Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@l1plienka transfuzie som znasala bez problemu, nemala som ziadnu komplikaciu. Uz som ich dostala tusim dokopy 8-9
neboj mam aj ja slabe chvilky, bola som pred 2tyzdnami dost zosypana, najviac asi od zaciatku. Krv zla po kazdej chemo, namiesto 3t intervalu som aj kazdych 5t dostavala slabe davky chemo, dr. mi chcel menit liecbu, brucho ma bolelo, hlavne mechur, stale som chodila na wc, v noci aj 3-5x. V hlave stres, strach, ze mi to tam uz cele brucho prerastlo. Ale dal mi vysetrit minule moc a ono to bol asi LEN zapal 🙂)) beriem teraz este ATB a onkomarkery po 8 mes. klesli, takze liecba pomaly zabera, tak ju nemeni, len budem dostavat castejsie mensie davky. A ja som si nastavila hlavu tak, ze neexistuje, aby som sa nevyliecila, o par mesiacov budem zdrava 🙂
@ira25 Zalezi asi od druhu chemoterapie. Mne neda chemo, ked mam dosticky pod 100, ale hemoglobin som mala naposledy okolo 70 a chemo som dostala, vzapeti hned 2 transfuzie.
To mas úplnú pravdu,že ak sa to ma posrat,tak je uplne jedno,na akom mieste si,len ja som sem išla s tým,že za dva dni som doma,aj môjho syna som nabalila ku segre len s dvomi trenkami 😀 chudák . Jani,som rada,že sa to obracia k lepšiemu, Ty si mala koľko chemo?
Baby take ste parádne,normalne mi plynie rýchlejšie čas. Dakujem ❤️
@l1plienka beru oba lebo mam pozitivnu genetiku. Mam sa len rozhodnut ci mi nechaju kožu kvoli rekonštrukcii alebo nie. Viac menej som rozhodnuta dat si vziat vsetko. Nech je to radsej vsetko preč. A plastiku možno poriešim neskór. Uvidim podla vysledku histologie po opke a celkoveho mojho stavu
@l1plienka vsak toto ja keď som bola na mastektómii najhoršie bolo byt v nemocke. Operovali má štvrtok poobede ja o 6 už bola na večeri v piatok som chcela ísť domov. To nič nerobenie tam len ležať mna tak malé zrali žeby som si vytrhala vlasy keby som dáke mala. / no boli take mini/
@helga9 😀 ja furt chodím s telefónom po izbe,aby som mala aspon tisíc krokov 🙂 Presne toto nič nerobenie je katastrofa,ked si predstavím,že este pred týždňom som s prstom v nose zabehla 5 km a teraz odpálená,tak mi je z toho smutno. Keby mi aspon tie teploty ustúpili,tak by som bola neskonale vďačná
@katka14 ahoj v NOSA ma operovali. Mala som ist potom na brachyterapiu,to je ta radioterapia v nemocke,na 5 dni s ihlickami...ale vraj mam male prsia,tak to nejde. Tak ma poslali do Trencina,za Dr. Kohutekom. Taky strasne mladyzvyklepany. On mi teda dohodol 24.6.CT...a tam budem chodit vraj na radioterapiu.
V PB radioterapia nie je..
@katka14 no ako kedy, mavala som vselijake stavy po tych roznych druhoch chemo. Niekedy som viac unavena, niekedy menej. Ale teraz tato carboplatina je uz celkom v pohode. 1-2 dni sa dobre vyspim 10-12h v kuse a potom je uz dobre. Domacnost zvladam, deti ja uz mam vacsie, ked treba pomozu. Snazim sa chodit na prechadzky peso alebo na biku. A 1x do tyzdna chodime tak 6-8 km turistikovat. Velmi ma to dobija, ked sa v prirode tak dobre unavim.
@victory1 ahoj,ja mam este do polovice augusta chemo,snad teda tie oziare v Tn uz budu fungovat.Musim sa zajtra spytat.Inak 2 krat som bola na kontrole u doktora Kohutka😄

Baby aj ja som z TN...ale 25 rokov som zila v PB...TN nemocnica nic moc, vobec neviem,kedze som tu nezila, alebo len chirurgia? 🤷♀️ ... operovali ma v BA,teraz mam tu v TN chodit na radioterpapiu...🤔