Nasledky na linearnom su unava, erytem atd. Pekne to pisu na amazonkach. A presne vysvetluje tie rozdiely medzi tymi rozdielnymi typmi oziarov a ze ich nemozno zamienat.

nori21
14. jún 2020

@ira25 myslím si,že treba ísť na usg prsníka,neviem kedy môžeš,vychádzam z toho a nechcem strašiť aj moja prvá operácia nebola úspešná, to usg by ukázali či je všetko v poriadku alebo magnetická rezonancia.

ira25
14. jún 2020

@nori21 ako sa to u teba prejavilo, že nebola prvá opka úspešná.
Však ak nebola,tak moje silné ožiare ja mala,2,6 g a tu ste mali len 2G zničili zostatok a či?.
USG mám ísť zrejme v júli,to mám kontrolu u onko.a mám tam poznačené sono prsníka.

zuzap33
14. jún 2020

@ira25 kolko bola celkova davka oziarov? Ja mam mat napr spolu 59gy. Treba dobre pozriet.

ira25
14. jún 2020

@zuzap33 moja obvodná dr.je tiež onko pacientka.Zhrozila sa keď videla môj prsník po ožiaroch aký som ho mala spálený, podotýkam,že som poctivo mazála Radiocare a pudrovala....joj púdru mám ešte teraz v zásobe,tak ho ti môžem posunúť.
Tak je menej spálený a o trošičku sa zmensil,po ožiaroch mal dvakrát väčší ako ten druhý,teraz tak polku väčší,ale niekto mi hovoril,že to ostal aj iným po ožiaroch,no a na stránke porada z onko,tam zhodou okolností presne mala jedna rovnako ako ja zväčšený a ako som už v predchadzajucom príspevku písala,že je to dôsledok ožiarov,lymfa neprudi ako by mala,teda dá tam hromadí a tak ak ja potrebujem,aby dostala odtok z môjho prsníka...možno to zostane a ako povedala moja Dr. urobia sa zrasty,či čo v mieste vyberania lymf.uzlin a aj toto môže brániť odtoku lymfi.

zuzap33
14. jún 2020

@ira25 to neznamená že nepovedala blbosť o chorobe z oziarenia.

ira25
14. jún 2020

@zuzap33 ale poškodenie pľúc je u viacerých čo som s nimi v kontakte,tak vylúčiť sa chorobu z ožiarenia nedá a v odborných článkoch to aj píšu,tak zrejme niečo o Tom musí vedieť moja obvodná, zvlášť keď jej syn je v Brne veľká kapacita v onko liečbe.
Nech už je to hoc ako ak niečo pomôže ku zmenšenie prsníka budem rada a nech trebárs mi zostane červený,či hnedý to má nebude štvať....však opalim aj druhý hi-hi.len rozprúdiť lymfu potrebujem ak ovšem dá to dá.
Ty si myslím mala o niečo väčší prsnik tiež a či si to s niekým mýlim?Ak nie už je to ok?

zuzap33
14. jún 2020

@ira25 ja som nemala väčší. Po opke som mala tu tekutinu nad miestom rezu, ale už sa vstretrebala. Ten operovany mám menší a vidno preliacinu, ale nejak to neriešim. A mám vybraných 10 uzlin.

ira25
14. jún 2020

@zuzap33 tak to mi hovoril niekto iný..ja okrem jazvy nemám akože vidno kde bol nádor.
A možno je to moja chýba, že správam na tej operovanej strane,ale ako vieš na opačnej to sa nedá pre chorý kĺb