Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Ahojte chcem sa opýtať ked ste ukončili liečby chemoterapiou myslím už úplne koniec ako ste sa cítili asi tak 3 mesiac po či ste mali nejaké dozvuky po nej alebo ako dlho trvá dokym ta chémia úplne vymizne z tela ďakujem vopred za odpoved
@martinka2309 ja som mala poslednú v auguste,ale mala som iba tri a po mesiaci sa mi zdalo,že som celkom fit,lebo som v pohode behávala. Ale každé telo sa regeneruje individuálne, zvyčajne trvá pol roka,kým sa telo detoxikuje,ale poznám baby,čo este roky po chemo rozličné reakcie
@l1plienka ďakujem ako fit som bola aj počas chemo len ma páli ruka alebo žily na tej ruke kde mi dávali chemo
@martinka2309 to je bolestivé, aj mne to robievalo a sestricka na onko mi povedala,že si mam ruku natrieť octanovou masťou a zabaliť. Koľko si mala chemo?
@l1plienka 6 októbri som ukončila hovorila som lekarovi že ma stipu žily a boli ruka ale neochota
@ira25 https://biocare.sk/zdrava_vyziva/clanok/vyskusa... Mne obvodak vravel,že ho nemám užívať dlhšie ako dva týždne,potom dva týždne pauza a takto to striedať. Nepýtala si sa na to onkológa?
Dievčatá niečo osvedčené na vypadávanie vlasov mi neporadite?
@zuzap33 heh este prezit tu poslednu chemo o cca 2 tyzdne a sup hor sa k lesu. Parada tesim sa :D dneska som sla na testovanie a slapala som si hore z jarkovej na hlavnu som myslela ze dusu vyplujem tak si aspon na strope vychutnam ten 3d strop :D
Ale neskutocne vsetko boli.... Toci sa mi hlava a stipu oci, okrem toho same zily mi praskaju a nehovorim o tom ze som posledne 2 chemo ihelnicek.. 9x a terazv stredu len 7x... Ta moja ruka bude ako reseto kym dotiahnem do konca :D
Caute babenky. Tie ktore ste po odstraneni maternice a vajecnikov. Aj vy ste pribrali? Kolko a za ako dlho? Ja som doteraz na to akosi kašlala a uz som na vahe spred choroby. Co vam pomaha nepriberat? Nejako mi zacalo viac chutit sladke asi bude v tom problem. No nerada by som skoncila ako uplny tučko. Nikdy som nebola ziadna modelecka ale zasa odtial potial. Chodievam na prechadzky i tury ale asi to nestaci
Ahojte ,mám otázku, že či už môžem dať si odoberať krv aj z operovanej strany prsníka a uzlín,na to nik neupozornil.
Inak nemám vôbec žiadne žili,neviem kde sa podeli.
@ira25 ja to ista.. Zily v cudu a este 1 chemo ma caka a to mi za den 7 az 9x skusaju nadpichnut chemo a 3 tyzdne sa mi ruka lieči, vraj uzvobec by nemali brat z tej ruky krv ani tlak merat ani nic... No neviem jak to vydrzim :/ som zvedava co povedia ostatne. Inqk ha som mala lymfaticke teraz ciste... Pred 11 rokmu hodgkiba a nikto ruky neriesil :/
@anvien no chemo ničí žily,ja nemala chemo len ožiare aj tak sa mi niekde stratili....problém nájsť žilku.
Och azda to nebude navždy,že z tej ruky sa už krv nebude brať.
Tebe držím palce,nech už tu poslednú chemo zvládneš a aj ožiare....ja mám po rádioterapii prsník poriadne poznačený,narozdiel tu od dievčat.

@anvien cicatridina je výborná tiež som používala