icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katka14
21. jún 2020

@kika_32 ahoj kika. Moc ma mrzi ako sa ti to cele skomlikovalo ... drž sa. Neboj bude lepšie.

ira25
21. jún 2020

@kika_32 koľko bolo po opke dali ožiare a bola rána zacelena?
Podľa zvýšeného crp bol zápal už keď si išla na ožiare...niečo lekári zanedbali
Teraz bude dlhšia doba zotavenia,ale zotavis sa Niečo na posilnenie imunity berieš? Je mi ľúto,že až takto musíš trpieť.🙏

sabova3
21. jún 2020

@kika_32 Kika tak pošli ty mne žiadosť,možno som požiadala niekoho iného s podobným menom.

zuzap33
21. jún 2020

@kika_32 och kika, drz sa. Si mladá, telo zabojuje uvidíš. Treba cas, veľa oddychu, lieky zaberú

katenka2
21. jún 2020

hmmm, hladala som ine, no natrafila aj na tento clanok a zda sa mi trefny k situaciam, co zazivame, co poviete?... https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000663/1751787...

l1plienka
22. jún 2020

@kika_32 Kikuska,viem,že to nie je ľahké byt cely deň odkázaná na pomoc iných,ale doma,ja som v nemocnici,totálne mi zlyhala krv,biele krvinky mi najskôr klesli takmer k nule,teraz sú na desatnasobku,do toho mam ťažký stupeň anemie,vysoké horúčky a tak strašne rada by som bola doma,tam pri malom dieťati by som hneď zabudla na nejaký hemoglobin. Tiež mi uz hlava neponúka žiadne logické argumenty,prečo sa to vsetko deje 😢

helga9
22. jún 2020

@kika_32 ou tak máš riadne trápenie. Nech to rýchlo prejde. Tiež by som odporučila repikom umývať ranu no keď máš zaviazané neviem ale zaviazané sa horšie hojí. Moja rada je cvic. Proste aj v leže. Ruky nohy precvicuj panvu dvihat skús potroche. Keď sa pritom spotis to je len dobre treba jedy vypotiť. Neni som ďaleko od teba možno by som ta prišla niekedy kuknúť.

ira25
22. jún 2020

@l1plienka vysoké horúčky sú s veľkým poklesom bielych a červených krviniek, takže už ti mali nasadiť transfúziu krvi ak ešte nie tak ti dajú, nakoľko keď budeš mať horúčky a anemiu tak chemo ti nebudú môcť dať.
Väčšinou nasadia piridoxin pri brani chemo a tebe ho neodporúčali?Zarzio pomôže na biele,ale hemoglobín to už musia dať tranfuzku.
Keď už budeš doma,tak papaj všetko na červené krvinky čo je dobré,ak môžeš cviklu,aj šťava z arónie je výborná.
Tak držím palce✊ nech čím skôr vypadnes z nemocnice ku svojej rodine,lebo to nemocničné prostredie neprospieva ako psychicky ani zdravotné....doma je doma,ty však momentálne inú možnosť nemáš.
Neboj aj tu si tým niektoré prešli dievčatá a už sú ok,tak aj ty,však mladé telo to zvládne.🙏❤️

l1plienka
22. jún 2020

@ira25 dakujem ❤️ Pirydoxin s celaskonom mi tečie trikrát denne,plus antibiotiká. Uz som taká nafúknutá zo všetkého,a ked sa človek nudí,tak Google diagnostika funguje jak žeravá. Uz mam od zlyhania orgánov cez zápal mozgových blán vsetko 😱Sibnuta som. Transfuziu mi este nedali,len venofer,ale každým dnom mi tie červene klesajú. Tu sa ma človek zotaviť! Len chytí depresie a frustráciu z tohto všetkého 😢😢

janaooo
22. jún 2020

@l1plienka negoogli, strach a panika Ti stav len zhorsia. Neboj vsetko sa to polepsi. Ak Ta to povzbudi, ja som travila tohtorocne velkonocne sviatky v nemocnici s tazkou anemiou - mne klesli velmi krvne dosticky, mala som hodnotu trombocitov 3 + k tomu hemoglobin 56. Dostala som 5 transfuzii + 2x samostane trombocity. Aj minulu stredu som bola na chemo a mala som hemoglobin len okolo 70, nastastie trombocity boli nad 100, aby som vobec mohla dostat chemo. Hned po chemo mi tiekla transfuzia a aj vo stvrtok som bola na transfuzii. Aj napriek takejto tazkej anemii celkom normalne fungujem, snazim sa cca kazdy druhy vecer chodit s deckami na bicykle tu po okoli a aspon raz do tyzdna chodime taku dlhsiu trasu bud bicyklami alebo nejaka turistika.

@kika_32 drz sa, verim, ze uz sa vsetko bude len zlepsovat.

ira25
22. jún 2020

@l1plienka však toto u uja Google sa zrazu všetko týka aj mňa,tak najlepšie nič nehľadám,len niečo na odpútanie od choroby si hľadaj,len pozitívne veci.
A si na izbe sama,alebo máš spolupacientkam? Strava sa dá zjesť?
Teraz aspoň návštevy môžu byť však to už nejak výdrž a potom to pôjde len k lepšiemu a tak sa nastav aj ty.🍀🌷

l1plienka
22. jún 2020

@janaooo Jani ahoj,dakujem Ti,som rada,že si sa ozvala. HGB mam len 64,zatial,že sa chcú transfuzke vyhnúť kvoli horúčkami ,tak len čakám a dumam. Ked som bez teploty,tak je fajn,dávam kilometre po izbe 😀 Za ako dlho sa Ti upravil ten krvný obraz?

