icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

lucinkab
31. júl 2020

@ira25 aha 😂😂 kukam ze 4r stare

ira25
31. júl 2020

Prosím,viete kde v Košiciach zoženiem kvapky Vitacell?

aerdna11
1. aug 2020

Ahojte.. no zas mam vela otazok.. Kolko casu budem mat od operacie do prvej chemo? Potierali ste si jazvy aj contractubexom? A druha oblast co mi neda spavat... Vlasy.. citam ze cca po druhej chemo zacnu padat? Tajne som dufala ze oziare uz nesposobuju stratu vlasov, no citam ze hej. Kde ste riesili parochnu alebo z kade mate ine pokryvky hlavy?

ira25
1. aug 2020

@aerdna11 ožiare nespôsobujú padanie vlasov,to len väčšinou po chemo a tiež nie u každej ,lebo je viac druhov chemoterapie a vraj studená čiapka zabráni vypadaniu vlasov.
Však dievčatá ti napíšu svoje skúsenosti

zuzap33
1. aug 2020

@aerdna11 contrarubex vobec. Ostala mi rovna ciarka, ktora uz vybledla. Aj dr na radio povedala ze kto ma operoval, je to velmi pekne zahojene. Ale mne brali kvadrant, nemala som mastektomiu. Vlasy po oziaroch nepadaju vobec.

aerdna11
1. aug 2020

@ira25 studena ciapka po chemo? A tebe vypadli?
@zuzap33 aj mne (dufam) len kvadrant.. a mala si chemo, ci len oziare?

ira25
1. aug 2020

@aerdna11 ja nemala chemo iba ožiare,ale niektoré mali pri chemo tu čiapku,však sa potom pýtaj keď sa ozvú

zuzap33
1. aug 2020

@aerdna11 chemo som brala pred operáciou 6 cyklov, posledný 20.12. Dva nálezy sa mi výrazne zmenšili. Pri operácii už mali len 12 a 8mm plus 5mm mts na uzline. Koncom februára opka. A od 4.6. som mala 28 oziare a beriem zatiaľ hormonálnu reseligo.

zuzap33
1. aug 2020

@aerdna11 vlasy po chemo mi vypadli, nosila som šatky. V PO nie je studena čiapka ani som to nijak neriešila. Narástli mi nové, husté

l1plienka
1. aug 2020

@aerdna11 ja chodím na čiapku do NR,som po druhej chemo,vlasy sa strašne preriedili,ale este ich zopár ostalo. Aj samotné sestričky vravia,že je to 50na50 či vlasy ostanú alebo nie. Je to met paxmann,a vtedy nemas nárok na lekár.recept na parochňu (čo je necelých 30 €!!!!!!😢)

victory1
1. aug 2020

@ira25 rozmyslam,ze po oziari si vzdy supnem magnezium ,je mozne,se aj tlak mi vyletel,mam kolisavy aj bez oziarov 🙄 zariadim to tak,aby som si isla hned lahnut...a vecer si dam este tie b-vitaminy. Uz som kupila tie bez b12...
@katka14 dakujem baby 😘😘

nori21
1. aug 2020

@aerdna11 mala som dve operácie,po druhej opke uplynulo 5 týždňov kým začali chemo,predtým som bola na vyšetrenia aj na ct.Mne po prvej chemo na 14.deň už vypadli takže druhú chemo som začala bez vlasov.Parochňu som kúpila v Košiciach aj šatky.
To padanie vlasov je individuálne,niekomu skôr niekomu neskôr ale po ožiaroch nepadajú.

hutch17
1. aug 2020

@aerdna11 ahoj, s chemo by sa malo začať do 6 týždňov od operácie najneskôr, najskôr po výsledku z operácie, ja som bola operovana 9.12., na kontrole som bola 19.12., doktorka chcela hneď 20.12. začať s chemo, ale kedze bolo tesne pred Vianocami, tak sme sa dohodli až po sviatkoch. Z oziarov padajú vlasy, len ak ozaruju hlavu.

aerdna11
1. aug 2020

@nori21 ake ine vysetrenia to su okrem ct? joj tych vlasov sa bojim :(

nori21
1. aug 2020

@aerdna11 to závisí od lekára,ja som bola na ct,krv,gynekologiu a ostatne výsledky som mala z predoperacneho.

nori21
1. aug 2020

@aerdna11 a neboj sa veď narastú,ja som mala poslednú chemo v decembri.Vlasy začali rásť v januári,teraz ich mám vlnité husté ale nemôžem si urobiť účes aký som mala predtým hore sú na to krátke.Takže nosím parochňu keď idem niekde;asi o mesiac už by sa dalo.Ja mám takú parochňu aké vlasy som mala predtým takže veľa ľudí ani nevie že čo a ako iba odtieň je rozdiel.

