Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@zuzap33 však celkovú som mala menej, však aj ožiarov bolo 20 a ty máš viac ich,len v akej sile ich máš? Väčšina mala 2gy,nik nepísal viac,ale však zato to vypočítavajú a vedia koľko komu a či aj podľa biopsie z opky.
V júli možno budem múdrejšia pri kontrole na onko,ale stejne mi onko nepovedala,či ostane prsník zväčšený,len to,že bude tmavší a bude tuhší iba mi oba prehmatala,či uzliny nezväčšene a dala hormonliecbu...fu ha dávajú mi zabrať,ale aspoň nohy nebolia ako po niektorých pri Letrozole ,len by ma zaujímalo či aj s ním sa tak potia a majú blbý spánok....čo už keď musím brať tak už neriešim.Len nech zabránia recidíve 🙏
@ira25 mám 25x2gy a 3x3gy. Prsník mám tiež tuhši a hrbolaty, kde je rez, tak preliacina. A keď sa trocha nahnem, tak tozdiel riadne vidno. Jedna so mnou chodi do práce, je tri roky po ukončení liečby, nemá ani 50. Berie tiež hormonalnu liečbu a tiež v noci nespavala. A potim sa aj ja, veď návaly, menzes už rok nemám a mám 41. A navyše som po tom Prednisone hupla o skoro 10kg navyše.
@zuzap33 však kontroly boli o ničom,tak zbytočne chodiť,ja som chodila nakoľko to pacienti hovorili,že treba a radiolog kázal ,že stačí po 10 ožiari,ak problém s kožou,tak ju sestrička, ktorá sa zaoberá ošetrenim tak ju ošetrí,áno boli so mnou čo museli prerušiť pre pľuzgiere,ja na šťastie nie l n opuch a postradiacny som mala prvý stupeň po ukončení,tak mohlo byť aj horšie,tak neviem prečo sa sťažujem no nie?
Ahojte baby. Som 2 tyzdne po 8.chemo a poslednej zaroven. Strasne ma bolia nechty. Akoby chceli zliest. Mali ste to niektora? Co s tym? Mam chut si ich olepit leukoplastmi. Uz sa pomaly neviem ani obliect ... ☹
Dobry den..je tu niekto komu bol diagnostikovany lobularny karcinom a bola mu nasadena najskor hormonalna liecba? Aky bol dalsi postup? Dakujem
@ninaelizabeth ahoj ja mám lobular ale mala som standard liečbu a hormonálnu až na konci mi nasadili
Ahoj kočky,pripajam sa k vam...som mesiac aj tyzden po operacii,mala som lobularny,nasadili mi Zitazonium a tento piatok iden na sono a nasledne na radioterapiu...😔 ...Nemate pre mna nejake rady ohladne radioterapie,ako predist neziaducim ucinkom,prip.oziareniu pluc...?....ci nic take neexistuje?
...inak ako ste sa s tym psychicky vysporiadali?...ja som stale urevane,vystrasena,proste stale psychicky rozhodena...😔
@victory1 ahoj. No mna opka este len caka ... za 10 dni. A depkujem. Bojim sa. Idem na obojstrannu mastektomiu. Este dr dumaju co s rekonštrukciou. Ci ano ci nie. A toto nedavam. Mam 40 manzela a 2 male deti. A zostanem bez prs ??? Toto moja hlava nedava. Chcem byt v prvom rade zdrava. Ale čo potom ... so životom. Navždy epitezy ??? Mam geneticky pozitivne testy. Takze riziko navratu vysoke.
@victory1 ja momentálne tiež chodím na radioterapiu. Dnes som mala ôsmy oziar. Z lekárne som si objednala masť Radiocare ultra, stojí 32 eur. S tým sa natieram štyri päť hodín pred oziarom. Na terapiu musí byť prsník čistý a suchý. A hneď v kabíne potom sa zasypem hrubou vrstvou detského púdru. A to večera ešte raz dvakrát. Zatiaľ som ok a koža úplne v pohode.
@zuzap33 dakujeeeem...objednam si aj ja...za tie 4 hodinh sa to stihne vsiaknut? ... ten detsky puder akk sa babatkam dava na zadok...aj sa vola nejakk?...cize hned po iziari si zasypes a doma este parkrat?. Dobre som pochopila?
Vies ,mam pocit,ze mi po narkoze odumrela polovica mozgovych buniek...🤦♀️
@victory1 ja som tiež mala depky a revalaaaa som. Dokonca týždeň po zistení diagnózy som su vyprala čiernu blúzku a nohavice, že budem mať do truhly, uff. Ako som začala chemo, psychicky som sa pozbierala, liecba ide, na onkológii pokecam s každou babkou a dedkom o všetkom, chodím do práce, lutovanie neznášam a štatistiky o úmrtí a prognózy nečítam.
@ira25 ja som mala stehy rozpustné, takže s tým žiadna patalia. Dnes mám vyšetrenie kosti, tak preto som na fóre. Ráno som mala oziar, tak beh. Na nukleárku, kde som zistila, že zabudli z onko poslať žiadanky. Tak na onko po ne a späť na nukleárku. Teraz mám v sebe dávku a o 13.30 sa hlásim v nemocnici
@katka14 ahoj,ja som do operacie bola na tom psychicky tiez zle,rozmyslala som nad takymi vecami,ze manzel nevie ani aku velkost oblecenia nosia deti,ze ako sa o ne postara sam,ked tu nebudem🙈 Ale ako som zacala chodit na chemo,tak som sa s tym vyrovnala,beriem to ako chripku,ktoru treba vyliecit.Chodime na vylety,medzi ludi a citim sa fajn.Ja som teda o prsnik neprisla,takze neviem ake to je,ale mna dostala na chvilu strata vlasov.Ale aj s tym som sa uz vyrovnala.To dame👊

@helga9 však aj ten vyskúšam,len či na voľný predaj bude to zajtra zistím.