icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
12. máj 2021

@anvien no ono ten opuch po oziaroch ustúpi,aj mne opuch ustúpil,ale zostal zväčšený ,tak ešte skoro hodnotis ako bude,hlavne vylieč popáleniny a nedráždi prsník s podprsenkou.

zuzap33
12. máj 2021

@lula94 nie sme zvedavé na špekulatívne dristy, typu jedna baba povedala. Internet je aj plný hlúposti a treba sa naučiť aj selektovat. Buď taká dobrá, nabudúce si to prečítaj, nechaj pre seba a neoboznamuj nás s hlúposťami. My máme každá jedna dosť vlastných starostí, čo sa týka choroby, rodiny, financií a ďalších vecí a určite niet času a nalady riešiť rôzne konšpiračné teórie. Diky

katka14
12. máj 2021

@anvien uz odvčera poobede v pohode. Bola 1 den hlava a stavy take ako po opici 😎 potom uz zabral paralen. Odvtedy chvalabohu ok. Ale mala som kludovy rezim, teda v ramci moznosti. O deti sa musi niekto postarat 😁

ninaelizabeth
13. máj 2021

Ahojte. Sestra je 3 tyzdne po masektomii prsnika. Vedeli by ste odporucit nejaku dobru podprsenku, poprípade nejaku kamennu predajnu, kde by sa to dalo aj vyskusat. Bud v Bratislave alebo Trnavsky kraj. Dakujem

katka14
13. máj 2021

@ninaelizabeth ahoj. Ja som bola v lekarni sv. Alzbety pri onkolog.ustave sv.alzbety. odtial mam pooperacnu podprsenku aj podprdu s epitezami. Velmi ochotna pani je tam. Mozes aj skusat kolko chces

ninaelizabeth
13. máj 2021

@katka14 ďakujem. Tam sa lieci v OUSA. Tak jej poviem. Dakujem 🙂

tanicka2311
14. máj 2021

@ninaelizabeth ja môžem odporučiť všetkými desiatimi OZ Zdravotná podprsenka Bratislava. Takto to nájdeš na nete. Veeeelmi milá a ochotná pani. Objedná na hodinu, nikto iný tam nebude a super poradí. Môže skúšať koľko chce. Ja som si tam akurát tento týždeň kúpila plavky.

jankastraza
15. máj 2021

Ahojte baby,kukajte ja uz mam tych celeniek po krk hore su este kratke,vzadu dlhe tak som si bachla uces ala 90 roky ako som nosila ako dievcatko a neviem ako vy,ale ja na lavej strane kde som mala picc line tam mam stale este slabsie obocko a mihalnice a na 2 str normal, dufam casom dorastu normalne 🧐😆

ira25
15. máj 2021

@jankastraza Janka , ale ti to na kráse neubralo...si kočka aj s tým účesom 👌.
Podstatné je zdravie a hormonálku znášas v pohode?

jankastraza
15. máj 2021

@ira25 he he Inka jooj dakujem za kompliment 🤗presne ako pises,zdravie!!!!!
anoo ja uz som si na hormonalku veru zvykla,tym,ze som stale v pohybe nepocitujem nic strasne,keby som mala sedavu robotu,tak to by bolo urcite utrpenie pre klby,kosti,svaly,tym ze sa hybeme,nic neboli,aj tym ze som naspat v robote,sa citim 100a 1 psychicky ani nevravim,tesim sa byt v normalnom svungu, predtym ako ma diagnostikovali,som byvala unavena...teraz to nepoznam..a plus vela nabeham aj v robote hore dole schodami,tak to prospieva urcite na regeneraciu po liecbe,cakam teraz maju mi naplanovat infuzku Zoleandric Acid,tu ju davaju vsetkym kto berie aromatase inhibitors na ochranu proti osteoporoze a najnovsie studie potvrdili ze chrani pred navratom rak do kosti,tak to dostanem
raz za 6 mes po 3 roky ,ty stale beries Tamoxifen? No ten druhy..nahrada..uz si telo zvyklo? 💕

