icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

jankastraza
6. jan 2021

Dievcata nepotrebujete niektora vypchavky do podprsenky? Jedna pani mi ustrikovala velkost 36B ,ale nevyuzijem,kuknite fotky, poslem Vam to,daju sa naplnit alebo odobrat podla potreby,ja uz mam prosthetics tak nevyuzijem..mozno niektorej z vas posluzi 😍

jankastraza
6. jan 2021
jankastraza
6. jan 2021

Takto z vnutor strany

bubo780
6. jan 2021

Zienky, mozno trosku zvlastna otazka, ale tak skusim.. Tie, ktore ste mali len kvadrant a aj oziare, aky rozdiel - co sa tyka pokozky a bradavky - mate na ozarovanom prsniku?

zuzap33
6. jan 2021

@bubo780 po pol roku ziadny

miskahrncarikova
6. jan 2021

@bubo780 ja mam po mesiaci od oziarov asi o odtien tmavsiu pokozku,akoby opalenu,ale uz mi to pekne bledne,inak celkom nic

mk22
6. jan 2021

@bubo780 moja mama ma aj dnesprsník tmavší a akoby napnuty.. Oziare mala v lete.

bubo780
6. jan 2021

@zuzap33 @miskahrncarikova @mk22
ja som mala oziare v lete.. prsnik je trosililinku tmavsi a tuhsi.. ale skor ma trapi nieco ine.. mala som operovany horny vonkajsi kvadrant - ale koza v dolnej casti pod bradavkou a aj dvorec ako taky je tvrdsi, taka hrubsia koza tam je.. nechcem googlit a ani robit paniku, ale hrubsia koza pomarancoveho vzhladu je typicka pre zapalovy karcinom.. tak mi kadeco vrta hlavou.. 😔
nic ma neboli, prsnik nieje cerveny ani zvacseny, bradavka nieje vtiahnuta, normalne spavam na operovanej strane.. takuto zmenu sledujem od operacie a trosku po oziaroch.. mala som 4 chemo, 25 oziar a zasa 4 chemo.. teraz mam tamoxifen/zitazonium.. mam za sebou prve kontroly - prsnik videl moj gyn dr, moja onko dr, rtg pluc ciste, usg prsnika ciste (akurat je tam spomenuta nepravidelne zhrubnuta koza po oziaroch).. este ma caka 28.1. kontrolne mri pecene..
ale ani nador pred 1,5 rokom nikto nevidel, len ja.. tak sa trosku bojim.. 😔

bubo780
6. jan 2021

A zabudla som - markery tiez su v poriadku..

helga9
6. jan 2021

@bubo780 oziare spôsobujú fibrózu tkaniva skôr si myslím že máš to ono to vyzerá ako pomarančová koža kup si olej arganovy alebo sipkovy a masíruj každý deň

zuzap33
6. jan 2021

@bubo780 ja som bola nedavno na pet ct a tam je tiez pisane ze koza zhrubnuta. Je to normalka. Jedna znama ma tri roky po oziaroch a tiez ma tmavsiu kozu

bubo780
6. jan 2021

@helga9 dakujem velmi pekne za tvoju reakciu ❤️ presne, ako pomaranc, ale farba koze aj dvorca je normalna.. vyskusam teda ten olej, dakujem 🍀
@zuzap33 tak to ma tiez trosku upokojilo..
nezvyknem si nahovarat a domyslat diagnozy, ale strach robi svoje.. musim upokojit hlavu.. 😔

katenka2
13. jan 2021

Dobré ránko dievčatá 😘, konečne zima vypadá ako zima a karanténa, žiaľ, ako karanténa. Zo snehu sa teším, na vetrisko, čo tu teraz máme hromžim, aaaale... bolí ma celý človek 🤦🏻‍♀️. A tá postihnutá ruka čoraz viac a to takmer mesiac na ňu užívam lieky od ortopéda a hromadu kolagénu. Cítim sa nie na 60, ale na 120 😒. Ste na tom niektorá podobne? Býva pravidlom, že pri chladnom počasí bolí všetko viac? 😥
Všetky vás tu pozdravujem a veľa síl a slnka 🌞 v duši prajem

