icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
8. apr 2021

@helga9 no hlavne na Covid rýchlo vyvinuli a na pliagu ako píšeš 😰

hracka123
13. apr 2021

Abojteeeeee a kde ste vsetkyyyyyy😍😍😍

ira25
13. apr 2021

@hracka123 všetky už vyzdraveli 😊😂,zrejme nemajú potrebu tu chodiť.

katenka2
13. apr 2021

@ira25 alebo im je naprd a nechcu demotivovat ostatne... 😔

jankastraza
13. apr 2021

ahojte dievcataaaa, ja som uz dneska bola prvy raz v robotke,jupiiiiii pozdravujem vas vsetky 😍❤❤❤

anvien
14. apr 2021

Ahojte... Ako sa mate?.. Ja chodim na oziare... A tesim sa kedy bude koniec.. Ti ludkovia tu ma musia stale prekreslovat :D mne ta farba nedrzi viac nez 2 dni :D

helga9
14. apr 2021

Caute babyyy aj ja som tu len mám teraz veľa práce

helga9
14. apr 2021

@anvien ja som doma si obtahovala vždy kriziky

ira25
14. apr 2021

@anvien a čo je tam teraz iný personál,mne zmizli krížiky po zakresleni do týždňa a fakt neviem ako im stačili len tie botky a okolo plno znamienok.
Ubehne to aj tebe ....a natieras niečím?

ira25
14. apr 2021

@katenka2 aj to je jedná s možností,ale bolo tu predtým živšie a bavilo sa nielen o tej mrche chorobe,ale o všetkom, napríklad kto čo ide variť a tak.

hracka123
14. apr 2021
sticker
ira25
14. apr 2021

@helga9 takže po opke si sa už zotavila❤️ a pamätáš malo byť stretko na kávu po skončení liečby a či poriadny opias?🥂☕ A čo sa nestalo prišiel Covid a zo stretnutia nie je nič 😷

ira25
14. apr 2021

@hracka123 dobré ráno aj tebe aj všetkým kto to číta.
Ja dobré nemám, príšerné na bolí bedrový kĺb,ani ležať, sedieť a chodiť a potrebujem ísť kúpiť kvety.

helga9
14. apr 2021

@ira25 Irenka ja verím že ten opijáš bude len nech skončí táto pliaga. Po opke som ok mala som byt týždeň v nemocke a po troch dňoch ma vykopli domov že behate jak laň čo tu budete zavadzat.

anvien
14. apr 2021

@helga9

@ira25

Noo tie kriziky obtahujem fixou ale kedze mam navaly a potim sa a je to akurat v oblasti kde je podprsenka stale sa to zosuchne :D podprsenky mam uz z kadecoho pofarbene, esteze su stare :D
No a este nenatieram nicim... Mam jeden gel ale svrbí ma pokozka asi alergia.. 10e v cudu.
Davaju oziare 17x cele prso a 3x bod uz mam cervensie ale je zatial ok. Sem ta bolesť ale vydrzat sa da. 🙂

Lencely clovek ma boli a jedene co ma neboli su vlasy :D asi preto ze nemam :D inak telo akoby som mala vsetko prechladene.. Tak pocitujem tu bolest =prechladeny chrbat ma tak bolel riadne.
Sa citim ako mumia :D
Len sa mi nechce nic, varit uz netusim co... Poradte nejake rychle jedla :D

katka14
14. apr 2021

@hracka123 ahooj. Ja som sice onko uz ok ale bojujem zasa pre zmenu so zubami. Asi aby som sa nahodou nenudila 😫 bola som u zubarky a tusim netrafila spravny zub lebo furt ma to boli a adi tam budem musiet ist znova. Cakaju ma este aj 2 trhania osmiciek. Uz sa neviem dočkat 😤

hracka123
14. apr 2021

@katka14 ahoj moja to nem dobrá hostina

ira25
19. apr 2021

Ahojte babenky, koľké z vás ste už zaočkované a mali ste po očkovaní nejaké negatíva?Stále sa neviem rozhodnúť či sa dať zaočkovať.

jankastraza
19. apr 2021

@ira25 ahoj no ja opakujem,ja som mala Astru a iba rameno bolelo 👌

ira25
19. apr 2021

@jankastraza hej o tebe viem a druhú dávku kedy dostaneš.
Brat sa ide prihlásiť na očkovanie,lebo v máji tu chce prísť a nechce chodiť na testy, že u vás drahé.
A ty kedy prídeš na sk?Tvoja mamina tu na Slovensku je už zaočkovana a ak akou vakcínou?

