icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
23. mar 2021

@jankastraza ako sa bude cestovať do UK ak sa nezaockujem?
Dovolenka naplánovaná na leto cca na dva mesiace.

hracka123
23. mar 2021

@jankastraza Janulkaaaaa ako sa máš 💗

jankastraza
23. mar 2021

@ira25 no momentalne, akurat dneska parlament oznamil,ze do konca juna- zatial mame zakazane zahranicne dovolenky,ak niekto porusi 5000£ pokuta cca 5000 eu,nevieme ani my zatial nic,pretoze sa vsetko meni zo dna na den, momentalne je to tak,ze ked"kazdy" kto vkroci do Uk,aj ti co tu zijeme,musi sa ubytovat v hoteli na niekolko dni,1 osoba plati cca 1700 £ a za dieta cca 700£ takze zatial Inka pockaj a uvidis v lete

jankastraza
23. mar 2021

@hracka123 Ericka velmi dobre dakujem,deti v skole konecne tak neviem kde mi hlava stoji od radosti 😹aj s kamoskami som sa konecne mohla vidiet, konecne 12.4 do robotky 👌😍a ty kedy do prace? Predpokladam,ze sa citis dobre 💗

hracka123
23. mar 2021

@jankastraza Janulka paráda keď už vás otvoria. No my sme ešte zatvorený. Hotely ešte nechcú otvoriť. Hej som ok. Jaaaa kedy sa už stretneme🥰🥰🥰

jankastraza
23. mar 2021

@hracka123 noo aj ja som naivne verila,ze toto leto uz 🥺💕

ira25
24. mar 2021

@jankastraza ja ešte stále verím že toto leto už sa bude cestovať na dovolenky po Tom čo bude väčšina ľudí preockovani.
Moja švagriná tu na sk uviazla,zostala od vianoc kvôli dcére , že bude rodiť a malý má 2 a pol mesiaca a brat by si ho rád popestoval a nemôže prísť a tak on je tam a manželku má tú a syn zije v los Angeles.
Dosť ten Covid rozdelil rodiny a nahlodal psychiku ľudí.
Ja ešte nie som zaočkovana a ani sa s tým neponahlam,ale či si to pri vycestovaní do GB nebude vyžadovať a tak som sa tešila,že vypadnem z bytu na dlhšie.😰

katka14
24. mar 2021

@helga9 ahoj. Super ako si to zvladla. Doma je doma. Sorry len som sa tu trochu stratila. Aku si mala teraz opku?

katenka2
24. mar 2021

@ira25 Ahoj Irenka. Viem, ze srdiecko mas este velmi bolave, ale ostatne telo ako? Vysledky na onkologii uspokojive? Ja tiez s ockovanim pockam, hoci vyhybat sa ludom je coraz tazsie, vlastne aj u nas doma...☹. Si ale predstav, ze manzel tu ma prave staleho kamarata a rozpravaju o dalsom onkologicky chorom znamom. Je uz nejaky cas po operacii, chodi na kontroly, je t.c. v remisii a jemu onkologicka nedoporucuje ockovat sa. Vraj to oslabenie imunity by nemuselo telo zvladnut. Blizsie nic neviem, na kontrole som bola, ale vzdy, ked mam bolesti, som taka vystrasena, ze sa na polku veci zabudnem spytat 😖
@helga9 - Helga a ty a ockovanie ako? Aky mas nazor?
Vsetkym dievcatam pekny den zelam 😘

helga9
24. mar 2021

@ira25 Ja tiež veľmi dúfam že do leta sa to upokojí a bude sa cestovať

helga9
24. mar 2021

@katenka2 nemám v pláne sa dať ockovat hlavne cudzími vakcínami ešte keby bola naša slovenskà a situácia by bola neúnosná tak tou by som sa dala. Neviem no z každej strany píšu niečo iné odkiaľ ma človek vedieť čo je pravda.

katenka2
24. mar 2021

@helga9 no ved, presne toto! Desiatky informacii a kazda ina! ☹

helga9
24. mar 2021

@katka14 ahoj no ja som v 2019 mala jednostrannú mastektomiu a potom mi prišla genetika že mám Brca1 tuším že aj ty máš. Takze teraz som mala mastektomiu na druhej strane a v oboch mám expandery.

