Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte baby čítam Vás každý deň. Som 2 týždne po opke v starých koľajách od nedelí už znovu aj behám. Sama som si vybrala aj stichy proste ma srali tak som ich vybrala. Neskutočne sa mi uľavilo lebo ma ťahali. @zuzap33tiež som mala skoro rok aktívnu liečbu začala som v marci minuly rok a skončila vo februári tento rok oziarmi. Cez liecbu som tiež normálne pracovala v deň chemo som si potrebovala zdriemnuť a potom bolo dobre. Užívala som granegis proti nevoľnosti ale mala som pri červenej take stavy že žalúdok na vode inak nič nevracala som ani mi zle nebývalo. Biela chemo bola malina to som nevedela že mi dávajú zas len vyspať dithiaden. Čo sa týka tých rastových injekcii mne ich tiež nedal a pri červenej mi dvakrát klesli krvinky povedal že počkáme kým naskočia za 3 dni boli v norme. Popravde som ani neprotestovala lebo už len pri myšlienke zas niečo pichnúť mi bolo zle lebo žily bol problém tak akýkoľvek pich aj keď nie do žily mi naháňal hrôzu. To mám inak dodnes. Keď som mala ísť teraz na opku tak to bol u mna najväčší strach nájsť žilu aby fungovala ale chvalabohu mi sestrička luxusne pichla a po vybratí ostala malička bodka inak keď chodím na krv tak to býva hruza. Darmo neni sestrička jak sestrička.
@janaooo no som bola rarita na oddelení ostro som vystúpila proti dr lebo mi chcel zobrať maternicu že preventívne a ja som povedala nie. Len kvôli tomu že budem užívať tamoxifen som mu povedala to nie je pre mna relevantný dôvod aby ste ma vykuchali ako kura keď to pri mojej mutácii nie je podstatne. Tak sa začal oháňať či plánujem deti lebo keď nie maternica mi je na prt tak som mu povedala pán doktor dajte si odjebat preventívne vajcia ved už máte svoj vek deti neplánujete načo Vám budú. Ľudia tie oči ste mali vidieť. Tak som bola nepohodlný pacient lebo som oponovala dr s tromi titulmi alebo štyrmi. A ďalšia vec bola že utorok Vás zoperujeme vo štvrtok domov. Pán doktor v stredu domov. Už neoponoval v stredu sa išlo domov. No dnes mi prišli výsledky histológie aj s pozdravom od neho že histologia je všetko v poriadku a praje mi veľa šťastných bežeckých kilometrov. No tak si ma dr zapamätá.

@helga9 no viem si pana prednostu so 4 titulmi predstavit :D
A este co sa tyka tych zil, tak zlate, velmi sikovne sestricky na onkologii!!! ja som teraz lezala 3 dni na urologii, predtym predooperacne vysetrenia. Ani u obvodneho, ani u internej, ani na tej urologii, ani na sale anesteziolog, nikto nechcel pouzit PICC, vsetci len pichat!!!, sak skusime!!! nikomu sa to nepodarilo pichnut ma na 1.x! Takze mam teraz ruky cele dopichane, modrin asi 8, ktore hraju vsetkymi farbami. A to nehovorim, ako ma kazdy ten vpich boli :( tak teraz kto ma vidi, si musi o mne mysliet :D jedna ruka ruka s piccom a druha ruka cela modra.
@janaooo áno na onko sestričky super ja som vždy za jednou chodila. No ten picc. V okolitych štátoch ideš zavedu ti a ideš domov. U nás hospitalizácia 3-4 dni lebo prachy je mi z toho na grc. Aj moja opka že treba hospitalizáciu aspoň 3-4 dni. Keď sú komplikácie ok. Ale keď netreba idem domov. Aj tak mi nič nedávali a v klude môžem ležať aj doma.
@helga9 no co ti poviem, ked som pozerala v aplikacii poistovne, tak hospitalizacia kvoli piccu bola viac ako 2x drahsia ako hospitalizacia kvoli hysterektomii. Pritom ta gyn.operacia trvala podstatne dlhsie, viac personalu, aj som tam viac dni lezala, atd. Zavedenie Piccu bola polhodinova zalezitost, ktora by sa dala vyriesit ambulantne a omnoho lacnejsie 🙂 no ale co uz.
No a kedze mi odkedy som dosla z nemocnice skace tlak,muz mi kupil magnezium,ale je s vit.B6...a ja som ho preto neuzivala 🤦♀️ ...

@l1plienka ja len nechapem preco caka s tou injekciou az ked ti uz krvinky klesnu? Co som pocula, tak vacsinou vzdy daju tie injekcie preventivne pichnut na druhy den po chemo, aby krvinky neklesli.