icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

zuzap33
20. jún 2020

@helga9 máš pravdu. Ja už osobne neznášam rady známych ber toto alebo tamto, lebo je to proti rakovine. Viem, že nemám grepy, estrogén a tak. Ja osobne užívam raz denne sumivy panadol už niekoľko rokov, lebo len ten mi pomohol proti mojím migrénam a teraz na bolesti rôzneho druhu. Nezaberie mi ani novalgin. Viem že obsahuje plno sodika ale čo už. A čo sa týka vit. C beriem aj lipozomalne v tabletkách aj šumivé. Kolegyňa sa smeje, že to v rámci pitného režimu. Držím sa tiež toho, že všetko s mierou

zuzap33
20. jún 2020

@bubo780 ja som tiež nikdy nefajcila, káva tak dvakrát mesačne tvrdý alkohol nikdy, občas pohár vína. Tofu som ochutnala raz a nikdy viac, cviklovu šťavu som ani nedopila. Jem veľa zeleniny, ktorú zbožňujem a mäso musí byť. Ale napr dám si aj zabíjačku. Všetko s mierou, hlavne pestro

angelina1987
20. jún 2020

@bubo780 ahoj, áno aj ja som mala bolesti hrdla, doktorka ma nato aj upozornila, že to môže byť. Mála som si dávať panthenol, to sú také tabletky na cmúlanie. Teraz mám už 2 týždne po a hrdlo ma nebolí.

bubo780
20. jún 2020

@angelina1987 fakt? mne hrdlo nikto nespominal, len zacervenanie koze alebo popaleniny, popripade unavu.. dakujem za radu..

angelina1987
20. jún 2020

@bubo780 mne to hovorila doktorka, že či ma nebolí hrdlo, ja že hej, že to je z tých ožiarov mi hovorila, aj ma dosť bolelo, som ledva prehltnúť vedela. Ale našťastie to už prešlo.

victory1
20. jún 2020

Dievcata,ja si tu pri vas pripadam ako uplny blbec..ja vobec neviem,co akoze mozem,co nemozem...ako ste sa tue info dozvedeli? Lekar vam povedal,ci ste si googlili? Alebo od inych pacientov? Okrem toho,ze po oziAaroch sa nebudem moct opalovat o inom netusim...🤷‍♀️
A este sa spytam,vy mate nejakeho konretneho onkologa,ktory vam vezme krv,posle na dake vysetrenia a tak? Lebo mna operovali v BA,teraz mam chodit na radioterapiu do TN,ale kto ma bude trebars posielat na kontroly,alebo dake vyzetrenia,mam si najst nejaku onkologicku ambulanciu? 🤷‍♀️

victory1
20. jún 2020

No a,v nemocnici mi lovedali,ze mam narok na kupele...a to mi moze kto predpisat,aj obvodak?

zuzap33
20. jún 2020

@victory1 kúpele sú do dvoch rokov od ukončenia liečby a musíš byť bez príznakov ochorenia

helga9
20. jún 2020

@bubo780 ja tiež nič neriešim načo by som sa utápala v myšlienkach žijem ako najlepšie viem a popravde neverím že strava ovplyvňuje našu chorobu co sledujem pár žien žijú eko bio atd a recidívu mali. Proste neverím

victory1
20. jún 2020

@zuzap33 do 2 rokov?...nie do roka? ...akoze uz zdrava moze absolvovat kupele,ci? 🤷‍♀️

zuzap33
20. jún 2020

@victory1 no v aktívnej liečbe do kúpeľov ísť predsa nemôžeš. Tie sú na zotavenie po následkoch liečby. A nesmieš mať prejavy ochorenia, napr metastazy

helga9
20. jún 2020

@zuzap33 jasne že si dám zabijacku včera som tak žvachtala klbasku jedna radosť ale dala som aj redkovku a rajčiny cibuľu aby bolo vyvážené

zuzap33
20. jún 2020

@victory1 skrátka musíš byť v remisii, nesmies brať chemo alebo oziare

ira25
20. jún 2020

@bubo780 ja som sa tu tiež sťažovala na hrdlo, suché a dráždivý suchý kašeľ,tak som sa vždy vyzbrojila cmulavymi tabletkami,aby ma nevyhnali zo stroja, že mám Kovid.
Ale na rozdiel od ostatných som mala pri ožiaroch viac všelijakých potiazi aj spálený prsník, ktorý stále nie je ok.

ira25
20. jún 2020

@victory1 to zrovna som bola takto ako ty aj ja.
Operácia, ožiare a po skončení ožiarov má radiologicka poslala zo zoznamom onkologov,nech sa idem objednať.
Onko mi zobrala krv,poslala na gynekológiu k vôli hormonálnej liečbe a následne na sono brucha o dva mesiace kontrola krvi a sono prsníkov.

ira25
20. jún 2020

@victory1 ako píše Zuzka nárok u onkologických pacientov 2roky od skončenia liečby.

