Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Baby moje,prosim vás - ako dlho Vam trvali výsledky genetiky,ja som päť týždňov od vyšetrenia a furt ništ 🤷♀️
@l1plienka u mňa boli výsledky v priebehu 3 týždńov, bola som na Heydukovej 2
@victory1 ja som od opky osem mesiacov a samozrejme, že celá oblasť bolí hlavne teraz pri zmene počasia a daždi a to nielen jazvy. Veď tkanivo, nervy boli narušene v celom kvadrante aj okolí. Môj nebohý otec mal haváriu, svaly na nohe potrhane ako 20 ročný a ešte v šesťdesiatke cítil každú zmenu počasia.
Dievčatá už je dostupný Tamoxifen v lekárňach?
Už mi končí a len Zitazonium 20 pár kusov dostali a v iných lekárňach som ešte nezistovala....
@zuzap33 aj mna bolia rebra,co mi ozarovali vnoci,ked sa prevraciam v posteli, jazvy ma vobec nebolia,ale cely hrudnik v podstate, co mi vsetko vybrali...-oboj.mastektomia,tak vsetko to boli vnoci,ale ked sa rozhybem cez den,nic neboli,tak si myslim,ze sa to vsetko vnoci regeneruje,spajaju sa vaziva, hadam sa tam vytvori nejaky sval casom dufam,som 9 mes po opke a 5 mes po oziaroch,vraj to bude roky citit...presne pri kazdej zmene pocasia,no mame sa na co tesit..
@jankastraza neboj Janka, da sa to vydrzat. Tak ako vravis, rozhybat /a nie je potrebne ani nejako extremne, pre tych, co nevladzu/ a da sa existovat bez vacsich problemov. Ja ten "zdrotovany" hrudnik stale citim /5 rokov po opke/, ale nie ako nejaku silnu bolest, len taky...akoby niecim zatazeny, postahovany. No ked robim, chodim, aj sedim 🙂, tak si to ani neuvedomujem. Len v noci, ked unavena zalahnem. A tak spavam presne ako egyptske mumie 😂, s rukami skrizenymi na prsiach, lebo to teplo vlastnych ruk akoby tu bolest odohnalo. Keby to niekto natocil.... 🙈🙊🙉
@jankastraza zrovna včera mi mama opisovala ze noci sú hrozne bolesť palenie ju zobudí v noci chladí horúce prsko
@jankastraza ja mám problém aspoň chvíľu ležať na pravej strane, vydržím občas aj minútu 😏. Občas keď sa podlozim vankusmi, tak pri telke v takom polo ľahu vydržím. Vraj to sú narušené uzliny, svaly atď. A bude to už jednoducho bolieť. Tak sa musíme s tým naučiť žiť
@zuzap33 Zuzka, ja si to nemyslím. Bolo by to veeeľa pisania a to si nemôžem dovoliť, ALE z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že telo samé sa veľmi snaží dostať do čo najfunkčnejšieho stavu a bolesti obmedziť. Viem, že sú stavy, kde sa bolesť stane chronickou a potom ozaj už len dobre nastavená liečba môže pomôcť. Ale nemyslím si, že tieto pooperačné stavy sú také. Chce to fakt čas a hlavne pohyb, ako to len pôjde. Aj trocha, aj menšieho pohybu urobi časom veľké zmeny. Verte mi dievčatá. Len nech sa ochorenie nevráti, ale veľa máme vo vlastných rukách, či ako by som to povedala.
Inak, ja nam 60, vždy som na pohyb bola ľavaaa! až hroza. Šport pre mňa nemusel existovať a aj teraz som hnilá cvičiť, že strach. Ale aspoň také krátke rozcvičky sa snažím robiť ráno...aj to nie každé, lebo nestiham! 🤦🏻♀️ A to som, baby, na dôchodku 😒! No a chodievam na kontroly aj cievnemu, kvôli mizerným žilám. Ten sa vždy pýta, ako som po onkologickej stránke a úprimne mi drží palce ( alebo to aspoň tak vypadá 😁) a nezabudne mi pripomenúť, že onkol.pacienti, čo sa hýbu, cvičia, robia dlhšie prechádzky, sa dožijú 2x toľko, čo tí " nepohyblivý". A keď som príliš lenivá a hľadám výhovorky, vždy si na toto spomeniem. A svedkom podobných rád, od rôznych lekárov, som bola viackrát 🤗
@katenka2 tým, že chodím do práce a mám sedavé zamestnanie, nemám veľmi možnosť na pohyb. A keď prídem domov, trošku oddychnem a druhé kolo pri deťoch. Teraz som doskusala syna fyziku, slovíčka z nemčiny na test a ešte ideme na matiku. Takže cvičenie úplne bokom a prechádzky tak akurát občas cez víkend, keď je pekne.

@ira25 dakujeeem 😘 ,kupim to mliecko...