helga9
24. mar 2021

@katenka2 ja celkovo som taká aj čo sa týka liekov aj keď ma len boli hlava radšej vydržím ale nedám si tabletku a nieto ešte ockovat 😂

anvien
24. mar 2021

Ahojte. Ja som pred 2 tyzdnami skoncila chemo a dnes idem po vysledky z ct a zajtra na oziare zacinam. Pytala som sa na onko tak ockovanie mozem, obvodna lekarka aj ostatni doporucuju a ja sama kedze som mala uz 2 rakovinu som istotne za vakcinu a viete co? Vcera som o 19tej dostala telefonat ze som nahradnicka a prave pred par minutami ma ockovali :D a praveze preto ze imunita je slabsia a mam aj astmu som sa rozhodla ze sa ockovat dam a kebyze bolo mozne a potrebne tak dam aj dcerku kedze jedno z ockovani nam asi aj zachranilo pred zapalom pluc a hospitalizaciou pres rokom. Myslim ze informácií je vsade kopec ale kazdy je individual a musi sa poradit s viacerymi lekarmi ktori vedia o stave viac ako ti co ockuju. Ale hlavne drzim palce nech to zvladnete 🙂

katenka2
24. mar 2021

@anvien no, tak vidis! Jedna lekarka radi nie, druha odporuca... Takze ozaj len podla seba. Ale moc Ti drzim palce, nech je ti to ockovanie len k prospechu. Uz aby tento blazinec nejako skoncil...🙏🙏🙏

nori21
24. mar 2021

Ahojte dievčatá,aj ja som dostala prvú dávky očkovacej d.vo februári,tiež doporučili, aj som v kontakte s deťmi aj s dospelými,tak som sa rozhodla že sa dám.

ira25
24. mar 2021

@anvien je to na zamyslenie čo ti povedal onko lekár...predpkladam, že chodíš tu v Prešove na onko a mojej známej práveže neodporúčali očkovať pokiaľ je v liečbe a ty ešte si .
Tak držím palce nech to dobre dopadne.

ira25
24. mar 2021

@katenka2 ahoj Katka,tak ako tie bol sti... lepšie?Môžu to spôsobovať tie hormonálne lieky...skús onko popýtať na zmenu lieku.
Ja s Tamoxifenu nemám žiadne potiaze aj gynekológ povedal,že je to z tých všetkých najlepší liek.
Inak ako píšeš srdiečko boli a nezahoji sa tá strata po milovaného manžela a nie je dňa čo by som neplakali.
Zdravotné vcelku ok aj kontrola na onko ok okrem zvýšených pečeňových testov a nejaký nález v druhom prsníku a tak v júni sono doplnenie namografii....tak asi to nesúri.
Dosť na zahraničných stránkach neodporúčajú onko pacientom sa očkovať na Covid a hoci moja onko schválila, že môžem .

anvien
24. mar 2021

@katenka2 ja som sa aj s onko bavila a vraj ak chemo berie niekto je komplikovanejšie s vakcinou, ale len kvoli padajucim krvinkam, ale ak som liecbu s chemo skoncila mozem sa dat ockovat bez problemov a je jedno s akou vakcinou. ja som mala teraz modernu, ci jak sa vola tak uvidime. Otec dostal v sobotu astru a moj dedo pfizer. Este chyba moja mama a ma raynandrov i sjorgenov syndrom i dalsie problemy s autoimunitou a tiez jej odporučili ockovat sa. Muz caka jak na spasenie kedy dojde na rad lebo prave pri nom akosi v robote je dost ludi a covidom posledny tyzden 5ti. Vsetci aj s našou dcerkou smev 1 dome cize u nas bolo jasne ze ideme vsetci ockovat ak sa bude dat. 🙂 kazdy sme. Individualny cize musime sa bavit o nas a ci odporuci alebo nie lekár potom sa rozhodnut. Ale myslim ze pokiaľ nebude imunita v cloveku nezbavime sa toho v lahkej forme to iste bolo s osypkami, mumsom a inymi preto sa ockujeme a toto asi bude dalsia pliaga s ktorou dopadneme rovnako... No mozeme sa len prisposobit alebo cakat ako dopadneme. Kedze som v dome s tolkymi velmi na vyber nemam. Ale som rada ze uz mam za sebou 🙂 som spokojnejsia. Ved stale ked cakam na onko je tumim 50 saz 100 ludi..

anvien
24. mar 2021

@ira25 pytala som sa na onko vraj ked uz som po chemo mozem pocas oziarov je to ok. 🙂 inak by som sa nedala. Min tyzden som bola na ct a lekarma mi povedala ze som cista a dnes len po papier z ct ciz3 predpokladam ze budem ok a zajtta zacinam s konzultaciou na oziaroch 🙂

l1plienka
24. mar 2021

@anvien mne onko jednoznačne odporučil ockovat,len mne pichajú zoladex,tak sme to nejak nakombinovali v medziobdobiach,prvá vakcína,mam modernu, celkom masaker vysoké horúčky,este aj mihalnice ma boleli,po druhej to uz bolo lepsie. Všetky krajiny sa vyhrážajú,že zavedu vstup len so “zeleným pasom”, tak hold ked chcem vyšliapnut do sveta,tak som sa zaštepila. A mentálne mi to tiež celkom pridalo na pohode,lebo aspon nepristupujem k ľuďom s hrôzou v očiach,že od koho sa nakazim

ira25
24. mar 2021

@anvien a to si si mohla vybrať s ktorou vakcínou sa chces zaočkovať?mne aj určité aj tebe Astru a tu ja nechcem....ja počkám na Sputnik,alebo našu....
Leškova neodporúčala očkovať mojej známej ,že až dlho po chemo a ani s oziarmi,len ak sa neberie žiadna liečba,tak nech rovnako každému povie či áno alebo nie
Ja som už prekonala Covid v novembri.