jankastraza
13. jan 2021

@katenka2 Dobre ranko Katka, tak to ma velmi mrzi, fuj, nechcem si to predstavit, predpokladam,ze to urcite je horsie tym pocasim, vydrz a verme,ze konecne na jar ti to polavi,tebe brali vsetky uzliny v minulosti,tak mas lymfoedem? alebo ako sa to vola...
tato corona je ozaj katastrofa hrozne nieco
priznam sa,aj mna boli cely clovek z toho letrozolu,ale ked sa vzdy rozhybem,rozcvicim,je ok, akurat som sa vratila od kardiologa a srdiecko je v poriadku po tej narocnej liecbe Herceptinom a Perjetou,lebo pocas infuzii mi musel dat liek na riedenie krvi,lebo liecba niekomu docasne poskoduje srdce a teda mne to nerobilo moc dobre,ale zabralo, pomohlo a uz je srdiecko vraj ok,dokonca mi odsuhlasil aj beh,juchuuuuu ,lebo chcem zacat ako nasa Helga, doteraz som len rychlou chodzou ,ale predsa .❤

helga9
13. jan 2021

@katenka2 ahoj nechcem zakríknuť zatiaľ nemám problém s rukou ale veru kamošky sa mi sťažovali že majú bolesti aj operovanej strany a hlavne pod pazuchou tak ako sa hovorí niečo je vo vzduchu a reaguje sa na počasie?

jankastraza
Autor odpoveď zmazal
lula94
15. jan 2021

Prosím Vás zistili niektorej z Vás splenomegaliu ? Akú ste prípadne malo liečbu?

lula94
Autor odpoveď zmazal
lula94
15. jan 2021

Pardon. Presnejšie hepatosplenomegaliu

jankastraza
15. jan 2021

@lula94 ahoj, je mi luto, prvykrat to pocujem, neviem,co to je,mozno dievcata ❤

zuzap33
15. jan 2021

@lula94 ja mám zväčšenu slezinu. Napísali mi to teraz pri mri. Nikto sa k tomu nevyjadril. Liečba závisí asi od toho aké spôsobuje ťažkosti

zuzap33
15. jan 2021

Jeeej, ženy, dnes som sa bola sánkovať s deťmi. To bolo super 😆

katenka2
15. jan 2021

@zuzap33 my s vnukom sme sa gulovaliiii, troje rukavice premáčal 😁za chvíľu. Vtedy som si na boľavé rameno ani nespomenula. Ešteže tie deti sú 😍...

lula94
15. jan 2021

@zuzap33 a spôsobuje to evidentne ťažkosti alebo to má nejaké prejavy?

zuzap33
15. jan 2021

@lula94 mňa osobne nič nebolí, bola to dg v správe. Treba to konzultovať s onkologom, ak sú problémy

katka14
16. jan 2021

@zuzap33 jeej aj ja bobovat s detmi na megakopci. To bola jiiiizda. A cestou domou sme boby zlomili 😢 no a zozen teraz nove !!! Nikde ich niet

katenka2
16. jan 2021

@katka14 https://www.modrykonik.sk/market/sanky-boby/?cl...
niektore mamicky su skutocne rychle, buduci tyzden mozete mat boby doma 😉

katka14
18. jan 2021

@katenka2 Katka diky moc za tip. pokukám niečo, ale toto ma veru nenapadlo. tu na bazare. dobry tip. momentalne sme sice presedlali na sane, ale ak bude treba, kuknem niečo cez bazar. 😉

katenka2
18. jan 2021

@katka14 nemáš zač 😉. Pekné počasie a veľa síl a dobrej nálady 👍

katenka2
22. jan 2021

dievcence, je tu ticho ako pred burkou. Z toho mi vychadza, ze alebo sa problemy a zdravotne tazkosti poriesili, alebo ste si uz zvykli.... Ja som dnes natrafila na clanok, na ktory by som chcela upriamit pozornost. Skuste precitat, podla mna stoji za to a ak vam tie argumenty nie su proti srsti, tak podpiste. Ja som nikdy peticie nepodpisovala, no tuto som musela urobit vynimku, zda sa mi to rozumne a ludske https://www.topky.sk/cl/10/2043287/Analytik-Mes...