zuzap33
1. aug 2020

@aerdna11 ja chodím na scan kosti raz za pol roka, ct pľúc tiež raz pol roka, sono prsníkov od opky raz predtým raz za tri mesiace ako sa to vyvíja po cheme, štyri razy som mala magnet brucha kvôli nálezom a raz pet ct pred opkou. A vlasy? Niekde som to tu písala. Nie je ľahké o ne prísť, je to dosť šok pozrieť najprv do zrkadla. Potom pomaly zvykneš. Ja som parochňu nemala len šatky a turban. Tak som chodila aj do práce. Kolegyne vedeli, cudzí sa nepytali. A doma som nemala nič. Prvé tri dni mi bola zima na hlavu, spala som v čiapke, potom už nie. Môj 11 ročný syn mi po mesiaci povedal, že si úplne na mňa zvykol. Potom sme sa tešili ako to rastie.

zuzap33
1. aug 2020

@aerdna11 a ešte šatku som po opke v marci prestala nosiť. Boli krátke ale vôbec som to neriešila. A teraz na oziare tiež chodili dve mladé ženy mladšie ako ja a vlasy možno 3mm úplne bez šatky. Nikto to neriešil. Jedna, mala 33 rokov sa pekne licila, vyzerala úžasne.

hracka123
1. aug 2020

@aerdna11 ahoj moja neboj vlásky veľkou rýchlosťou nárastu a všetko bude ok kukaj ja posledná chemo v októbri a aké haro

aerdna11
1. aug 2020

@nori21
@zuzap33
@hracka123 ja som nasla na nete parochnu za 400€ tak rozmyslam.. taku z pravych vlasov

hracka123
1. aug 2020

@aerdna11 moja ja som mala parochnu na hlave pár krát hnusila sa my vždy som ju šmarila do kuta.Nosila som šiltovky satky

zuzap33
1. aug 2020

@hracka123 mne to iste 😆 . Navyse co som pocula poti sa v tom hlava a pod. Vela zien nosi len satky, je velky vyber a neporovnatelne lacnejsie.Na internete som nasla pokryvky pre onko pacientov a objednala. Kvalita super

jankastraza
1. aug 2020

@aerdna11 ahoj moja,ja zase nosim este stale parochnu vid obrazok,nie je zo zivych vlasov sice ale kupujem si cerstvu kazde 2-3 mes,s kratkymi sa ja zas neodvazim,a pritom mam uz krasne huste kratke vlasy no ale zatial este takto chodim este aspon par mesiacov,nie je so zivych vlasov sice,lebo tie tu idu od 1000£ hore ale nikto by neveril ze je to paruka a lahuckaaa

aerdna11
1. aug 2020

@jankastraza a kde ju kupujes? Vyzeras velmi dobre

jankastraza
1. aug 2020

@aerdna11 dakujem zlata, no ja som uplne na zaciatku minule leto v auguste zacala chemo a nemala som studenu ciapku,lebo mi moja onko povedala,ze kedze mi daju cervenu,nemam sancu nechat si vlasy,tak mi muz po 2 chemo vyholil moje dlhe blond vlasky,poplakali sme si ,ale postupne som sa s tym zmierila,co ine mi zostavalo,dolezite bolo vyliecit sa,vlasky vypadali len docasne a uz su krasne huste a je to len spomienka... ja zijem v Uk ,objednala som sa vtedy do specialneho parochnoveho salonu-tu to tak funguje, tam uz z telefonickeho kontaktu popredu co sme mali vedeli,ze si chcem poskusat dlhe blond parochne,aby to vyzeralo co najpodobnejsie ako som nosievala...vyskusala som asi 6 a nasli sme peknu.. oblubila som si jednu znacku nemecku Ellen Wille a odvtedy kupujem len tuto znacku,tu zaplati stat 2 paruky v roku,ja som hradila vtedy 125£ ostatne mi doplatila poistovna .. potom uz ked som vedela ze chcem len tuto znacku som si objednala online,mam ju rada,lebo je realna,lacna 209£ lahucka,vzdusna a na malu hlavu,lebo mam maly puk 😀 ❤

aerdna11
1. aug 2020

@jankastraza dakujem za vycerpavajucu odpoved, ale si ma nepotesila ze v UK, no co uz, nevadi 🙂

katka14
1. aug 2020

@aerdna11 ahoj. Ja mam z Blavy. Obchod oproti OUSA. Krasne dlhe zive vlasy. Ale ... 700 eur aj po uplatneni poukazu. Ale ja ju znosim. Chodila som 3 mesiace do prace a vraj krajsie ako original. Bola som dlhovlasa blondyna

jankastraza
1. aug 2020

@aerdna11 preco? Ved aj na Svk sa da poskusat a kupit alebo objednat,ci?ja byt tebou idem,zistim si,v ktorom vacsom meste najblizsie k tebe maju a vyskusaj

nori21
1. aug 2020

@aerdna11 moja stála 160 a je vynikajúca,som spokojná pravdaže bude lepšie ak budem mať svoje také aké som mala.Choď do salónu sa popozerať vyskúšať,vtedy je to iné.

nori21
1. aug 2020

@jankastraza aj ja mám Ellen Wille