l1plienka
22. jún 2020

@ira25 Som sama na izbe,100km od môjho bydliska,ale vcera mi segra aspoň dopratala synatora,nech vie,že este stále ma mamu 😢 tak potom to tak vsetko na mna doľahlo,že kedy to uz ku..a skončí ! A to som sa tešila,že ako hrdinsky som dala prvú chemo,pár dni na to som bola behať,korčule,turistika... no a potom operácia a takto ma odpálilo ! 🤪

helga9
22. jún 2020

@l1plienka ahoj nemali ta operovať prepáč ale to vymyslel úplný idiot po chemo operovať keď to nebolo vôbec nutne

l1plienka
22. jún 2020

@helga9 oni to odovodnili slovami : vidíte,u niekoho sa to takto skomplikuje a u niekoho nie! A k tomu som ja nemala čo dat,len som ostala ako obdarená. Tak teraz sa len modlim,nech sa to vsetko naštartuje a bude ok 😏

janaooo
22. jún 2020

@l1plienka Neboj nastartuje sa to, este si len na zaciatku, telo je silne. Kazdym dnom uz bude lepsie, uvidis. Do mna uz 2 roky skoro stale tecie nejaka chemia, tak uz to organizmus podstatne horsie znasa. Ako mi dr. minule povedal, bohuzial cim viac chemo, tym je viac skodlivejsia a menej ucinnejsia. HGB som aj ja pred tyzdnom mala len okolo 70. Teploty som nastastie nemala, ked aj nahodou, tak len tak max 37.5. No tymi transfuziami mi to napravili vtedy za nejakych 5-6 dni. Ale HGB som uz asi pol roka nemala nad 100. Teraz, aby som nastartovala tu krv po kazdej chemo, tak robim vsetko mozne, nemozne. Pozitivne myslenie v prvom rade, pohyb na cerstvom vzduchu, ak sa da. Pijem stavu z aronie, cviklovu stavu, casto spenat do toho, zihlavovy caj, cucoriedky a ine drobne tmave ovocie. Beriem piridoxin, C-cko, taky komplex na imunitu hliva+echinacea.

helga9
22. jún 2020

@l1plienka však ktorý dr povie bola to chyba žiadny

l1plienka
22. jún 2020

@janaooo Jani,Ty si úžasná,taku dlhu dobu toto vsetko znášať. Ale zase,čo iné ostáva,ked človek potrebuje byt dokonalou ženou. Transfuzie si ako znášala? V mojom prípade sú asi trochu rezervovani kvôli tým horuckam, uz nech hocičo do mna nalejú,nech môžem odtiaľto vystreliť

l1plienka
22. jún 2020

@helga9 ved chodi okolo mna len po spickach 😢

helga9
22. jún 2020

@l1plienka cha to verím ja mám inú náturu a tak by som si pustila papuľu na špacir že nie po špičkách by chodil ale sa vznášal

ira25
22. jún 2020

@l1plienka neviem o Tom, že sa tranfuzka k vôli teplote nedávala.

l1plienka
22. jún 2020

@helga9 😀😀 joooj to by som chcela aj ja taku hubu, ja som vacsinou predposrata. Ale na druhej strane by mi to bolo prd platne -hold je po operácii,stav je taký aký je a nič iné mi nezostáva,len dúfať,že sa to čoskoro upraví

l1plienka
22. jún 2020

@ira25 chirurg mi povedal,že sú na to rôzne alergické reakcie (nemám zistení žiadnu medikamentoznu intoleranciu,akurat nemocničnu ), že sa čaká a uvidí sa. Ale na čo čaká.... Ty si ich ako znášala? Este mam ísť za hematologickou a budem sa pýtať

katka14
22. jún 2020

@l1plienka ahoj. A kde ležiš?

l1plienka
22. jún 2020

@katka14 ahoj Kati,v dolnom kubine

l1plienka
22. jún 2020

@l1plienka som z Tn,ale uz prvú operáciu mi tu riešil onkomammolog,tak uz som to chcela doriešiť tu

katka14
22. jún 2020

@l1plienka a čo si nešla radšej rovno do Blavy? Mňa vystrihali pred TN. tam som mala len mamo a magnet a potom som šla pre istotku do Blavy.

l1plienka
22. jún 2020

@katka14 😀😀 aj mna varovali pred TN a v konečnom dôsledku som tam ležala so žlčníkový,takze TN som vylúčila. Tu sa poznal švagor s onkochirurgom a dali mi termín 3 dni po primárnej diagnostike karcinómu,tak som to chcela mat čím skôr za sebou. Teba kde idu rezať? Uz si sa rozhodla,či zoberú oba?

ira25
22. jún 2020

@l1plienka čo myslíš?
Ja som tranfuzku nemala,ale skúsenosť mám v rodine,že v začiatkoch vysoké teploty,tak dvakrát tranfuzka krvi a už klop klop odvtedy krvinky biele aj červené ok,len dvakrát klesli krvné doštičky,tie tiež infuzne dávali,ale nám bolo povedané, že na chemo to nevadí,len pri operačnom zákroku ten bol dvakrát ,tak dvakrát doplnenie krvné doštičky a Zarzio stále po chemo.
A chemo nedajú ak klesne hemoglobín pod 90 .
Všetko sa upraví,nadychni sa a ver,že už bude len lepšie.

ira25
22. jún 2020

@l1plienka keď sa to má byť dobre bude všade dobre a ak sa to má posráť,tak sa to poserie a je jedno kde...aj v Blave čo to sa nepodarilo.