ira25
15. máj 2021

@jankastraza ahoj,okrem toho že mi viac padajú vlasy,tak ja nič negatívne nepozorujem a poviem ti ja s mojou koksatrozu toho veľa nenávidím.
Ale máš pravdu nie som tak unavená ako pred diagnostikou ochorenia, taktiež nepriberám ako hovorili,že sa po Tamoxifene priberá.
A vieš čo je divné že nám brzdia estrogén a tak som očakávala, že mi prsníky ovisnu a oni stále stoja aj bez podprsenky,tak neviem či je tá 5 ročná liečba účinná.
Ja beriem na kosti Proliu ako som už tu spomínala a tiež mi v osteocentre povedala,že mi ju bude ďalej pichať nakoľko ma ochráni pred metastazami do kostí,tak tiež pol ročne.Ja som infúzie veľmi zle znášala a tak preto beriem tu Proliu a tá je v pohode.
Tak sa ďalej drž a možno keď prídeš na sk tak pôjdeme na kávu.
V júni príde brat,mal prísť teraz,ale odložil k vôli svadbe tak sa na neho veľmi teším.❤️

fidesmonika
15. máj 2021

@cejuska
@cejuska Ja som už 3 týždne po eperacii a ešte nemám výsledky. Aši teraz cez ten covid to dlhšie trvá.

ninaelizabeth
15. máj 2021

@tanicka2311 dakujem veľmi pekne za info 🙏🙂

katka14
17. máj 2021

Dievcence blizi sa mi kontrola u onkologa a mala by som sa rozhodnut ohladom plastiky mojich prs. Po opke mi zostali len 2 jamy bez bradavky a koze. Raz som rozhodnuta ist, potom zas vaham. Ci tam nie je dake riziko navratu. Ake mate skusenosti ???

l1plienka
18. máj 2021

@katka14 ahoj Kati,rozhodnutie je len na Tebe - ja som mala,ako som uz niekoľkokrát písala,mastektomiu so zachovaním kože a bradaviek cize ta rekonštrukcia nebola asi taka náročná,ale viacerí lekári mi povedali,že dukty sú aj v okoli bradaviek a nikto mu nezaručí,že sa to nemôže vrátiť,aj ked riziko recidívy práve mastektomiou znížili.Ale ja som velmi rada,že som do toho išla a toto rozhodnutie by som zopakovala. Ale keďže Ty budes mat komplet rekonštrukciu,asi Ti najlepšie poradí Helgicka,ktorá to uz ma za sebou 😘

lucmirka124
18. máj 2021

Ahojte zienky.
Pisem sem prvy x.som Lucia.chcela by sa poradit opytat, prsnik lavy mi odoperovali 23.3. Uz to budu pomaly 2 mesiace. Vybrali mi aj 4 uzliny z pod pazuchy. Punktovanie, vyberanie vody po operacii z prsniku,z toho rezu bolo vela vody prve razy aj 400-600 ml. Ako kedy. Teraz uz je to malicko takych 60 ml raz do tyzdna uz by som to chcela nahat aj rozist, roztratit v tele, ale volako aj ked to tyzden, 10 dni nevyberame, mam tam proste tlak riadny, ani po 10 dnoch sa voda nerozide tak som to vzdala a vyberali sme.kedy sa to roztrati prosim? Prestane tam tvorit voda?mam natom mieste zrejme uz aj tkanivo narastene ( taka 0 prsnik😂) len ma trapi ze ten tlak v nom nejde prejst. Tlaci to, omina. Zahojene to je v poriadku. Len ta voda...caka ma 3 davka chemoterapie.dufam ze bude zaberat😊 drzim nam vsetkym palce🍀🍀🍀 doma mam 4 r dcerku, musim byt v poriadku🌺.. dakujem🌷🌸Lucka

katka14
18. máj 2021

@lucmirka124 ahoj. Drzim palce nech to vsetko dobre dopadne a chemo aby si znasala co najlepsie. Je to riadna sviňa. Mne po opke vyberali vodu tusm 2x po 100ml a potom to same odislo. Trochu mi tam akoby zostalo ale kedze mi to uz nevadilo a netlacilo vstrebalo sa to. Asi je to u kazdej individualne

