icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

helga9
19. feb 2021

@anvien cicatridina je výborná tiež som používala

anvien
19. feb 2021

@helga9 super som rada 🙂 dakujem

zuzap33
19. feb 2021

@anvien u nás v Po na oziaroch do pol pása nahá, prezuvky a uterák. Nezabudni sa na stolíku napísať na papier do poradia. A choď poobede, lebo doobeda zvazaju z okolia, najlepšie až po 15hod.

zuzap33
19. feb 2021

@ira25 ja beriem Lagosu, na onkológii mi to predpísali 3 denne

martinka2309
19. feb 2021

Ahojte chcem sa opýtať ked ste ukončili liečby chemoterapiou myslím už úplne koniec ako ste sa cítili asi tak 3 mesiac po či ste mali nejaké dozvuky po nej alebo ako dlho trvá dokym ta chémia úplne vymizne z tela ďakujem vopred za odpoved

ira25
19. feb 2021

@zuzap33 však mám zostal mi po manželovi,ale lekár na internete písal,že nie je dobrý pre rak.prsnika,nakoľko obsahuje pestrec a ten obsahuje estrogén,tak to má pomýlilo a neviem teda čo a ako.

l1plienka
19. feb 2021

@martinka2309 ja som mala poslednú v auguste,ale mala som iba tri a po mesiaci sa mi zdalo,že som celkom fit,lebo som v pohode behávala. Ale každé telo sa regeneruje individuálne, zvyčajne trvá pol roka,kým sa telo detoxikuje,ale poznám baby,čo este roky po chemo rozličné reakcie

l1plienka
19. feb 2021

@ira25 Irenka,ja som trochu snorila ten pestrec,lebo mi to nedalo,keďže mi ho aj onko odporúčal a dostala som sa k info,že pestrec slúži na reguláciu estrogénu a odporúča sa pri hormonálnych nádoroch a po chemoterapii 🤷‍♀️

martinka2309
19. feb 2021

@l1plienka ďakujem ako fit som bola aj počas chemo len ma páli ruka alebo žily na tej ruke kde mi dávali chemo

l1plienka
19. feb 2021

@martinka2309 to je bolestivé, aj mne to robievalo a sestricka na onko mi povedala,že si mam ruku natrieť octanovou masťou a zabaliť. Koľko si mala chemo?

martinka2309
19. feb 2021

@l1plienka 6 októbri som ukončila hovorila som lekarovi že ma stipu žily a boli ruka ale neochota

ira25
19. feb 2021

@l1plienka áno po chemoterapii sa odporúča aj popri nej to viem.
Môžeš dať link kde píšu,že reguluje estrogény...ja hľadám kde som čítala opak, že pri rakovine prsníka na podklade estrogenovych receptorov sa neodporúča.
Ale musím si nasadiť niečo na pečeň.😥

l1plienka
19. feb 2021

@ira25 https://biocare.sk/zdrava_vyziva/clanok/vyskusa... Mne obvodak vravel,že ho nemám užívať dlhšie ako dva týždne,potom dva týždne pauza a takto to striedať. Nepýtala si sa na to onkológa?

ira25
19. feb 2021

@l1plienka ďakujem,tak som našla kde som to čítala...bolo to video o pečení s Bukovským a on je gastroenterológ a on,že obsahuje pestrec estrogén,tak pri rakovine prsníka sa neodporúča

ira25
20. feb 2021

Dievčatá niečo osvedčené na vypadávanie vlasov mi neporadite?

