icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
14. okt 2020

@katenka2 presne Katka, uplne s vami suhlasim, a som sa zasmiala,lebo v tej polohe,co spite,tak ja tak zaspavam 😀 a minule som si kupila ten taky zahnuty vankus,co som pouzivala pred 4 rokmi,ked som dojcila dcerku,lebo je fantasticky na podoprenie a este mam jeden taky rovny dlhy v mojej vyske-viete si urcite predstavit taky valec,ten si davam medzi telo a ked sa v noci tocim ako stara babka ,tak sa okolo neho obtocim a hned je lepsie 😅 a rano hned pohyb,rozcvicka, plus okolo deti a hned prestane vsetko pobolievat ,mne teraz chcu dat tu infuziu zolendronic acid v piatok,ale bojim sa,lebo sa bojim o celust viete,moze to sposobit nekrozu celuste,lebo pred mesiacom mi cistili 2 zubne kanaliky a to je dost zavaze v kombinacii s infuziou,poradte,mam ist do toho? rozmyslam,ci si vypytam radsej tabletky,ale tie zas jest kazdy den,ufff, asi by bolo lepsie infuzku kaz 6mesiacov po 3r by mi dali...je to aj na prevenciu proti osteoporoze a najnovsie vyskumy v r 2016 potvrdili v usa a v Europe ze je infuzia ucinna nielen pre zienky co maju osteoporozu a 4stadium rak v kostiach,ale aj pre tie zienky,co maju primarnu rak prsnika ako prevencia pred navratom a plus navratom do kosti...

victory1
14. okt 2020

Kočky,bola som dnes na gynde a gynekologicka mi povedala,ze si mam pytat genetiku. Moja mama mala stitnu zlazu a jej sestra vajecniky...v OUSA maju rodinnu anamnezu,ale Bella sa tvaril,ze ked nikto nemal prsnik,tak netreba 🤷‍♀️ ...tak neviem,ci sa mam pytat este raz,ci nie...🤷‍♀️
@ira25 ty si tusim pisala,ze si na genetike nebola a ani by si nesla...ak ti to nie je neprijemne,mozes mi napisat preco?
A este,to sa len krv berie,ci este nieco? / bratovmu synovi len krv brali,ale tomu sa robila genetika,lebo je obezny a nevedeli prist na to,preco/

jankastraza
14. okt 2020

@victory1 ahoj samozrejme,ze si pytaj genetiku bez zavahania, vzdy je lepsie vediet,ci to mas a urobbit preventativne opatrenia ,ja som nevahala ani chvilku, zoberu ti len krv,oni nie su nadseni lebo vraj je test dost drahy,ale treba ich tlacit samozrejme,nie vzdy musi byt prsnik... ten dr ,je co? nemam slov a uz ti prisli vitaminky?

victory1
14. okt 2020

🤔 a ozaj,co cvicite? Ci to take rozcvicky ako na ZS,ci? 🤷‍♀️

jankastraza
14. okt 2020

@mk22 to mi je luto,casom to urcite trosku polavi,ma pohybu cez den dostatok? aspon nejaky pohyb?

jankastraza
14. okt 2020

@zuzap33 no ja dufam,ze vybudujem nove svaly 😝

victory1
14. okt 2020

@jankastraza ten dr.je najvacsia kapacita v SR...aspon to o nom pisu 🙄 ...ale empatie a ludskeho pristupu k pacientkam ma asi tolko ako rotvailer 🙄
Jj..nasla som si teraz papierik od postarky,ze mam balik,len cakam,kym chlap pride s autom,nech mozem ist na postu....takze cosi urcite doslo....😘😘😘 Ked otvorim,tak ti zreferujem obsah 🤷‍♀️ ...zatial dakujeeem

katenka2
14. okt 2020

@victory1 aj take rozcvičky 😁, ale aj také natahovacie' a posilňovacie cviky na svaly, čo ma naučili na rehabilitácii po operacii hrudníka. No, a bežne vykonávam všetky práce a pohyby, čo mi zakázali 😜. Niežeby som chcela provokovať, alebo si silou- mocou poškodiť, len sa to v bežnom živote so starším manželom, psikom, záhradou, starým domom a vnučikom inak nedá....

jankastraza
14. okt 2020

@victory1 no uvidime,ci to neprehrabali na hraniciach a nevymenili za lentilky 😅

jankastraza
14. okt 2020

@victory1 no pocula som,uz ste sa o nom bavili,ze nie je moc priatelsky naladeny ale je dobry 😅 no ale aj tak byt tebou skusim sa na to este informovat,za to nic nedas,vies ako radsej..❤

victory1
14. okt 2020

@katenka2 🤔 ja som kedysi cvicievala kalanetiku /bola to kamoskina podmienka k lyzovacke,ked som bola bez auta/ ....to by hadam slo...🤷‍♀️
Tak mne povedali ,ze pol roka po operacii nemam nic tazsie nosit v ruke...ale jednou rukou pekac z truby nevyberiem 🤫

victory1
14. okt 2020

@jankastraza tak ak to ukradla nejaka,co to viac potrebuje ako my,tak nech to uzije v zdravi,nie? 😉😘

