icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

hyta
14. máj 2019

@helga9 Ach, tak to si tvoje labky vytrpia.☹

helga9
14. máj 2019

@hyta no to teda hej a budem potrebovať po tomto všetkom určite predoperacne vyšetrenia to zas odbery operácia zas potom určite dáke kontrolné odbery

romiada
14. máj 2019

Zienky a kvoli žilam a cievam nemožete ascorutin užívať? Je to na posilnenie ciev....tie iste benefity ma aj pohánka, len malokomu chutí.

helga9
14. máj 2019

@romiada neviem ci sa moze ale to treba dlhodobo . Jedine co mi Dr povedal ze C vitamin možem tak 1000-ckovy beriem raz denne ja som sa pytala na to intravenozne podávanie céčka to povedal ze teraz nemôžem neviem ci sa to bije s nejakým cytostatikom.Teraz co som bola na sone tak ta Dr mi povedala ze lipozomalny c vitamin nech skúsim a o Tom som niekde aj čítala ze ma lepsie výsledky ako obyčajný tak ja ho skúsim.

helga9
14. máj 2019

@romiada kupila som si pohánkovu kasu len som ju este nejedla. Mamina kedy ide na chemo asi v piatok ona bola nejak po mne. Ozaj paruku ste kúpili? No na nu si bude musieť zvyknúť. Ja mam kamarátku co ma alopeciu asi 10 rokov nemá nic co sa týka vlasov chlpov teraz viem ako sa chuda cíti

romiada
14. máj 2019

@helga9 mne pohanka chuti odjakziva ako priloha....len doma mi to nechcu jest k masu, k ničomu...tak si ju podusim občas vo vode sama pre seba.
S'maminou sme vybrali dnes parochnu. Sme sa uplne zhodli hned na 3 kusoch co si odskusala...a za par minut sme mali vybratu tu spravnu. Dokonca este aj jednej starsiej pani sme kibicovali do vyberu ze ktora sa jej hodi. Chcela aby sme ukecali jej panovacneho ufrflaneho manzela, ktory ju furt nutil do parochne "a la natupirovany pudlik" ....uz som ho nemohla pocuvat tak vravim nahlas tete ze kupte podla seba tak aby Ste sa Vy dobre citili na ostatnom nezaleží. Ujo ma skoro zabil pohladom 😂
S maminou sme vybrali taku co sa aj ocovi pacila.
Akurat jej idem vlasky teraz ostrihat strojcekom. Piatok ide na dalsiu chemo.

romiada
14. máj 2019

Inak toto mi poslala svagrinka...takyto zaujimavy clanok

helga9
14. máj 2019

@romiada chodí mamina na kontrolné odbery krvi? Este nevies koľko chemo bude mat?

ragulca
14. máj 2019

@romiada zaujímavý... ale tie ceny 😱🙈, ťažká komercia... zas len jak ryžovať na ľuďoch...

helga9
14. máj 2019

@ragulca no seruuus dávno si sa neozvala ako sa mas?

sticker
ragulca
14. máj 2019

@helga9 haha, no neviem sa k ničomu vyjadrit, tak len čítam potichu... mám sa fajn... všetko po starom, takze asi ok... nedávno som oslávila 2 roky od stanovenia diagnózy, tak sme mali paaarty 😂

helga9
14. máj 2019

@ragulca cas letí veľmi rýchlo ja som od 25.2. A uz je 14.5. Neboj uvidis tých rokov este bude veľa treba veriť medicína v tomto veľmi pokročila na instagrame sú s touto diagnózou ženy dlhé roky aj ta kyselina zole... neviem ten názov sa tam spomína ze maju naordinovane tak to funguje

ragulca
14. máj 2019

@helga9 uvidím... tak priemerka je cca 5 rokov, ja mám dva za sebou, tak dúfam, že si svihnu...
a kyselinu zelodronovu beriem už asi aj rok a pol...

