icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katka14
7. aug 2020

@victory1 urcite sa pytaj na genetiku. Mne moja dr povedala ze je to dolezite aj kvoli liecbe aj postupom co a ako dalej

victory1
7. aug 2020

@katka14 do OUSA k Bellovi...aj ma tam operovali...rod.anamneza,mamina stitna zlaza,jej sestra vajecniky 😢

zuzap33
7. aug 2020

@victory1 ja mám tiež rodinnú anamnézu. Moja mama zomrela na túto diagnózu ako 54 ročná a čo som sa minule dozvedela aj jej teta ako 47. Nešla som na genetiku.

victory1
7. aug 2020

@katka14 prsia ale nemal nikto

victory1
7. aug 2020

@zuzap33 nikto ta neposlal,alebo ty si nechcela? 🤷‍♀️

zuzap33
7. aug 2020

@victory1 zatial neposielali a ja momentalne ani nechcem

katka14
7. aug 2020

@victory1 mozno je to v tom. U nas otcova sestra zomrela ako 45 rocna na karcinom prsnika. Ked je to prsnik a v mladom veku tak preto ma automaticky poslal na genetiku. To som bola este u dr časnochu. Dnes som uz aj ja u Bellu

victory1
8. aug 2020

@katka14 Casnocha je tiez v OUSA? ....presla si od neho k Bellovi? ...a prosim ta,ako sa k tebe sprava...si spokojna? Ja som z neho strasne rozcarovana,chodim k nemu uz 15 rokov,ked bolo vsetko ok,aj on bol ok. Ked teraz nastal problem,sprava sa ako debil..🤦‍♀️

victory1
8. aug 2020

@katka14 ako ja som bola u neho v marci po mamografii, pomaly 5m odstup,vrestal,ze si mam lahnut tvarou k stene,aby som ho nenakazila,ked ma prehmatal...🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ ... povedal jedinu vetu.."podla mna je to pozitivne" a poslal ma prec...po operacii sa ani na mna nepozrel,na otazky neodpovedal ,len ma poslal do lekarne po Zitazonium...🙄🔪

katka14
8. aug 2020

@victory1 ahoj. Casnocha je tirz v OUSA. Rovnako starsi pan s odstupom. Toho som mala pred liecbou. Po liecbe mam Bellu a ma tiez riadny odstup. No co nejako musime vydrzat. Ale sestricku ma milu 🙂

katka14
8. aug 2020

@victory1 a tebe sa to vratilo po 15 rokoch? Prepac mozno si to tu aj pisala ale stratila som sa.

victory1
9. aug 2020

@katka14 no ja som uz riesila,ze pojdem k niekomu inemu v OUSA..ale kedze Bella je primar,tak od primara ma nik nezoberie 🙄 ... on je vraj mily a ustretovy len TV celebritkam...🤦‍♀️

victory1
9. aug 2020

@katka14 nevratilo,pred 15 rokmi este ked som zila v PB mi nw sono cosi objavili,uz som mala aj termin opky. Ale kamoska robila v NOU,tak mi vybavila Bellu /este on robil v NOU/ ... po kopec vysetreniach to uzavreli,se asi fibroadenom alebo 2 cysty na sebe. 15 rokov mamo,sono,Bella,furt rovnake. Este v maji 2019 sono ok... a v januari som si nasla hrcku,v tom istom prsniku,len nie v hornom kvadrente ale v dolnom. Z horneho kvadrantu sa vraj po 15 rokoch to "cosi" stratilo a v dolnom sa objavil nador,ktory uz bol pozit. 🤷‍♀️

katka14
9. aug 2020

@victory1 fuha tak 15 rokov strachu neni buh vi co. A teraz ako? Tusim mas oziare ze? Ako znasas? Ja zatial v pohode. Ja by som uz aj do prace utekala. Ale este 3 tyzdne musim vydrzat a potom tie vajecniky

lula94
9. aug 2020

@katka14 prosím tie vaječníky si dávaš preč z nejakého dôvodu konkrétneho?

katenka2
9. aug 2020

@victory1
@katka14
Fuha, dievcata, ako tak citam vase skusenosti, tak to ja som mala take stastie na lekarov/-ky?! Na moju zlatu doktorku by som nedala dopustit, hoci tiez sa velmi nevykecava, ale tiez ma stale aj plnu cakaren, tak sa vobec necudujem. Vsetci su uz doma a pred jej ordinaciou stale ludia a ona robi, pokym vsetkych nevybavi. Zase, ak sa na nieco spytam, vzdy mi odpovie a ide z nej bozsky klud. Pripomina mi jednu moju profesorku zo strednej, ktora bola prisna, ale velmi spravodliva a ferova. Mala som u nej dobre znamky nie, zeby ma ekonomika bavila 😂, ale nechcela som ju sklamat a tak som sa ucilaaaaa 😀....

