icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

miskahrncarikova
1. aug 2020

@aerdna11 ja som ani parochnu nechcela,mam rozne satky a citim sa v nich velmi dobre a popravde,ani nevnimam,zeby sa na mna ludia nejak cudne pozerali.

aerdna11
2. aug 2020

@jankastraza
@nori21 ved googlim ale naslo mi len dva.. v kosiciach a v trencine.. nechapem

katka14
2. aug 2020

@aerdna11 aj v blave je na Heydukovej oproti OUSA

nori21
2. aug 2020

@aerdna11 je viacero,ja som bola v parochnovom štúdiu Lilly v Kosiciach

aerdna11
2. aug 2020

@katka14
@nori21 ked ja by som potrebovala blizsie k bb, skusim sa popytat

mk22
2. aug 2020

@ira25 ahoj.
Čítam ze si mala oziare. Chcem sa opýtať za moju mamu.
Vybrali jej hrčku z prsníka kt bola zhubna priemer 16mm prišla skoro ohraničené malé uzliny negatívne.
Bude mať 20oziariv vbc nevieme ako sa bude cítiť vieš mi napísať ci po oziarich je nejaký stav kt treba očakávať?
A Kazali kúpiť lr aloe vera na potieranie oziare neho miesta.
A ešte dostala tieto lieky brala si niečo podobné aj ty?
Ma to dosť neziad účinkov a ze užívať 5rikov😲
Ďakujem za ochotu odpovedat

zuzap33
2. aug 2020

@mk22 dovolím si odpovedať za Irenku. Tiež som pred týždňom dokončila oziare. Pred oziarom ráno natrieť krémom Radiocare, po oziari prepudrovat detským púdrom. Neskôr mi bol tu odporúčaný večer potrieť kremom Lalunga plus na popáleniny. Po oziari nech si mamka oddýchne a ľahne. Môže sa hej točiť hlava a bude unavená. Tabletky jej predpísali hormón Tamoxifen alebo podobne. Tie sa užívajú 5-10 rokov

mk22
2. aug 2020
mk22
2. aug 2020

@zuzap33 poradila jej Dr sprej lr aloe vera ze po oziaroch potriet

mk22
2. aug 2020

@zuzap33 krém rádiocare je prosím. Na predpis? Ale kúpim volne v lekárni? Lalunga krém je v podstate ako ten lr sprej ze.
A Lalunga je na predpis?

ira25
2. aug 2020

@mk22 takže tak ako to napísala Zuzka, presne toto sme tu všetci používali,ale stejne každá to inak znášala,my čo sme staršie tak horšie.
U mňa vysoký tlak,bolesti hlavy, žalúdok neschopný prijať jedlo, závraty, slabosť.
Mamina nemusí nič z toho mať, každý organizmus reaguje inak.
Mne tu radili dievčatá užívať pyridoxin,tak som ho brala aj s vit.C a nech veľa pije.
Keď príde z ožiaru domov tak nech si na chvíľu ľahne,potom už bude v pohode fungovať a cez víkend kedy sa nepodávajú ožiare bude fit.
Čo ma ale zarazilo, že počas ožiarov by sa hormonálna liečba nemala brať.
Ja mám Tamoxifen 10mg,takže beriem ráno a večer,vraj je to lepšie, takže ak nebude dobre liek tolerovať,nech si ho rozdelí na pol ráno a po večer.
Je to hormonálna liečba ,ja ho mám na 5rokov,zrejme aj tvoja mama nakoľko mala rakovinu na podklade hormonov-estrogenov kedu sa nádor s ním vyživuje a preto je potrebné ho potlačiť s týmto hormonálnymi liekom.
Kľudne sa tu pýtaj však dievčatá sú ochotné poradiť.
Tak držím palce✊ a neboj mamina to zvládne ako mi všetky ❤️

mk22
2. aug 2020

@ira25 veľmi pekne ti ďakujem za odpoveď.
Pyridoxin je co? Vitamín?

ira25
2. aug 2020

@mk22 radiocare nie je na predpis, kúpiš na voľno,stojí okolo 20eur
Ialugen plus tiež kúpiš na voľno,ak nie je mamka bledula ako ja,tak s pokožkou nebude mať problémy.
Radiocare pred ožiarom cca-2,3 hod. Po ožiari detský púder q ak bude spálená po Jožka tak v vecer ten ialugen krém,ja som cez víkend natierala linolou,ten je fajn odoberá také napätie po ožiaroch v prsniku.

ira25
2. aug 2020

@mk22 áno vitamín,aby neklesli červené,alebo biele krvinky,lebo u niekoho sa to moz stať

mk22
2. aug 2020

@ira25 ďakujem ti, dnes všetko kúpim a púder ob detský?

ira25
2. aug 2020

@mk22 áno detský s azulenom

mk22
2. aug 2020

@ira25 takže ten lr aloe vera ani nemusím kupovať? To je na spálené miesta.. V podstate je to ten lalugen krém??

zuzap33
2. aug 2020

@mk22 radiocare stoji 32 eur a lalungen 8 a púder 2 eura. Všetko bez predpisu. Lalungen večer po sprche na noc natrieť

zuzap33
2. aug 2020

@mk22 to je taký kremik v tube. Ja som bola teraz na odber krvinky neklesli, dr mi teraz povedala že po oziari neklesaju. Tak asi každý povie inak. Po pyridoxine vraj chutí jesť

mk22
2. aug 2020

@zuzap33 ženy tu písali ze keby vedeli natieraju aj zadnú časť oziareneho miesta preventívne to treba?

aerdna11
2. aug 2020

ženy! ten radiocare je všade vypredaný, alebo na objednávku, to čo? našlo mi len radiocare ultra, žlté balenie, to je OK?

barunka_1
2. aug 2020

Ahojte...chcem sa opytat...pivo, konkretne radler nealko mozem? Kvoli B12...trocha sa stracam v tom...nemam liecbu, som vyliecena😊dakujem

ira25
2. aug 2020

@aerdna11 áno je ok

zuzap33
2. aug 2020

@aerdna11 pozri dozadu, už som ho nedávno fotila. Áno ten ultra, ja som ho objednala v lekárni a o dva dni som ho mala. Cez distribútora je to rýchlo

zuzap33
2. aug 2020

@mk22 ni chrbát mi trochu ocervenel a pár dní ma bolí lopatka tak ako keď sa pripalis na kupku.

ira25
2. aug 2020

@barunka_1 skôr sa hovorí, že obsahuje veľa estrogénov,tak hormonálne pozitívne pacientky by nemali,ale inak prečo nie.

ira25
2. aug 2020

@zuzap33 ja som piridoxin brala,lebo mi tak povedali dievčatá a naopak ja s ožiarmi schudla aj teraz ide váha dole aj s Tamoxifenom...v Tom vidno ako sme všetky rozdielne..
Ja bojujem s lymfatickym prsnikom po ožiari,opuch vonkajší kvadrant a nejaký červený fliacik sa mi na tej časti urobil uf dúfam,že sa mi nerobí vred po ožiari a tak som dnes kúpila na Sabinovskej v lekárni ten ialugen plus,že môže pomôcť a platila som 5eur.
A ten chrbát sa ti nelepší?

barunka_1
2. aug 2020

@ira25 dakujem, ja nie som hormonalne pozitivna😊a zase dam si ho len sem tam😊

aerdna11
2. aug 2020

@zuzap33 nasla som.. hej ten.. a kolko mam objednat?