icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

bubo780
21. apr 2021

@ira25 ja mam obe davky Pfizer, trosku bolelo miesto vpichu, ako keby som dostala pastou do ruky, inak nic.. Astu neodporucil hematolog.. Covid prekonany v decembri a beriem Zitazonium..

jankastraza
21. apr 2021

@ira25 ahoj Inka,moja mamina este stale caka na vakcinu v rade,ma 67 rokov a mala rak vajecnikov a prsnika ,nemam slov ako zurim,ze este vakcinu nedostala 😡mne dali termin hned pri 1 vakcine automaticky,na 29.april,ja sa na Svk urcite nechystam,co by sme mali z toho trepat sa tam,nosit ruska este aj vonku- uplne proti zdravemu rozumu,deti by tak akurat trpeli ako sa tesili,tu si mozeme ist pri more,do Londyna na vylet,ziadne ruska vonku,iba vsade vnutri,chodim uz do roboty,takze uz sme sa s maminou zial dohodli,ze nevieme kedy prideme ,ty sa nechces dat zaockovat?

anvien
21. apr 2021

@helga9 ahoj ano osetrujem si s kremom na baze gelu a kys hyaluronovou curiosin zatial to ide.. Len popichava.. Dneska 11ta davka este 9.
@ira25 dneska sim dostala druhu davku moderny.. Onko aj na radio lekar spominal ze pfizer a moderna na baze rdna je ok s radio skor astra ci johnson ako vektorova nie je vhodna kedze to je na inej baze a tam sa to prave kvoli tomu lisi.
Zatial ma boli len ruka a po dnesku mam prsnik jooj :D
Ono opuchol mi zduril sa a po opke som mala konecne obe prsia rovnake a zase toto vacsie :D som sa doma smiala ze som mala zadarmo plastiku. Co ostava len smiat sa nad tym.
A co sa tyka tych stavov... Po tej abvd spred 12 rokov som nemala take pocity az teraz z tejto... Tie take celkove bolesti vsetkeho a stuhnute... Postavit sa z postele a tak je des....
Kolena skripu aj ostatne klby ako stare panty :D no nejak prezijeme no nie?

Baby ja dnes cakala na vakcinu u oziar a na fb status ohladom tibetskej huby a aj tibicous.. Trosku som pozerala web a vyzera to zaujimavo a ten tibicous je vodny kefir inak povedane s tym ze vraj studie su a zistili z casti aj zastavenie rakoviny spominaju prsnik, krv a tusim creva...
Ak by ste chceli info mam nejake stranky ulozene a zatial citam i ked dnes muz ide o tibi a mliecny kefir bude neskôr :D

ira25
21. apr 2021

@jankastraza ale však také vekové ako mamina uz očkovali a aj očkuju,len sa musí zaregistrovať.
No či sa chcem očkovať je to tak 50 na 50.

ira25
21. apr 2021

@anvien hej Astra ,jonston,Sputnik sú vektorove čiže dodaný oslabený Covid vírus u Astry z opíc a u ostatných ľudských a možno preto pri Pfaizer a Moderny nie sú také vedľajšie nežiaduce účinky.

Info o vodnom kefire ak budeš mať čas tak pošli... ďakujem

zuzap33
21. apr 2021

@ira25 ja idem v utorok na Pfizer. Musím ísť medzi prestávkami chemoterapie, akurát pred ďalším cyklom.

zuzap33
21. apr 2021

Ach baby, ako vám už dobre, že máte po liečbe a idete už len na hormonalnej. Ja som v liečbe stále bez prestávky dva roky a už navždy. Je to taký povzdych, ale ťažko sa to znáša

hracka123
21. apr 2021

@zuzap33 Zuzi bude dobre hlavu hore✊✊✊

ira25
21. apr 2021

@zuzap33 ahoj Zuzka, však aj my to máme navždy....je to choroba na celý život,ale verím ti, že si z toho unavená, ale tiež verím v to,že pokiaľ existuje liečba tak nakoniec nad tou svinskou chorobou zvíťazis a s tvojou bojovnosťou to ani inak nemôže byť, takže ako píše Erika hlavu hore.
Takže aj ty si sa rozhodla dať zaočkovať,ja stále váham s tým očkovaním,ale ako hovorí dr.sme rizikové keby sme ešte aj Covid dostali u nás to môže byť smrteľné.
Drž sa dievča a ver tomu, že bude dobré.