anvien
24. mar 2021

@l1plienka tak ja tiez mam reseligo mala som pres tyzdnom a pravdupovediac som jak muchotravka zase sa mi akoby alergia ci co po injekcii spravila doslova. A neviem ale raz po 3 tyzdnoch raz po mesiaci dava to reseligo ja uz blba z toho ale dobre no mozno i poslednu som dostala lebo moj nador nebol na hormony cize bolo cistona mne ci dam alebo nie.. Len som chcela vajecniky kus ušetriť aj ked pred rokmi celu davku cervenej chemo mi dali a nebabrali sa s tymi injekciami...
Noo som zvedava jak mne bude. Vcera 2den po zeneke oco bol ako vravíš strasne uboleny a nevladal nic doslova odkvecol a vraj 37,2 mal a vsetko ho bolelo. Ked tak zoberiem tak mna po kazdej chemo takto polozilo plus po neulaste to bolo cele telo v bolestiach, o tom zenavali tepla mavam skoeo stale a ta moja plesina cela spotena a cervena ako rak :D no a plus teraz tvar s vyrazkami opuchnuta.. Proste radostma vidiet. Teraz som doslova rada za ruska aj respirator :D nevidia mi tvar :D

@ira25 to uz fakt neviem co a ako, kazda sme ina aj ine problemy i diagnozy mozno jej nie je odporucane este ale mne doalova povedala ze cez oziare kludne tak uvidime...mozno individualne.
Nevyberala som si ja som sa dala ako nahradnicka aj do hlavnej nemocnice aj na procare na sekcov a tu na sekcove maju modernu. Dedka v nemocnici dali pfizer a ci a akou nahradnici budu ockovani netusim.

l1plienka
24. mar 2021

@anvien ja mam uvádzaný her2 negat,ale nádor bol stopercentný estrogen (ale bližšie tomu nerozumiem),naordinovali na 2-3roky zoladex,tak poslucham. Aký je rozdiel medzi reseligo a zoladex? Je v oboch taka konská injekcia? Ja čo mam známych,tak po prvej moderne ľuďom nebolo až tak divoko,druhu uz znášali horsie. A mna prvá odpálila,nehovorím,že po druhej som bola fit,ale po 24 h to uz bolo ok. No tá vizáž nás ženy vždy sere,ale nakoniec aj tak vždy vsetko vydržíme,lebo deti,lebo to,lebo hento.

katka14
24. mar 2021

@helga9 a ako casto budes chodit na prifukovanie tych expanderov? To je zakazdym opka ci ako? A spodok si bola uz na opke ci ani nejdes? Ja zvazujem plastiku preto sa vypytujem. Ci umele alebi z vlastnych zasob.

helga9
24. mar 2021

@katka14 to dofukovanie nie je opka to robí ihlou a striekačkou a koľkokrát bude treba to neviem lebo to je podľa toho koľko zvládneš dávajú 50-100 ML. Teraz mám naplnené na 100 ML čo mi dali pri opke hneď. No u mna z vlastných zásob nehrozí neni odkiaľ. Vaječníky mi vybrali minuly rok v júli.

katka14
24. mar 2021

@helga9 a ako casto pojdes na tie dofuky? A kde si bola na opke? Ja bohuzial mam z coho, je ma dost a necitim sa takto ako zena. No uvidim necham si asi poradit od lekara co bude pre mna lepsie.

anvien
24. mar 2021

@l1plienka no ja mam triple negativ :D taka sranda agresivna forma uz som bola v 2 stadiu. Reseligo je ta hnusoba konska davka v konskej injekcii, tusim len iny vyrobca a ina kustik asi vyzaz ihly ale to vo vnutei by malo byt rovnake tusim, mala som len reseligo tak neviem porovnat len co lekar vravel. Ja uz teoreticky nemusim davat kedze chemo nemam.
Som zvedava akomi bude. Tak ci tak som unavena a vsetko ma boli cize asi ziadna zmena nebude :D len som dneska chcela usit krpcovi mikinku tak mozno sa podari :D som zvedava ako na tom budem ale kedze po chemo mi blbo bolo a hned druhy den neulasta po ktorej ma neskutocne este viac bolelo vsetko tak myslim ze toto v pohode bude.

helga9
24. mar 2021

@katka14 chodí sa každé dva týždne na dofuk a na opke som bola v Košiciach