katenka2
20. feb 2021

@ira25 tiež by som nejaky typ prijala 🙂. Už tých pár chlpov na hlave prehadzujem zo strany na stranu... 😅

anvien
20. feb 2021

@zuzap33 dakujem kraasne za rady 🙂 drz sa

zuzap33
20. feb 2021

@anvien ja som osobne chodila pred 16.hod. Bolo málo ľudí. A dnu? Popocuvas radio počas oziaru a je tam celkom pekný 3d strop ako v lese 😉. Najlepší ošetrovateľ je taký fúzatý silnejší, vždy rád pokecal a vedel všetko šikovne nastaviť

ira25
20. feb 2021

@zuzap33 úplne súhlasím so všetkým,až na to, že ja mala takú fóbiu, že som to rádio počula až posledný deň oziaru.😊

anvien
20. feb 2021

@zuzap33 heh este prezit tu poslednu chemo o cca 2 tyzdne a sup hor sa k lesu. Parada tesim sa :D dneska som sla na testovanie a slapala som si hore z jarkovej na hlavnu som myslela ze dusu vyplujem tak si aspon na strope vychutnam ten 3d strop :D
Ale neskutocne vsetko boli.... Toci sa mi hlava a stipu oci, okrem toho same zily mi praskaju a nehovorim o tom ze som posledne 2 chemo ihelnicek.. 9x a terazv stredu len 7x... Ta moja ruka bude ako reseto kym dotiahnem do konca :D

zuzap33
20. feb 2021

@anvien u mňa testovanie teraz nehrozí. Ako každý rok ku koncu zimy krvácam z nosa kvôli suchému vzduchu. Takže palička do nosa absolútne nehrozí

anvien
20. feb 2021

@zuzap33 aj mne ide krv z nosa alw akosi sa mi tazko dycha a kaslem cize chodim ale to bude asi len z chemo kedze asi sa mi astma zhorsila.
Mrzi ma ze to mas takto s nosom. Drz sa

katka14
21. feb 2021

Caute babenky. Tie ktore ste po odstraneni maternice a vajecnikov. Aj vy ste pribrali? Kolko a za ako dlho? Ja som doteraz na to akosi kašlala a uz som na vahe spred choroby. Co vam pomaha nepriberat? Nejako mi zacalo viac chutit sladke asi bude v tom problem. No nerada by som skoncila ako uplny tučko. Nikdy som nebola ziadna modelecka ale zasa odtial potial. Chodievam na prechadzky i tury ale asi to nestaci

sabova3
21. feb 2021

@katka14 Ahoj,no veru aj ja som pribrala,asi 8 kg za rok a pol.No neni to sranda.

katka14
22. feb 2021

@sabova3 ahoj. Ja nejakych 5 kg od oktobra minuleho roka ... 😫

helga9
22. feb 2021

@katka14 ahoj ja nemám vaječníky viac ako pól roka , nepriberam ale cvičím. Je to bežne po tejto operácii že sa tuk začne usádzať hlavne okolo brucha. Musis upraviť stravu obmedziť obyčajne pečivo keď tak celozrnne kvaskové a cvičiť. To naberanie váhy neprestane.

katka14
22. feb 2021

@helga9 ahoj. Diky za info. Biele pecivo obmedzujem. Zapeka ma. No s tym cvicenim musim nieco vymysliet ... moje oblubene trampoliny zavreli... 😪

ira25
22. feb 2021

Ahojte ,mám otázku, že či už môžem dať si odoberať krv aj z operovanej strany prsníka a uzlín,na to nik neupozornil.
Inak nemám vôbec žiadne žili,neviem kde sa podeli.

anvien
22. feb 2021

@ira25 ja to ista.. Zily v cudu a este 1 chemo ma caka a to mi za den 7 az 9x skusaju nadpichnut chemo a 3 tyzdne sa mi ruka lieči, vraj uzvobec by nemali brat z tej ruky krv ani tlak merat ani nic... No neviem jak to vydrzim :/ som zvedava co povedia ostatne. Inqk ha som mala lymfaticke teraz ciste... Pred 11 rokmu hodgkiba a nikto ruky neriesil :/

ira25
22. feb 2021

@anvien no chemo ničí žily,ja nemala chemo len ožiare aj tak sa mi niekde stratili....problém nájsť žilku.
Och azda to nebude navždy,že z tej ruky sa už krv nebude brať.
Tebe držím palce,nech už tu poslednú chemo zvládneš a aj ožiare....ja mám po rádioterapii prsník poriadne poznačený,narozdiel tu od dievčat.