zuzap33
22. apr 2021

@ira25 dovolim si trochu odporovat tym navzdy. Frcat na hormonalnej alebo na chemoterapii je rozdiel. Byt v regresii na hormonalnych tabletkach alebo zit s metastazami v stvrtom stadiu tiez. Obcas ma to depta

katenka2
22. apr 2021

@zuzap33 tak to ti, dievča, verím 😔.

ira25
22. apr 2021

@zuzap33 ano v tomto máš pravdu a ani sa nechcem stotožniť , že sme na Tom rovnako,len som chcela poukázať, že je to choroba na celý život a žiadna z nás nie je za vodou čo sme na hormonálnej,lebo nevieme kedy sa nám to vráti a v akej sile a že sa to vráti to mi natvrdo povedala pani primárka na onkológii....tiež ma nemusela zdeptat na začiatku liečby.
Ja len nejak stále verím že ty zvíťazis nad tou pliagou,lebo ak si stále tak pozitívne naladená ako si bola,tak nedáš šancu tej svine aby ťa zmohla.To ja s mojím negatívnym postojom k životu už by som tu nebola .Ale verím ti , že dva roky liečby

ira25
22. apr 2021

Odoslali mi nedopatrením.....že dva roky je veľa a už si z toho unavená,len prosím ťa nevzdaj to aby som počula od teba len dobré správy..... keďže nemám ako pomôcť,tak ti len držím palce✊✊

jankastraza
22. apr 2021

@ira25 no ano, je to len na tvojom rozhodnuti... kazdy sa musi sam rozhodnut..
moja mamina je samozrejme zaregistrovana uz niekolko tyzdnov caka,lebo sesternice mi pisali,ze starsich vraj ockuju americkou, Astrou mladsich,a Usa vraj nie je dostatok,tak musi chuderka cakat

jankastraza
22. apr 2021

@zuzap33 ja viem Zuzi, mas to tazke, sme s tebou! velke stastie,ze teraz sa aspon takto da,ze sice musis zostat v liecbe uz navzdy,ale budes tu! ❤

ira25
22. apr 2021

@jankastraza Janka ono sa to už zmenilo, áno mali sa očkovať od 60 do 70 s Astrou,ale už to zmenili na očkovanie Pfaizerom.

jankastraza
22. apr 2021

tak dievcata, maly update z Velkej Britanie! Dnes rano hovorili,ze vlada da do obehu od 17.maja Covid pasy,aby sme mohli cestovat ,takze je to tu,ako sme predpokladali, idu to skusat uz a dost rychlo..

anvien
22. apr 2021

@zuzap33 zuzka drzim palce aby to ostalo na stabilnom alebo sa to ak sa da zlepsovalo, určite je to tazke a verim ze mas toho po krk ale ako pisali holky vyššie.. Chvalabohu zachytili a drzia ta v takom optimálnejsom stave... Mas cas a zivot sice s obmedzenim ale pojde dalej. Veda sa posuva a co vies co kedy vymyslia 🙂 pred 11 rokmi sommala hodzkina a lekarka vravela ze pred 5 rokmi este liek na to nebol cize ak by som dostala skor nebola by som tu. 5 rokov stacilo a dali ma dokopy aj ked som si za ten rok presla vsetkym moznym... Verim ze budes ok a mozno o nejaky rocik napises ze mas liecbu a si fit 🙂 len sa nevzdavaj a zamestnaj si hlavu s inymi činnosťami.. Mne pomaha robit vela veci len aby som nemyslela nad tou pliagou.

Drzim palce

sticker
anvien
22. apr 2021

@ira25 paci sa nejake to info... Tibiho potrebujem dat dokopy to je to take matne uprostred. Dava sa tam cukor, susene ovocie a citron alebo co chces ale zaklad voda a cukor . Dufam ze prezije :D a kamoska uz mnozi mliecny kefir 🙂
http://kefir.nazemi.sk/
https://strava.sk/tibi-vodny-kefir-probioticky-...
https://www.dobromysel.sk/blog/tibi-krystaliky/

ira25
22. apr 2021

@anvien a kde , zoženiem... myslím, že som to niekedy píla, vyzerá to , že je to ono.
Inak ďakujem ❤️

anvien
22. apr 2021

@ira25 noo je mapa kde kto to ma a dava. Tusim na tej stránke co som ti dala je aj google maps s ludmi ja som si tak nasla jednu pani a ona dohodla inu kedze nemala namnozene. Noo uvidim ci mi prežijú - som isla ochutnat a pani sa zmylila a namiesto cukru dala sol :( takze uvidim. Ci sa to ozivi

ira25
23. apr 2021

@anvien tak si dúfam preplachla čistou vodou a malo by to byť ok....ja si už spomínam, že cca 20 roky dozadu som to píla a dávala som do toho hrozienka,ale citrón nie.Popytam susedu od ktorej som to mala či nemá zdroj odkiaľ,ale viem,že veľmi dobre mi robilo na trávenie a črevá.

