Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
@anvien Presne toto neupozornil.
Tak krv možno berú z nohy v tom prípade,ale mne sestrička na onko hovorila,že sa dá aj tak,ale bez toho aby stiahli ruku.
V Tom ti ja neporadim,možno niečím podporiť cievy,aby nepraskali,ale tá chemo zužuje a oslabuje cievy....už len vydržať.
V nemocnici na prasknuté cievky a opuch ruky dávajú octanovu masť.
A pri prvej liečbe keď si brala chemo,tak žilky nepraskali a či?
@anvien mne ku koncu chemo dávali chemo do členku a nebolo to vôbec bolestivejšie, než do ruky, skôr naopak. Bolo to však dávno a už si nepamätám presne, zdá sa mi, že kúsok narezali a tam zaviedli nejakú kanylu a tade. Každopádne tam mám malú jazvu s 3 stehmi....A boli tam pacientky, ktorým za plentou dávali chemo niekde do vnútornej strany stehna.
@ira25 mne povedali,ze to nie je pravda,ze sa z tej ruky nemoze brat krv.Chemo mi davali iba do tej ruky,aj krv mi vsetci beru len z operovanej strany.Ale mozno je to tym,ze na duhej ruke sa mi stratili zili,tak na to kaslali
@ira25 😁 mňa v decembri a januári tiež bolela... Treba asi obmedziť trochu lieky a pridať nizkotucne bielkoviny na regeneráciu. Ja som nasadila cottage syr a striedam s acidkom. Beriem aj tú Lagosu, predpisuje ju aj interný lekár, treba sa pýtať. Mne odbery z tej chorej strany, zdravú si nechávam, keď treba niečo pichnúť, či už na ct alebo tak
Dnes 2 roky od diagnózy.

@helga9 ja dnes presne rok od operacie☺☺
@helga9
@hracka123
@miskahrncarikova
Dievčatá ja 25 rokov od prvej operácie a potom ďalšie a ďalšie 😂. A toho času som ubolená jak pes, aaaale....žijem! A fungujem viac-menej normálne. No, teraz menej, ale bude aj lepšie 😏😉
@katenka2 tak to je uzasne,ze 25 rokov👍
@miskahrncarikova Miška, ešte sa tu pojeduješ a potešíš tiež veľa rokov, neboj 🤗
Inak, dievcence.. Trosku smutna som.. 😔 Dnes, po 10 mesiacoch sa menzes vratil.. 😢 Tak som sa tesila, ze popritom vsetkom zlom aspon nieco dobre bude.. Nador 90% hormon pozitiv, her2 negativ, stadium 2B, genetika super (rozsirena 26 genov bez rizika).. Chemo zastavilo menzes, takze teraz beriem Zitazonium..
A trosku mam strach - kedze sa menzes asi vrati, davat si pichat Zoladex (Reseligo), alebo dat vybrat vajecniky? Co je "mensie zlo"?? Kazde kilo navyse je pre mna problem (uz teraz mam skoro 90 😔), aj ked pri mojej vyske sa to trosililinku strati.. Vzdy som mala problem s vahou prave kvoli hormonom..
Samozrejme, ze si vypocujem nazor mojho gyn, onkogyn, aj mojej onko dr., ale zaujimaju ma aj vase nazory a skusenosti..
@bubo780 ahoj ja som tiež horm poz ale mám aj brca1. Už predtým jak mi potvrdili genetiku som bola rozhodnutá dať preč vajka. Zoladex alebo reseligo je cytostatikum chemická kastracia by som to nazvala. Preto som to nechcela to je jedna vec a druha je to podanie som kosť a koža a tie ihly hrubé no fuj a musis nato chodiť každé 3 týždne. Takto mám pokoj. Opka bola nič v utorok poobede ma operovali v stredu ráno som išla domov aj keď povedali že 4 dni v nemocke reku eeee idem domov. No nič mi nebolo a po týždni som si sama vybrala stichy. A som nadmieru spokojná nemám žiadne problémy teda zatiaľ bola som operovana v júli minuly rok kramy mi teda absolútne nechýbajú a nepotrebujem antikoncepciu takze je spokojný aj manzel. Za mna pokial máš deti dať vajka von.