anvien
19. apr 2021

@ira25 ja ma modernu a trosku rameno bolelo a aj migrenu som mala ale zase pravdupovediac ja ju mam stale :D pri zmene pocasia a aj po respiratore/okuluaroch za usami - cizr tazko povedat ci to bolo z toho alebo nie a tiez som bola cca 2 tyzdne po poslednej chemo cize aj z toho mohlo byt 🙂 ale nic extra zle. Cize v pohode.. Doma mali pfizer a jedine ruka bolela 🙂 takze kludne do toho.
Ak odporucia lekari kvoli diagnozam nejaku vakcinu uz len hľadať kde sa podáva ake ha som nemala ziadne obmedzenie 🙂
Drzim palce

ira25
19. apr 2021

@anvien ďakujem ❤️ no len či tá hormonálna liečba co beriem nemá vplyv na vakcínu.
Inak ako ty a ožarovanie? Ešte to máš nadlho?

adrika762
19. apr 2021

Ahojte, chcem sa opýtať beriete niekto Anastrozole? Ako ste nato reagovali?

anvien
20. apr 2021

@ira25 ked som bola rozhodnutá ze idem na vakcinu pochodila som lekarov najma onkologicki ale aj alergo kvoli astme aj tiez obvodnu aj ty skus poradit sa. Napr kamoska ma sklerozu multiplex a odporucali jej len Pfizer.
Ja uz mam trosku reakciu mam 8 oziar z 20... 17 je celooziar a 3 miestny oziar ktory i tak bude cez cele prso kedze je to v blbom ohybe :D
Ale uz citim bolest aj sa cervenám :D alw inak sa to da....
Ale najhorsie je to ze ma strasne vsetko boli, tie moje svaly su ako po maratone doslova svalovka a nema ani z coho.. Nevladzem sa ani postavit :( kedy ja konecne budem fungovat aspon bez tej bolesti :(...
Ale inak som ok.
Ty ako sa cítis?

helga9
20. apr 2021

@anvien ahoj ošetruješ niečim pokožku? Ja som používala krém radiocare pred oziarom a po oziari detský púder.

ira25
20. apr 2021

@anvien no cítim sa naprd,vlasy mi padajú,som ako mechom udreta,prsník často bolí, pichá,ostal zväčšený a opálený...haha ako by som si opaľovala iba jef n prsník.no po 10 oziari som už mala dobré spálený prsník a ženské o som poctivo pudrovala a mazalq radiocare krémom,aj tak mi ho spálilo...už bude rok od rádioterapie,tak spálený neostal ale je jemne opálený,ale na to ma upozornili na rádioterapii a moja onko dr., že mi už zväčšený prsník zostane a bude oblievať a ak tak to je.Jq som mala mať 16 oziarov q po CT dali 20 a na celý prsník .
Začni natierať tým radiocare a po oziaroch detským púdrom,aby si sa nedopracoval k pľuzgierom to už by bolo zle.
No bolesti svalov ešte bude pretrvávať však si ešte len nedávno skončila s chrenom,tak to svinstvo v tebe ešte je a ak už berieš hormonálnu liečbu,tak aj to sa môže na bolesť svalstva podpísať,ale zrejme kým chodíš na rádioterapiu tak ti ju ešte nenasadili a či?
No s tým očkovaním je to ťažké rozhodnúť, nakoľko odborníci píšu,že na onkologických pacientov vakcíny netestovali,ale ak bude potrebný Covid pas a bud m chcieť cestovať,tak sa zrejme dám zaočkovať.
Smekam klobúk pred tebou,že hneď po liečbe a s oziarmi si sa dala zaočkovať.
No onkológ,mojej známej povedal, že pokiaľ neberie žiadnu liečbu...chemo, rádioterapiu a inú liečbu tak sa očkovať môže a ty si ešte v liečbe a už ti onko dovolil očkovať.
Drž sa a začni ošetrovať prsník keď už začína reakcia z oziaru .

tanicka2311
20. apr 2021

@ira25 ja som zaočkovana 2 dávkami pfizeru. Po prvej som mala teplotu jeden deň a týždeň zdurene uzliny pod pazuchou ale riadne. Po druhej som tiež mala teplotu a bola unavená. Uzliny som mala ok. A ruka bolela dosť.

tanicka2311
20. apr 2021

@ira25 ja som tiež na hormonálnej liečbe.

ira25
20. apr 2021

@tanicka2311 a onko ti odporúčal očkovanie?... už si spomínam, že si písala o tých uzlinach,hlavne, že už je ok.
No fakt mám rešpekt pred tým očkovaním a mala by som tiež Pfaizer.
Takže hormonálna sa už nepočíta ako že som v liečbe podľa toho.
Dik za odpoveď a drž sa.

tanicka2311
20. apr 2021

@ira25 onko povedala že áno. Ja pracujem v nemocnici tak som ani veľmi nerozmýšľala. Videla som tam veľmi veľa ľudí rôzneho veku v zlom stave. Tak mi len ostáva veriť, že príznaky budú miernejšie po očkovaní. Ale teraz vravia, že po pfizeri sa treba očkovať a 3 krát.