helga9
23. apr 2021

Potrebujem dovolenku.

sticker
hracka123
23. apr 2021

@helga9 Helgička tak urob a hotovo co sa nahanaš ty moja bojovníčka Xena😁😁😁

ira25
23. apr 2021

@jankastraza ahoj no vidíš ty si bola očkovana s Astrou skôr ako môj syn , však som sa ťa pýtala ako si znášala očkovanie a môj syn ide na preockovanie teraz v nedeľu,tak nie je všade rovnaká dĺžka na preockovanie ....len dúfam že nebude mať silné nežiaduce potiaze.

anvien
23. apr 2021

@ira25 vidis to by bolo super kebyze si sa k tomu dostala, ja zatial mam len vodne krystaly lenzepani dala sol namiesto cukru takze si ich teraz davam dokopy a kedze mam 1x take nieco doma netusim ani ako to ma chutit ale vyzera to super a cakam na mliecny kefir. Dcerks ma problem s travenim a dosť často krce v brusku a uz neviem co jej davat.. Aj ked bojim sa vodnych krystalov kvoli cukru zeby jej nerobilo kyselinu no zase za skusku mi to stoji, stale je chorlava, dutiny a priedusky k tomu brusko a toto si ludia chvalia tak skusim obe varianty a uvidim 🙂

jankastraza
24. apr 2021

@ira25 no ano tam je nejaky cas rozsah od do nej tt,cca 3 mes pri Astre,aj ja som zvedava ako tvoj syn bude reagovat,dufajme ze lepsie ako pri prvej, akurat vcera vraveli v spravach ze Oxfordski vedci robili studiu na cca 340 tisicoch ludoch kt dostali Astru a Phizer a studia potvrdila ze vakcina pomaha pri zabranovani rozsirovania virusu a zmiernuje covid symptony ak ho chytime,hned po 1 davke a po 2 este lepsie vysledky,takze uz su aj dokazy,ze vakcina funguje ako ma,mozno to uz aj u vas vraveli v spravach

ira25
24. apr 2021

@jankastraza hej zapocula som to aj ja,len tak pri prifezr,vraj bude potrebná aj tretia vakcina.
Ako to u vás skončilo s tym Covid pásom ,cestovanie a reštaurácie?...brata sa musím opýtať,lebo sa prihlásil na očkovanie,len nevie s akou vakcínou bude zaočkovany.
No veď aj som zvedavá akú reakcia bude mať syn po druhej dávke...už zahlásil v škole,že v pondelok zrejme nenastúpi do školy....po prvej vakcíne mu spadol dole vit.D aj vit. B,teraz na to berie od imunologicky nejaký silný vitamín D v spreji.

jankastraza
24. apr 2021

@ira25 fuha tak to nanho malo riadne silny efekt 🥺
Neviem teraz viac Inka,lebo sme ani doma neni, odvcera furd niekde,musim to kuk potom,aj v robote vcera bolo dost roboty, vsetko teraz vypredavame aby sme mali miesto pre novy tovar co vsetko stalo dlho..
O tom Phizer som nevedela,ze aj tretiu bude treba,iba som zapocula,ze nas budu kazdy rok ockovat a zacnu odznova na jesen,ti co uz sme,ze pred zimou...
Drzim palce,aby si sa spravne rozhodla

anicka176
24. apr 2021

Dobrý deň, chcem sa spýtať ci mate nejaké skúsenosti s liecbou Palbociklibom, či sa užíval súbežne s Etruzilom a ci poisťovňa Union schvaľuje a prepláca liečbu Palbociklibom aj u žien po 50. Pripadne ci by ho schválila keď by si človek 1 cyklus zaplatil (aby nečakal 3 týždne na poisťovňu a plus ešte zaistenie lieku) ďakujem