helga9
14. máj 2019

@ragulca inak so @sabova sme sa zhodli žeby sme niekedy keď mi uz budeme z najhoršieho vonku dali spicha síce kedy k tomu dôjde to este nie je známe tak dúfam ze sa pridas ona je z Michaloviec ty presov to niekde dáme dokopy hádam sa este pridá niekto

sticker
helga9
14. máj 2019

@ragulca žiadna priemerka to sú veľmi zavádzajúce štatistiky to vôbec neber do uvahy

helga9
14. máj 2019

@ragulca no pozri mam pre teba niečo posielam ti dve panie ta staršia pani žije s metastaticbreastcancer 8 rokov a ta v plavkách 6 takze štatistiky sú zavádzajúce

ragulca
14. máj 2019

@helga9 tak aj ja tak tajne dúfam, že to bude dlhšie... veď mladší syn má iba 12...

helga9
14. máj 2019

@ragulca sú tam ženy co sú aj vyše 10 rokov treba veriť a veľmi držím palce nam všetkým

sabova3
14. máj 2019

No také čítam a už plačem.

helga9
14. máj 2019

@sabova3 áno sú tam aj smutne prípady ale hlavne je tej rakoviny neskutočne ale fakt neskutočne veľa stále pribúdajú je to fakt zle

larike
14. máj 2019

@helga výsledky z MR sa dozviem až vo štvrtok, krv mám dobrú čiže idem aj ja na 3 opijáš jupí ...

romiada
14. máj 2019

Zienky...moja babka mala rakovinu laveho prsnika zistenu az vo 4.stadiu (ked sa jej prepadla bradavka). Odrezali jej cely prsnik. Mala to doslova vyzrate az na klucnu kost. 2x sa jej rakovina vratila. Zistili jej ju v 52 rokoch...dozila sa 83rokov. Mala neskutocnu chut pobit sa s tym a zit. Dockala sa aj pravnucat dvoch. Zomrela paradoxne na nieco uplne ine - krvnu zrazeninu. Verim ze s chutou zit a nevzdat to je polovica boja vyhrateho.

romiada
14. máj 2019

Maminu som dnes vyholila strojcekom...bola to pre mna fakt silna kava..dat dole vlastnej mame 5 poslednych vlasov...vidiet jej holu hlavku. Davala som jej vlasy dole akoby bola male babatko. Ale drzala sa...nevyronila ani slzu.

helga9
14. máj 2019

@larike ahoj ja som dnes absolvovala trojku tak este jednu o 3 týždne. Po cheme som zozrala aj klince večer som si pre istotu dala granegis to mam proti nevoľnosti ale cítim sa zatiaľ OK aj som si zdriemla podvecer len teraz som vyspata tak neviem dokedy budem v noci kuvikať. Dnes mi Dr povedal ze pôjdem na ct mam mu to o tyzden pripomenúť ale ja by som bola radšej keby az po štvrtej dávke poslal keď to bude definitivum. Pic ako? Ja som so žilami na Tom tak biedne.

helga9
14. máj 2019

@romiada psychika robí svoje nesmieš sa vzdať. Babke sa to potom vrátilo do druhého prsníka? No s tým holenim to muselo byt tažké mne stačilo ze som sa ja ostrihala na centimetrove vlasy dohola som sa neodhodlala.

romiada
14. máj 2019

@helga9 ja som maminu dala uplne na koleno 😞 samozrejme s jej suhlasom...tak sa mi triasli ruky az mi strojcek padol z ruky. Chcela som sem dat foto ale akosi mi to nejde...neviem ci je velka foto alebo to cez PC musim robit...

romiada
14. máj 2019

@helga9 babke sa to vratilo na ten isty prsnik resp.pod klucnu kost. A vzdy to bolo po páde. Raz padla zo schodov v pivnici, potom ju zhodil pes...no a kratko na to sa vzdy ta hnusoba vratila

romiada
Autor odpoveď zmazal
romiada
14. máj 2019
helga9
14. máj 2019

@romiada no super paruka jej sekne vlasky nárastu ja sa nato uz teším a ak by boli aj hustejšie a kučeravé tak juchuuu