@helga9 presne nad tym rozmyslam aj ja.. bola som rozhodnuta, ze ak genetika nieco ukaze, ide vsetko okamzite von.. mam 6roc syna, dalsie deti neplanujeme.. takze davam si dalsiu ciarku na stranu "za opku"..
ja sa tych injekcii strasne bojim - aj ten system podavania, aj tie vedlajsie ucinky.. preto som bola mega stastna, ked chemo zastavilo menzes a nemusela som tie injekcie.. 4 mesiace beriem Zitazonium a znasam ho velmi dobre (klop klop, aby som nezariekla).. Hned v pondelok idem za mojim gyn, v utorok za mojou onko dr., tak som zvedava.. Len ci sa v tejto covid situacii vobec dostanem na opku, ked to nieje urgent.. 😔 urcite sa tym injekciam na zaciatku nevyhnem.. 😢
@bubo780 ahoj,aj ja som hormon 100%positive plus Her2+ a plus brca2 takze uz konecne v pondelok mi idu vajka vybrat,cakala som kvoli Covidu rok,davali mi tu svinuchu Zoladex,ako Helga,aj ja som stihlunka takze masaker a vedlajsie ucinky su nic moc,plus beriem Letrozol,takze tiez sa tesim,ze vyberu a konecne o par chemikalii menej v tele...verim ze telo si poradi lepsie ked vajka vyberu ako furd pichat chemiu,ale to je moj osobny nazor a plus sa tesim ze pojdu prec,lebo mame v rodine rak vajecnikov ,drzim palce 💕
@jankastraza tak v nasej rodine som prva (a dufam aj posledna) s akoukolvek diagnozou rakoviny.. ale nad tymi vakecnikmi som rozmyslala uz pri stanoveni diagnozy.. ale kedze chemo zastavilo menzes a genetika nevyzaduje dalsie preventivne operacie, tak som to "vyhodila" z mojej hlavu.. Ale teraz, ked sa obnovili, opat nad tym uvazujem..
@l1plienka tak v tomto pripade jasne, ak planujes babo.. 🍀 mozes prosim "opisat" tie stavy po Zoladexe?? Lebo jedna vec je pribalovy letak, druha osobna skusenost..
@bubo780 Ja som to zo začiatku uplne odmietala,ale keďže nádor som mala 100% estrogén,bola som rozhodnutá,že ked sa mi potvrdí brca,pôjdu vaječníky von,ale vďakabohu nič,tak chcem-nechcem,každý mesiac mi pichajú. A stavy- velmi sa mi točila hlava,ťažko sa mi dýchalo,a mala som pocit,že mi uz občas “vyhráva” a tá konská injekcia je neuveriteľná! Ale uz po case sa tie stavy trosku skompenzovali a v den,ked to do mna napichaju,tak som v pohode behávala,cvičila. A nehovoriac o tom,že každý mesiac doplácam 22 po dobu 3 rokov
@zuzap33 tak to je potom super, ak s Reseligom nemas problemy.. ja takto nastastie zvladam Zitazonium, dokonca sa zlepsil spanok aj navaly.. je vidiet, ze kazde telo sa s tym vysporiadava po svojom.. ja sa pri tych injekciach bojim prave tych vedlajsich ucinkov (aj tej mega ihly 😔 aj ked material na pichanie mam dokonaly)

@ira25 uvidime co so zilami. Pred tyzdnom chemo a mne kazdy den praskne riadne zila mam ju ako 0,5cm trubicku hrubu... A netusim ani co uz mam a nemam robit s rukou zeby zase nepraskla :( mastim si aj s heparoidom aj s curiosin gel no uvidime... Sestricky sa divili ze neviem o tom ze nemám davat ruku na odber.... Az doteraz mi to nejak nepovedali... Len mi tak vrta hlavou - ak ma niektora obe prsniky zasiahnute tak odkial beru krv?