Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@ninaelizabeth tým šokom sme prešli všetky a chce to čas stráviť.
@helga9 myslela som histologiu z uzliny ze ma negat..z hrcky ma pozit
Najskor jej chceli dat 4 chemoterapie a potom operaciu..ale ked priniesla dodatocne vysledky z histologie tak jej zmenili liecbu. Myslite ze kvoli tomu ze ma her 2 negat. Pomaly rastuce, a nizko agresivne?
@ninaelizabeth tak toto dostalo do kolien aj mňa,histologia čistá a toto?
Ale ,liečba jej pomôže určite a potom chápem tvoje predošlé otázky.
@ira25 z uzlin histologia vysla cista. Z hrcky vyslaa pozitivna
@ninaelizabeth ale však to na t nie je tak zle,že by mala mať 4st.uzliny čisté a nie agresívny typ, vlastne ako ja her2 neg.hormonalne pozitívne....bude to dobre,len sa dobre pozitívne naladiť.
Kde má nález a aky veľký?
Lavy prsnik pod bradavkou. 30 x 16 mm to ma.
Dievcata, ja mam Grade 2... Co to prosim znamena?? Nikdy ma to nenapadlo lekara sa spytat... dakujem
@ninaelizabeth takže chemo na zmenšenie a potom vyberú nález a zrejme prsník ponechajú vzhľadom,že uzliny čisté a dajú zrejme pri zachovaní prsníka ešte zabezpečujúcu liečbu rádioterapiu a hormonálnu liečbu,aby sa choroba nevrátila,keďže je hormonálne pozitívna.
Bude dobre🙏
@ira25 no tak to chceli spravit najskor ze 4 chemo a potom operacia..ale po doplneni histologie stanovili najskor vybrat vajecniky, potom hormonalnu liecbu a neskor asi vyberu
@ira25 dakujeme. Verim ze bude dobre 🙏🙏🙏
@gajdosovci grade 2 mam aj ja..nie je to,ze stredne agresivny? 🤷♀️ ..tiez neviem...
@victory1 grade je ako rychlo rastie 1 je pomaly rast
@victory1 agresivita je ten ukazovate ki67
Caute baby. Mne nakoniec robili ten test mamaprint alebo ten druhý a dnes mi volala dr Oravcova,že mi prišli výsledky a nepotrebujem chemo. Ani neviem či sa mám tešiť. Myslíte že sa na to môžem spoľahnúť? Mala by som mať len hormonalnu liečbu 5-10 rokov. Myslíte že to stačí?. Nepoznáte niekoho podobného? Ďakujem.
@ninaelizabeth aha...a grade 2 je co? 🤷♀️
@ninaelizabeth to malo byt tebe..
@tanicka2311 neviem ci to aj sestra tak nebude mat...lebo zatial jej povedali len vybratie vajecnikov a hormonalnu liecbu. A dr jej povedala ze jw velmi efektivna ta liecba. Ake mate prosim vysledky?
@ninaelizabeth výsledky po operácii som mala dobré. Uzliny a okraje rany čisté a preto mi robili ešte ten test či je nutná chemo. Vraj nie ale pre tie si idem v pondelok tie som nevidela.
@victory1 a uz si po liecbe??? Ja zacinam zajtra.... :-/
@tanicka2311 Tani,ved to uz si vyliečena,to je úžasná správa,asi by som od radosti skákala dva metre 😘
@gajdosovci ja som 5 tyzdnov pk operaci...cca 9 dni beriem Zitazonium a v piatok idem na CT,potom radioterapia..
Takze zstial som len lieky zacala...
Drzim palce..musime to zvladnut 😔
@ninaelizabeth vybrať vaječníky? však to sa robí pri genetickom vyšetrení a ona ešte nemala a či?
@ninaelizabeth to hrade nie je jediný ukazovateľ
*grade*
@tanicka2311 neviem hoci príde test ,že nie je potrebná chemoterapie ( aj tu už bol omyl)tak keď zachovajú prsník tak dávajú rádioterapiu ako zaisťovaciu liečbu,takto chodila so mnou jedna pacientka a potom hormonálna liečba päť ročná.
@ninaelizabeth ale nádor s vybratymi vajecnikmi nezmizne,takže operácia prsníka bude musieť byť.
@ira25 ano teraz v piatok ide vybrat vajecniky a zatial nebola na genetike...ze vajecniky produkuju estrogeny a progesterony ktore zivia ten nador, tak preto jej ich vyberu von

@helga9 dakujeme. Aj ja dufam ze je to nejaky velky omyl