Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@cenculinka ahoj,dávno si tu nebola,tak kuk sem a daj vedieť ako sa ti darí a ja dúfam,že dobre🙏A čo prsník po ožiaroch je ok?
Dievčatá ak niekto vie nech poradí ako sa zbaviť lymfademu (opuchnutý prsník)
Ďakujem za každú radu.
@ira25 Ja mám ruku opuchnutú stále,nepomohlo nič.Vcera som mala kontrolu na onkologii,a doktorka len pozrela na ruku a povedala, lepšie to už nebude.A keď som chcela rehabilitácie,tak sa má spýtala,či tie pred rokom mi pomohli.Tak som povedala,že nie.a bolo vybavené.pomoz si sám.
@katenka2
@nori21
@sabova3
Dievčatá ja mám len ten ožarovani prsník veľký a stále opuchnutý,jasné aj stále červený síce menej ako bolo po ožiaroch.
Neviem či trpezlivosť pomôže,nejak som myslela, že 2mes. by malo stačiť,že prsník nebude už tak naliaty.
Teda podľa toho je dobre,že ruka našťastie nie je opuchnutá,ale dôkaz toho čo som pred ožiarmi písala, že lymfedem sa urobí aj po ožiaroch,ale nik z lekárov neporadi.
Tak idem si kúpiť aescin možno pomôže a možno nie a okrem toho má nenapadá nič možno praslicka čaj z nej.
Ak niekto vie čo ešte budem rada.
@zuzap33 no áno bol väčší aj po opke, lenže po ožiaroch sa zväčšil ešte omnoho viac .
Však ,nie je normálne aby vám niečo vyrezali z prsníka a napriek tomu zostal väčší.
Nie nepovedala mi to môj dr.len onko lekár cez internetovú poradu to odpovedal jednej žene s rovnakým problémom,že sa naruší ten lymfotok a neodteka lymfa,ale má spätný tok, lenže toto ja píšem už tak laicky a nie tak odborné ako on.Tak jej kázal vyskúšať ten aescin , že áno stáva sa to po ožiaroch .Tu nik nepíše o rovnakom probléme ako mám ja ani nik nemal tak spálený prsník po ožiaroch, každý písal kožička super,len moja dva mesiace po ožiaroch a stále super nie je a tie starecké škvrny,či čo to sa mi vytvorili...no prešla má trpezlivosť a v hlave že čo s tým myslela moja obvodná dr.ze chorobu z ožiarenia budem mať tak cca po 6_7 rokov...no tak toto zrejme je ešte len žurnál.
A ešte tá hormonálna liečba, spánok na figu,v noci sa 2-3 krát prezbliekam čo som mokrá ako myš....no ale žijem .
.
@ira25 myslim ze obvodna tresla riadnu somarinu a nerozumie sa. Ved ti si nebola vystavena ziareniu ako napr. Cernobyl alebo vybuch bomby v Hirosime. Vtedy po rokoch vznikaju choroby z nadmerneho oziarenia. Tie nemozes zamienat s ozarovanim na urychlovaci s presnou davkou. Nasledky na linearnom su unava, erytem atd. Pekne to pisu na amazonkach. A presne vysvetluje tie rozdiely medzi tymi rozdielnymi typmi oziarov a ze ich nemozno zamienat.
@zuzap33 moja obvodná dr.je tiež onko pacientka.Zhrozila sa keď videla môj prsník po ožiaroch aký som ho mala spálený, podotýkam,že som poctivo mazála Radiocare a pudrovala....joj púdru mám ešte teraz v zásobe,tak ho ti môžem posunúť.
Tak je menej spálený a o trošičku sa zmensil,po ožiaroch mal dvakrát väčší ako ten druhý,teraz tak polku väčší,ale niekto mi hovoril,že to ostal aj iným po ožiaroch,no a na stránke porada z onko,tam zhodou okolností presne mala jedna rovnako ako ja zväčšený a ako som už v predchadzajucom príspevku písala,že je to dôsledok ožiarov,lymfa neprudi ako by mala,teda dá tam hromadí a tak ak ja potrebujem,aby dostala odtok z môjho prsníka...možno to zostane a ako povedala moja Dr. urobia sa zrasty,či čo v mieste vyberania lymf.uzlin a aj toto môže brániť odtoku lymfi.
@zuzap33 ale poškodenie pľúc je u viacerých čo som s nimi v kontakte,tak vylúčiť sa chorobu z ožiarenia nedá a v odborných článkoch to aj píšu,tak zrejme niečo o Tom musí vedieť moja obvodná, zvlášť keď jej syn je v Brne veľká kapacita v onko liečbe.
Nech už je to hoc ako ak niečo pomôže ku zmenšenie prsníka budem rada a nech trebárs mi zostane červený,či hnedý to má nebude štvať....však opalim aj druhý hi-hi.len rozprúdiť lymfu potrebujem ak ovšem dá to dá.
Ty si myslím mala o niečo väčší prsnik tiež a či si to s niekým mýlim?Ak nie už je to ok?

@l1plienka ahoj. No ono to nie je celkom naraz. Vezmu sice oba ale spravia len predpripravu na rekonštrukciu tzv. expandery. A prave toto u mna este musia konzultovat. Ci vobec robit pripravu alebo nie