Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte ❤️,dlhšie som tu nebola a popravde nechce sa mi spätne všetko čítať.
Takže som šťastná, že katenka je v pohode po opke a,že v rámci možnosti sa má dobre .
victory mladej pani gratulujem, Helge blahoželám ,že zvládla super opku a už behá zuzap je mi ľúto,že ťa pripalili,ale už to máš za sebou,janaooo,držím palce,ale ty to zvládneš,lebo musíš,toľko som pozrela do zadu,viac sa mi nechce prezrieť.
Dnes kontrola po troch mesiacov aj sono, recidíva nie je,ale ani úplne bez problémov to nezostalo.
Prsník zostane veľký,lebo po rádioterapie je to postradiacny syndrom a vraj už by som nemala mať taký spálený prsník a ešte Zuzka,nevedela si či kyselinu listovú môžme,tak na to som sa pýtala,áno môžme aj ostatné béčka,len B 12, nie ,no a my na hormonálnej liečbe žiadnu sóju v žiadnej podobe.
Tak vás zdravím držím palce aj pozerám nové dievčatá sú tu,tak im držím palce na ceste k vyliečeniu🙏
@victory1 no ako sa to vezme,recidíva nie je krv,markery ok ,ultrazvuk prsníkov, v zdravom sa mi narobili cysty, nejaké tukové nálezu a vraj niečo po uraze,že som musela spadnúťV ožarovanom recidíva nie je,ale postradiacne zmeny, lymfatický prietok ( to som nepochopila,ale onko uzavrela,že všetko ok,tak odbery o tri mesiace.Vraj Tamoxifen má chráni lepšie ako Letrozol...teda v mojom prípade,no len sa pozastavila nad stále červeným prsníkom.
Ešte vám chcem napísať,že ten Tamoxifen okrem toho,že má aj negatíva,tak umna pozitívne ovplyvnil kosti,takže už nie som v osteoporóze,ale zlepšilo sa na osteopeniu,ale Proliu mi aj tak pichla,že v mojom prípade má ochráni pred mts do kostí.
@katka14 Picc mi zavadzali v novembri2019, kvoli chemo, ktoru som vtedy brala,lebo to bol typ, ktory mal tiect do velkej zily. Tu chemo uz neberiem, ale kedze picc nerobi problemy, tak nadalej ho na onkologii pouzivaju na odbery a na chemo. A kludne by ho mohli pouzivat na odbery vsade, ale neviem, co sa boja, nemaju s tym skusenost, tak ma radsej dopichaju. Jedine na posledom CT mi bola ochotna pichnut do neho kontrastnu latku, inak vsade davali od toho ruky prec.
@ira25 a tak dobre..hlavne,ze nie je recidiva...prsnik sa hadam este spamata..no..
Inak ja som sa v tom Komarne pytala,ci uzivat ci nie tamoxifen pri oziaroch. A primar mi povedal,ze niektore studie uvadzaju zhirsenie vedlajsich ucinkov tamoxifenu,ale ze dslsie to vyvracaju. Ze ho mam zatial uzivat..🤷♀️
@ira25 Irenka, ako rada ťa zas vidim v týchto debatách 😍! Ver, alebo nie, práve dnes dom ti chcela napísať, že sa to tu trocha ukľudnilo a mohla by si občas nakuknúť. Ale ty si tak urobila aj bez vyzvania.
Mňa trochu trápi tá lymfaticka ruka, po opke samozrejme oslabená a samozrejme sa zapálila. Deň boli vysoké teploty, ale viac-menej som ich prespala, teraz už užívam druhé ATB. Ale u mňa je to bežné, tak sa tým veľmi netrápim. Zajtra do OUSA na chirurgiu, nechať sa oddratovať a vypočuť si histologiu a návrh ďalšej liečby. Citim sa dosť unavená a aj zmierená, než aby som sa bála. Teda, aspoň teraz myslim 😏. Zajtrajšok ukáže.
Tak vitaj opäť medzi starými ( aj novými) maródmi a nech sa darí čo najlepšie!
Ako casto ste pouzivali krem radiocare pocas oziarov? Ja mam oziare poobede takze si ho davam vecer. Rano sprcha a uz si ho nemam kedy dat druhy krat ...
Prvy oziar za mnou,podla vasich rad som uz kabinke nakydala pol balenie pudru...zajtra mam dost v papuciach 🤷♀️ / asi sa mu nepacili moje 10cm stekle🤦♀️🤣 / a uterak...ten neviem naco,nepovedali a blba sa nepytala.
Pytala som sa na tie bolesti prsnika,vrak to su dake zmeny pooperacne 🤷♀️ ...velmi mi tato informacia pomohla 🙄🤦♀️
dnes to v OUSA islo takmer ako po masle. Rana sa hoji super, stale nic neboli, chirurg nadmieru spokojny /tym padom ja tiez 🙂/, histologicky nalez hovori, ze zobrane bolo vsetko po zdrave tkanivo a nic ine momentalne nevidno, takze, boze vdaka! Len osetrujuca pani doktorka ma dovolenku, tak idem zas 4.8., aby sme dohodli dalsiu liecbu. Vraj sa mam prichystat na to, ze bude treba dlllllho cakat, bo pacientov vela a personal robi co moze. Nuz, keby horsieho nebolo! 👍 Vezmem knihu a budem citat. Doma i tak nestiham 😅.
Pekny den vam vsetkym, dievcata!!!
@katenka2 Katka aj ja nosim uterak. Ano zakryvam sa kym idem pod stroj ale aj na nom lezim. Setria na papierovych podlozkach. Ja chodim do OUSA aj na oziare. Uz 3 mam za sebou. Ja nepudrujem. Mam krem radiocare a vraj pri nom netreba. Tolko rada od mojho onkologa. Snad to bude stacit. Zatial vsetko ok. Idem kremovat 🙂

@janaooo a na čo si mala teda Picc? Len chemoška? No ale mimo onkologie u nas ho tiez nikto nepouzil. Ja som mala rovnaku ruku dopichanu kde som mala picc