bubo780
20. jún 2020

@zuzap33 u nas doma maso nikto velmi nechce 😔 a to bol moj nebohy dedko masiar - takze klobasy, jaternice, drzky, rezne, domace sunky boli pravidelne.. ale ryby milujeme.. grepy milujem moj muz, ja skor pomarance, melon, jahody, maliny, ribezle.. a na zelenine som aj ja zavisla - hlavne cerstve uhorky priamo z chladnicky 😋 mam rada karfiol, brokolicu, cuketu, kyslu kapustu.. cviklu som ochotna zjest jedinu tu "velkonocnu" s chrenom.. tofu pouzivam do zeleninoveho rizota - nakrajam tam jedno udene tofu na kocky.. mala som rada aj sojove platky alebo kocky na rozne sposoby - ale tiez som niekde citala, ze soja a hormon pozitiv nejde dokopy..

bubo780
20. jún 2020

@helga9 presne tak.. zijem skoro rovnako, ako predtym - obcas mam pocit, ze dokonca aktivnejsie.. minule sa ma muz pytal, ci mi pri opke nahodou potajomky nedali vrtulu do zadku.. 😉
ja mam trosku "strach" z tych hormonov, co ma potom cakaju.. uz od puberty ma zalieval pot, takze predpripravu na navaly mam (neznasam leto, cokolvek nad 25st. je pre mna zabijaaaak - a to som julove dieta).. nikdy som nebola modelka, kil mam na rozdavanie - takze fakt si neviem predstavit dalsie navyse.. 😔 tazko sa mi chudne (aj kvoli hormonom), ale snazim sa dat dole co najviac, aby som potom bola max na terajsej vahe a nie viac..

bubo780
20. jún 2020

@angelina1987 tak si ma upokojila, dakujem.. presne, neda sa prehltat - skusim doma pohladat nieco na hrdlo..

@ira25 ja kasel nemam, iba ten neprijemny pocit pri prehltani.. mne dr. na popaleniny odporucila Ialugen plus krem.. ale nastastie vsetko ok, ani zacervenanu kozu nemam - pudrujem ako diva 😉

zuzap33
20. jún 2020

@bubo780 nie sója a tofu sa nemôže, obsahuje veľa estrogenu

victory1
20. jún 2020

@zuzap33 jasne mi to uz je...dakujem

victory1
20. jún 2020

@ira25 lebo mam pocit,ze nikoho to akosi komplexne nezaujima,chirurg poriesil operaciu,mamolog napisal Zitazonium,pocitam,ze na radiologii bude tiez riesit len radiologiu...tak dobre,dskujem,asi po oziaroch sa budem domahat nejakeho onkologa..🙄

victory1
20. jún 2020

@ira25 a pouzivala si ten radiocare krem,co mi tu dievcata odporucali?...aj ta si mala spaleny prsnik? 🙄

ira25
20. jún 2020

@zuzap33 no Bukovský hovorí,že môžme,že tam nejaký inak sa ten estrogén premieňa,len už neviem ako to on zdôvodňoval.
Ja teda neuznávam sóju,tofu,radšej si doprajem aj rezeň,taký čerstvo vyprážaný k tomu nové zemiačky a eliminujem to s kopou zeleniny a keby bolo s kým dám si aj pohár červeného hi-hi.

ira25
20. jún 2020

@victory1 jasné pred ožiarom cca 2-3 hod som mazála Radiocare potom púder stále aby bol pokrytý vrstvou púdru a na večer radiocare počas víkendu len radiocare,alebo Linolu,ale spálilo prsník našťastie sa mi neurobili pľuzgiere.
Radiologicka skonštatovala,že popalenina prvý stupeň,tak zrejme mohlo byť aj horšie,doteraz prsník červený a zväčšený,tak asi u každého inak a možno ja potrebujem viac času na zregenerovanie pokožky.

ira25
20. jún 2020

@victory1 však ja som sa tu tiež sťažovala,že chirurg urobil svoju prácu a odoslal pred onko komisiu,tam dali odporúčanie na rádioterapiu,po skončení poslali nájsť si onkologa,tak teraz som už v starostlivosti onkologa.

ira25
20. jún 2020

@bubo780 však u každého inak,ajne radiologicka,že z ožiarov to nie je,šak hrdlo neozarujeme,ani tlak ani tep ani bolesti nôh nič vraj nie je z ožiarov ....no keď som skončila s ožiarmi,tak všetko pomaly sa dostávali do normálu.
Však nie sme rovnakí,tak u každého inak.
Ja som mala obavy, že aká bude laborka ako klesnú krvinky ,no našťastie bola ok a možno vďaka tu dievčatám,lebo kázali brať počas ožiarov piridoxin,tak ako červené aj biele krvinky neklesli.

ira25
20. jún 2020

@victory1 po radiologii, ťa pošlú k onkológovi,kde budeš chodiť na kontroly.

zuzap33
20. jún 2020

@ira25 počas oziarov krvinky neklesaju mi povedala dr na oziaroch

zuzap33
20. jún 2020

@ira25 sú tri stupne. Teraz jedna pani čo chodí má druhý stupeň, jej ozaruju mandle, má to jednoducho hrozné. Má nejak okolo 20 oziara a dokopy 35. Tak neviem ako to dá