icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

tanicka2311
26. aug 2020

@ira25 a ako dlho užívaš tamoxifen?

helga9
26. aug 2020

@ira25 presne tak Irenka aj ja jem všetko. Snažím sa akurát viac aby bolo domáceho mám zeleninu ovocie chlieb kvaskovy a dám si aj údené občas klbasku bo slaninku a neriešim

lula94
26. aug 2020

@ira25 všetkého treba jesť ale s mierou.

lula94
26. aug 2020

@helga9 samozrejme ale klobásku, slaninku- ale domácu. Lebo estrogén ovplyvňujú aj emulgatori.

katka14
26. aug 2020

@victory1 ahoj. Tak nakoniec mi tie posledne 3 ožiare zrušila a zajtra frčim domov. Doliesit spaleninu ... jupiiiiiii

ira25
26. aug 2020

@tanicka2311 ešte len 4 mesiace...

victory1
26. aug 2020

@ira25 ano,dakujem, dufam,ze ked skoncim oziare,tak uz nebudem mat zachvaty 🙏 .... ved jasne,chlpky je to najmenej..ale clovek sa uz furt pozoruje,aspon ja teda 🤦‍♀️ ...a ako pises..verme,ze sme ju porazili a navzdy 🙏🙏🙏

victory1
26. aug 2020

@ira25 a to,co pises k tym potravinam,co obsahuju estrogen,ma uplnu logiku. Lebo ked si jablka,zemiaky,celozrnnu muku a vsetko ostatne jedla aj predtym,tak si mala urcitu hladinu estrogenov. Teraz,ak jes presne tak ako predtym a +Tamoxifen,zakonite ti musi hladinu estrogenov znizovat 🤷‍♀️
Mna skor s*re,ze mi onko povedal,ze tukove tkanivo produkuje estrogen a nesmiem pribrat...a ja som uz ako delo odkedy som jem Zitazonium...🙄🤦‍♀️

victory1
26. aug 2020

@katka14 a tak super,tak si ich nepotrebovala 😉 ....a super,ze ides domov z nemocky 👏 ....drzim palce,nech to cim skor doliecis 🙏

ira25
26. aug 2020

@victory1 povedala onko pravdu u mňa v menopauze už vaječníky netvoria estrogény už sa mi tvoria v prsníkoch a aj samo telo si vyrába estrogény..
Ale však ovocie a zelenina je zdravá a lepšie ako synteticke vitamíny a to fakt je estrogén takmer vo všetkom....no ešte v brokolici nie,ale to na štítnu tiež nemôžem....môžem mrkvu ale zase sú tam estrogény.
Jediné čo som prehodnotila sú plasty a ostatné neriešim,však sa neprezieram,tak prečo nejesť všetko jedine sóju ako povedala onko nemôžme v každej podobe.

victory1
26. aug 2020

@ira25 hmm,treba to teda sledovat...vo velmi vela vyrobkoch je pridana soja alebo sojova bielkovina 🙄

ira25
26. aug 2020

@victory1 vieš čo už nesledujem,lebo by mi z toho preskočilo, napríklad dnes spm zavarala slivky a veru som aj dosť pri tom ich zjedla a tiež obsahujú estrogény... este slivkový koláč s posýpkou no ako hovorím už by som pomaly nič nejedla a teraz keď je dostatok čerstvého ovocia no nedaj si😊

victory1
26. aug 2020

@ira25 jasne a benefity z cerstveho domaceho ovocia su urcite vyssie ....👌 ...a urcite aj z kolaca,mnam...🙈 ..minimalne co sa tyka uspokojenia chuti 😉

katenka2
26. aug 2020

@victory1
@ira25
tiez si myslim, ze treba zit co najnormalnejsie. Ved keby clovek vsetko, vsetucko sledoval, so moze jest a co nie, co ma robit a co neradia ap., tak skonci na psychiatrii, prinajlepsom nebude mat zo zostavajucich rokov zivota nic pozitivne a radostne. A k comu uz taky zivot, aj ked by bol dlhsi?! 😔

tmarky1
26. aug 2020

Ako vás zakreslovali pri ct pred oziarmi? Fixkou alebo aj tetovali bodku ihlou?

ira25
26. aug 2020

@tmarky1mna fixkou urobili krížiky a potom dr.mi do prostriedku urobila tetovaciu bodku injekciou.....tak okrem spáleného prsníka mám aj pamiatku....tri tetovacie bodky

katka14
26. aug 2020

@tmarky1 mňa fixkou. Čiarky a križiky. A potom štetcom.