aerdna11
9. aug 2020

Mama mi ukazuje clanky z noveho casu.. uz ste poculi o tej liecbe cyklibmi?... nehorazne daco.. inde preplacane, na sr nie.. mesacne to stoji 1800€ a musi sa to brat 4 roky.. v zivote som to nepocula, vy hej?

victory1
9. aug 2020

@katka14 tak ja som raz chytila nervy a doktorky na sono som zhucala,ze ako je mozne,ze raz je to vacsie a raz mensie...a ona,ze to netusi....sams v sebe som si to uzavrela,ze je to cysta 🤷‍♀️

victory1
9. aug 2020

@katenka2 aj Bella ma denne pomaly 100 pacientiek..on je uznavany mamolog,ale ako clovek je 🤦‍♀️🤮 ..ty mas doktorku tiez v OUSA?

victory1
9. aug 2020

@katka14 oziare snasam uz ako tak...uz necestujem , byvam v Pribete,25 minut do Komarna,je tu super, som naozaj vdacna Larike,z tejto diskusie,ze mi to prenajala. Bolieva ma hlava,je mi na vracanie,ale ked pridem ,tak si na 2-3 hodky lahnem a uz som sposobila existencie. Ten 2.oziar asi aj v spojeni s tou 2 a pol hodinovou cestou bol najhorsi,strasne zle mi bolo...

ira25
9. aug 2020

@victory1 tak sa zamiešam do vašej konverzácie...mne onko mamo povedal na otázku,že mám hrčku menšiu ako v začiatkoch keď mi ju diagnostikovali ,tak povedal,že je to
normálne,lebo môj nádor vyživujú hormóny a preto moze byť menší.

victory1
9. aug 2020

@ira25 mne robili vsetky mozne vysetrenia,punkciu,vysla ok,Bella povedal,ze asi sa netrafili..dalsiu,magneticmu,sono,mamo a toto 15 rokov...teraz po 15 rokoch tam udajne nic nie je,ale hrcku som si nasla ja,len nie hore ako bolo to cudo,ale dolu. A aj mne sa oproti mamo a sono nador zmensil,dokonca o 7mm...🤷‍♀️

victory1
9. aug 2020

@ira25 teda uz v papieroch po operacii to bolo uvedene..napriek tomu,pocas operacie muzel zobrat viac,lebo jeden okraj bol pozitivny,po radikalizacij uz bol negativny..

ira25
9. aug 2020

@victory1 vidím, že rovnako zle znášas ožiare ako ja...vždy som ľahla na nejakú hodinku a už bolo dobre.
A stále berieš Zitazonium?Nevysadili počas rádioterapii?

katka14
9. aug 2020

@lula94 ano. Kvoli pozitivnej genetike. Aby sa co najviac znizilo riziko navratu rakoviny. Bolo mi to odporučane

katka14
9. aug 2020

Baby tie čo mate obojstrannu mastektomiu. Ako sa s tym vyrovnali Vase deti? Moja 9 rocna si to všimla mesiac po opke a už sa vypytuje. Zatial som to ako tak zvladla vysvetlovat no uvidim čo dalej. Ja som raka zatial nepriznala.

zuzap33
9. aug 2020

@katka14 ja nemám mastektomiu, ale chorobu som deťom po dohode s manželom oznámila. Mladší mal vtedy 10 rokov. Veď som mala začať s chemo a vypadali vlasy. A to si dcéra nevšimla, že si pn a je ti zle? Vedia, že som chorá, že chodím k lekárovi do nemocnice a liečim sa. A nikde na druhý svet sa ešte nejdem. Normálne jej to vysvetli, veď už je celkom veľká slečna

katenka2
9. aug 2020

@victory1 áno, v OUSA, primárku Mikulovu

jankastraza
9. aug 2020

@katka14 ahoj no wau ta obdivujem,ze si im to este nepovedala,ja mam dvoj mastektomiu-v januari... dcerka ma 4r a syn 10r,ja som im hned ked ma diagnostikovali vsetko vysvetlila, pre dcerku sme dostali fantasticku knizku,kt detskymi ocami vsetko krasne vysvetlila,pomohlo nam to a syn je uz velky s tym som sa normalne porozpravala,vysvetlila,sice sa polroka bal kuknut mi na jazvy,teraz uz uplne v pohodicke,pomohlo velmi to,ze som byvala fit aj pocas liecby nastastie.. ja osobne si myslim,ze tvoja dcerka je uz dost velka a ked jej to normalne vysvetlis,bude v pohode,ci?

katka14
9. aug 2020

@zuzap33 ja som jej to vysvetlila ze mam proste znizenu imunitu a pre lieky vypadli vlasy. Oni uz v skole s kamaratmi rakovinu preberali a mam pocit ze maju z nej riadny strach. Casom jej to chcem vysvetlit. Momentalne sa toho akosi bojim.