mk22
14. okt 2020

@jankastraza áno maminka je vitálna žena ešte pracovala a majú chatku ma 69r ale samostatná čiperna masina🙃
Ma to prsko také tmavé to časom zbledne? A strašne ju svrbia tie body kt boli za kreslené tou fixou tie miesta ma až chrastnate

jankastraza
14. okt 2020

@victory1 no to celkom urcite hej 😎 ale nech jej zabehne aspon na 5 sekund 😂

jankastraza
14. okt 2020

@mk22 joooj tak to je super,ze je vitalna,tak to urcite casom bude lepsie,chce to zial cas, no ja som tieto problemy ako ona nemala,to skor Inka - @ira25 bude vediet poradit co s tym...

victory1
14. okt 2020

@jankastraza zajtra tam idem,opytam sa ho..ved on si isto nepamata, ze som sa ho uz na to pytala 😜
No inak..tento tyzden "tour de doctor" , vcera sono,ortoped aj s injekciou,dnes gynda,zajtra Bella...kazde v inom meste 🤦‍♀️ ...cakarne uplne preplnene,dezinfekcie nikde /nosim si vlastnu/..pre istotu len pri dverach postavam a cakam...vedla gyndy 2x obvodak,cakarne prepojene a tiez uplne plne. Teda nechcem robit covid paniku,ale bola som mierne v strese 🤷‍♀️

aerdna11
14. okt 2020

@victory1 mne nikto nic nepovedal a po 2 mesiacoch uz udrzim aj 21kilovu dceru .... 🤔 nemozem?

victory1
14. okt 2020

@mk22 na svrbenie a vyrazky mi najlepsie robila ta Linola radioderm,fakt efekt ako fenistil gel,co sa tyka toho,aby to prestalo svrbiet. A na tu horucost repikovu obklad viackrat denne. Ja som mala posledny oziar 3.9.a az teraz mi prsnik zacal blednut,ale stale hnedo-bordovy, ,krk a dekolt je stale cerveny..

victory1
14. okt 2020

@jankastraza 🤣 dobre...

victory1
14. okt 2020

@aerdna11 ked ma prepustali z nemocnice,tak mi chirurg povedal,ze nic tazke nemam zdvihat ani nosit v pravej ruke aspon 6 mesiacov...vraj zeny teda vselico nosia v kabelkach,tak nech si ju kludne nosim,ale v lavej...🤷‍♀️

zuzap33
14. okt 2020

@victory1 ja som si nedala robiť genetiku. Moja mama aj jej teta zomreli na karcinóm prsníka. A prečo nechcem? Odpoveď: a čo by sa tým zmenilo?

victory1
14. okt 2020

@zuzap33 mne gynekologicka povedala,ze by potom bolo treba vyblokovat alebo vyoperovat vajecniky...mozno by to malo byt ako daka prevencia,ci sa mylim? Inak kazala mi chodit kazdeho pol roka,ze mi bude brat onkomarkery na vajecniky...

victory1
14. okt 2020

@jankastraza dakujemky...na SK sa evidentne nekradne ako sme si mysleli 🙊 ..vitaminy prisli,tri balenia...dakujemky,som ti dlznikom...😘😘😘😘😘😘 ...minimalne mojito a dobrackave,ked nas poctis navstevou...👌

zuzap33
14. okt 2020

@victory1 ja mám už 15 rokov len pol jedného vaječníka. O druhý som prišla kvoli dermoidu. A onkomarkery vaječníkov mi sleduje už tiež odvtedy, odbery každé tri mesiace . Vždy som mala zvýšené a vacsinovu prekrocene. Teraz beriem to reseligo na jeho totálnu blokádu. Menzes nemám už vyše roka

katka14
14. okt 2020

@victory1 ja cviky z nemocky. Ale veru v poslednom case uz dost flakam. Natahovat ruky co najdalej vsetkymi smermi. A normalne uz nosim v rukach to co predtym teda okrem extremne tazkych veci.

katka14
14. okt 2020

@victory1 na genetike vezmu krv a zistuju rakovinu v rodine . Jedno aku. Ale ked su vajecniky a prsia oni su nejako prepojene v tele pri riziku rakoviny

helga9
15. okt 2020

@aerdna11 počúvaj svoje telo ak ti to nerobí problém prečo by si sa mala obmedzovať. Ja robím všetko čo predtým ale najprv som pomaly skúšala že či je to ok

aerdna11
15. okt 2020

@helga9 ved tak aj myslim a hlavne uz mozem spat na boku konecne, tak som hrdinka..

helga9
15. okt 2020

@aerdna11 treba tomu dať čas kým sa všetko zahojí

katenka2
15. okt 2020

hmm, hmm... tak mam uz histologiu z toho utvaru, co mi chirurg vybral. Aby som z cviku nevysla, je pozitivna - vraj "len bazocelularny karcinom koze", vybrane ze bolo dobre, tak treba sledovat a ukazat sa onkologicke. A tak som dufala, ze to bude negativne... 😒