icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

katka14
27. aug 2020

@ira25 ďakujem za povzbudenie. No snad nie 4 mesiace. Mam tam flak o proemere cca 5 cm štipe to ako sviňa. Ja mam bledu pokozku a pri opalovani počas mojej mladosti mi vždy zhorela ked som si nedala bacha. Akurat teraz je to na takom blbom mieste a zle sa to hoji lebo je to v zhybe pod pazuchou ☹

helga9
27. aug 2020

@katka14 už máš po tom zahojí sa to určite treba tomu dať čas

ira25
27. aug 2020

@katka14 jasné,že sa to zhoji,ten ialugen je dobrý,ale aj repík ten vysušuje.
Viem si predstaviť bolesť z popáleniny, ešte,že nemáš väčší rozsah 5cm ,nie ako ja celý prsník a to ja mám veľký prsník.

victory1
27. aug 2020

Tak dnes po oziari aj kontrola,krv v poriadku 🙏 ...ale po vcerajsku prsnik cerveny,dostala som panthenovy spay a kortikoidovu mast,mam si natierat aj tie vyrazky,ze to je isto reakcia na oziare. Bola tam dnes doktorka,nie primar,ta je ustretovejsia,tak som sa vselico aj povypytovala. Aj na tie potraviny..povedala,ze to by clovek nic nemohol jest,ze ona by vylucila len soju. A B12 vraj pacient nemoze,len ked ma ochorenie v aktivnej faze,po operacii v pohode 🤷‍♀️ /pytala som sa kvoli Milgame N/.
No,ale co ma rozladilo,ona,je presvedcena,ze tie tetanicke zachvaty sposobuju hormony,nie oziare..🙄 ...a na tamoxifen si vraj clovek zvyka 4-5 mesiacov...🤷‍♀️🤦‍♀️

victory1
27. aug 2020

@katka14 neskusis panthenol spray na popaleniny?

ira25
27. aug 2020

@victory1 tak to má podrž,nikde to v pribalovom letáčiku nepíšu ani nik z Tamoxifenu to nemal... stále môj názor , že ožiare a možno spojitosť, že ti ponechali hormóny hormóny aj keď podstupujes rádioterapiu.

ira25
27. aug 2020

@victory1 však toto už by sme pomaly nemali ako zostaviť jedálničekTakze rovnako ako moja onko jedine žiadnu sóju,ale mne ani vit.B12.
Inak sú aj iné lieky rovnaké ako milgama, bohužiaľ názov neviem,ale skúsim pozrieť v starých papierov z neurologii keď som mala zlomený ramenny kĺb

victory1
27. aug 2020

@ira25 ona,ze tamoxifen sposobuje hormonalne zmeny a tie mozu vyvolat tetaniu 🙄

victory1
27. aug 2020

@ira25 no ona sa tou stravou vobec nevzrusovala ....tu soju wom spomenula ja,ze tu asi jie a ona,ze no soju nemusite....a pribslivkach,rajcinach,jablkach...ze to je blbost 🤷‍♀️
No ak najdes,budem ti vdacna

lula94
27. aug 2020

@victory1 stačí si podrobne popozerať rôzne stránky o estrogene a každý si z toho vyberie čo uzná za vhodné. Doktor to nepovie. Preto že by potom nemali koho liečiť. A pomáhať si treba ako sa dá.

lula94
27. aug 2020
ira25
27. aug 2020

@victory1 tak som si dala námahu a vyhľadala som ...predsa brala som ho ešte v roku 2018 Najskor som brala milgamu,ale som sa sťažovala neurologické,že z neho priberám a tak mi odporučala druhé béčka,že tam nie je B 12 z ktorého sa priberá.
Takže tu ti posielam:
Revitanerv strong a brala som 1x1

katka14
27. aug 2020

@victory1 momentalne mam vodičku na vysušovanie, lalungen plus a este 1 mastičku. Ak to nezaberie vyskusam cosi ine....

helga9
27. aug 2020

@katka14 neskusala si linolu? To je originál po rádioterapiu

zuzap33
27. aug 2020

@katka14 ja som mala lalungen, skvele zabral. Mastila som rano a vecer pred spanim

ira25
27. aug 2020

Dievčatá mám Tamoxifen ešte na jeden deň a moja onko v piatky nerobí, takže ak obvodná nebude môcť predpísať čo sa stane ak dva dni ho nebudem užívať?

katka14
28. aug 2020

@helga9 aj radiocare je original pri ozarovani a nestacil. Chvilu vydrzim pritom co mam a ked nezaberu vyskusam

katka14
28. aug 2020

@zuzap33 aj ja tak. A este obklady. Tak snad pomoze

helga9
28. aug 2020

@ira25 podľa mna nič ja som vynechala 3 týždne. Ale skus dr čo robí určite niekto tam je

ira25
28. aug 2020

@helga9 no volám nik nedvíha as skočím k obvodnej.
No ja stejne dosť zabudnem zobnut Tamoxifen, buď ráno , alebo večer...odkedy beriem Tamoxifen,tak hrozne zabúdam,ešte, že sa viem vrátiť domov😋

ira25
28. aug 2020

@katka14 ale tá Linola je po ožarovaní fakt dobrá mne síce spálený prsník zostal a zrejme aj zostane,ale pomohla na to pálenie a bolesť a pnutie....ono tak sa mi zdalo ako keby mala aj chladivý efekt...

helga9
28. aug 2020

@ira25 no stalo sa veru aj mne že som zabudla zobrať pilulu a bohvie čo všetko spôsobuje tamoxifen len nech tu pluhu drží čo najďalej od nas

victory1
28. aug 2020

@lula94 no ja neviem....tym vyzivovym poradcom tiez moc neverim...a odkaz,ze "jedna studia hovori...." 🤷‍♀️

victory1
28. aug 2020

@ira25 dakujem ti velmi pekne,aj za namahu,ze si mi to dohladala...😘 ...zajtra kuknem v Komarne otvorenu lekaren...

victory1
28. aug 2020

@katka14 jasne..pokus/omyl...ako cele kozne lekarstvo...🤦‍♀️ ...drzim palce,potom daj vediet co zabralo...

victory1
28. aug 2020

@ira25 tak ako tak citam,este Linolu si zaobstaram 🤔

ira25
28. aug 2020

Dievčatá ešte je stále výpadok Tamoxifenu?

victory1
29. aug 2020

@ira25 tu v Komarne tamoxifen urcite je,mala som recept v lekarni, vo stvrtok mi ponukala,ale ked som mala predtym Zitazonium,tak som si zobrala ten.

zuzap33
29. aug 2020

@ira25 ja zatiaľ tamoxifen užívať ani nebudem. Ostávam na reseligu

jazminn
29. aug 2020

Som tu nová, po chemo mam absolvovať ožiare v VOU v Košiciach...asi 15x. Ako je to tam s hospitalizáýciou, do KE mam 100km, takže denne 200km absolvovať...to naozaj nechcem...