tmarky1
26. aug 2020

@katka14 ooo, stetcom? A kde ti robili tie značky, na jazve?

zuzap33
26. aug 2020

@tmarky1 znacky nerobili na ziadnej jazve. Mne na jednom a druhom boku, skoro pod rebrami a na dole na koniec hrudnej kosti

zuzap33
26. aug 2020

@ira25 včera som bola na onko s jednou pani, ktorá mala tiež prsník, už pred 10rokmi, bohužiaľ sa jej to po ôsmich vrátilo. Ožarovanie mala pred 10 rokmi a doteraz má tmavší a spáleny prsník. Asi to tmavšie keď ostalo,, tak to nezmizne

ira25
26. aug 2020

@zuzap33 však s tým počítam,že to tak zostane a na rádio dr.povedala,že bude tmavší.....už to neriešim, skôr ma desí kedy sa mi to vráti.
Aj tebe primárka povedala aby si sa nezamýšľala,že kedy sa ti to vráti o mesiace o päť a či desať rokov?Takto mi to na komisií na tvrdo povedala...no nepovzbudila má na začiatok.
Takže oni až bars dobre vedia,že sa to vráti,len u každého inak a tak ono sa to až tak vytesniť z mysle nedá.
Zuzka a akú liečbu dostala, keďže ožiare sa už vraj nedávajú,aj keď tuším Katka mala.
Inak onko dr.sa pozastavila na kontrole že stále rovnako spálený prsník,ale že jedna jej pacientka mala takto spálený prsník rok a pol, takže uvidím ako to bude ,ale aspoň prsník už nie je tak naliaty

ira25
26. aug 2020

@zuzap33 Zuzka tmavší,alebo spálený .

katka14
26. aug 2020

@ira25 ahoj. No neviem ci myslis mna. Ja som po obojstrannej mastektomii a aj tak mi dali ožiare. Vraj preventivne. Hoci mi nador uplne zmizol pri chemo ale bol velky. Tak vraj preto

katka14
26. aug 2020

@tmarky1 nie na jazve vobec. V strede hrudnika hore a dole kriziky pri pleci a naboku hrudnika. Pol hrude mam teraz cervenu a pod pazuchou bordovu ☹ ale mam to za sebou

zuzap33
26. aug 2020

@ira25 spáleny

zuzap33
26. aug 2020

@ira25 neviem, nepamätám. Ale vôbec neriešim či a kedy sa to vráti. Idem dopredu z týždňa na týždeň a z mesiaca na mesiac. Tá pani mala mts na oblicke, po 9 rokoch. Opka, vybratá oblička a twraz chemo v tabletkách, spolu má ju brať rok

ira25
26. aug 2020

@katka14 nie Kati,myslela som na katenku,tej dali aj po návrate ochorenia
Ale inak ako lepší sa to spálenie?

ira25
26. aug 2020

@zuzap33 Joj Zuzi,ty si tak pozitívna žena,z teba vyžaruje taká pohoda,tak sa to tebe nevrati,len negatívnym ako som ja zrejme ale dúfam že nie🙏Ja niekedy som úplne v pohode a potom prídu také dni že hotovo a kašlem na domácnosť ani von nejdem a pritom susedky mi hovoria,ako to dobre znášas ja na tvojom mieste som na psychiatrii už bola....áno nedám to na sebe vedieť,usmievam sa však život ide ďalej a ako sa hovorí môže byť aj horšie.
Ale do kelu však na niečo umrieť musím však tu nezostanem na veky.
Ale ešte sa nechystám.🙏
Ale porazili mnohí túto pliagu,tak prečo nie my dievčatá.!?👍

katka14
26. aug 2020

@ira25 aha. Ok. No neviem zatial moc nie. Mam pocit ze ma to viac stipe a boli. Ale tak obkladujem i mastim. Doma budem pokracovat. Snad sa to cim skor vylepsi

ira25
26. aug 2020

@katka14 Katka dúfam , že ty nebudeš tak dlho bojovať s popaleninou ako ja ... štyri mesiace je dosť si myslím.
Fakt by ma zaujímalo čím to je,že niekto ako ty a ja máme popáleniny a niekto ani keby neozarovali.
Ale musíš mať to hrozné, keď ti zvyšné tri ožiare nedali... chválabohu inak kto vie ako by si ich zvládla.
Asi si tiež bledej položky,lebo silné ožiare ti nedali.
Ono v domacom prostredí pôjde hojenie lepšie už len to, že to máš za sebou.
Tak sa drž.❤️