naja94
18. máj 2021

@lucmirka124 ahoj, ja som sestra pacientky s touto diagnózou, čítam toto fórum už dlho, a neuveriteľne ma prekvapilo, keď som si prečítala v Tvojom blogu, že máš ešte jednu primárnu diagnózu - cystickú fibrozu, lebo moja sestra to ma presne tak isto, karcinóm prsníka sa k prvej diagnóze pridružil v jej 34 rokoch... Myslela som si, že mať takúto kombináciu dvoch geneticky podmienených diagnóz je rarita, ale ako vidím, aj Tebe bolo takto naložené 🥴 každopádne chcem Ťa povzbudiť, sestra je od diagnostiky a začiatku liečby 2 roky a musím povedať, že zatiaľ je všetko v poriadku, už pracuje a klop, klop výsledky sú fajn, dokonca na nej chemo nezanechala nejaké vážne následky. V septembri ju čaká rekonštrukcia prsníkov.
Prajem Ti, aby nasledujúci náročný polrok bol čím skôr za Tebou a potom už len spokojný a zdravý život ✊

helga9
18. máj 2021

@katka14 ahoj za mna chod do toho. Ja tým práve prechádzam mám obojstranne expandery naplnené teraz na 350 ML. Opka bola nič na tretí deň som šla domov a to mne robili na jednej strane aj mastektomiu. Každé 2 týždne som bola na dopĺňaní. Po dopĺňaní je to trochu diskomfort tlači to ale nič strašne. Ale pocit mat kozy zas je proste bombový. Nemusím naháňať epitezu sledovať sa kľudne môžem tričko na ramienka bez podprdy. Za mna chod odporúčam.

helga9
18. máj 2021

@lucmirka124 ahoj odporučila by som ti aescin ja som to brala po opke je to na prúdenie tekutín v tele lymfy atd a proti opuchom. Len sa opýtaj dr či môžeš keď máš chemo myslím že hej ale nech sa k tomu dr vyjadrí.

lucmirka124
18. máj 2021

@helga9 dakujem opytam sa nech ma uz ta voda neotravuje. Cela ta jazva pod tym tlakom taha. Uz by bola rada keby to polavilo.

lucmirka124
18. máj 2021

@katka14 ahoj dakujem tak fajn ze si jej mala malicko, bo je to otravujuce😂 tvrdili mi, ze to urcite neni tym ze vela pijem vody, ale mne to tak pride, bo ked mi vodu vybrali, a napila sa neskor, zachvilu to bolo zas plne vody. Chcela som ti len povedat ze ti drzim palceky pri tej rekonstrukcii prsnikov, urcite to bude v poriadku🌺❤️

helga9
18. máj 2021

@lucmirka124 nemyslím že pitie vody ma nato vplyv. Tvorí sa ti to preto že ti odtiaľ vzali uzliny a produkcia lymfy ide ďalej ale nemáš tam uzliny čoby to filtrovali. Skus cvičiť päsťami že ruky predpažíš a stlacaj prsty akoby si stlacala v dlani loptičku a toto iste rob keď dáš ruky nad hlavu. Je to dobrý cvik na prúdenie lymfy.

lucmirka124
18. máj 2021

@naja94 ahoj velmi ti dakujem ze si sa mi ozvala.tesim sa ze sestra je v poriadku. Zvladla to.mam nadej ze to vsetko zvladnem. Zatial to znasam obstojne😊 je to rarita hrozna,,, lekari nevedeli ako ma riesit,, a surilo to.vraj sa s tym este nestretli.tak asi zle patrali😁 velmi sa primar chcel poradit ako to vsetko znesie pacientkas CF.ukecala som ich proste ze nech ma riesia, mam doma male dieta. Teraz nemozem skapat😂. Ja to psychicky znasam neviem uz neriesim ze musim mat tolko zlych diagnoz.moj sen mat rodinu sa mi splnil asi musim platit zato neviem. Moji rodicia to nesu vselijak. Mamina moja nebude verit co si mi napisala. Mozem sa prosim opytat? Sestra berie uz aj ORkambi?mne lekarka na onkologii povedala ze tie 2 druhy zhubnych nadorov co tam boli su hormonalne. Pre mna je to zaujimave, ze som nikdy ani len antiku nebrala, pri dcerke som ziadne hormony nejedla.( aj ked sme ju chceli mat) ja sa bojim ci sa to casom v mojom tele nepovytvaralo z tych spusty liekov. Ci sa to nebude opakovat aj v druhom. Ja mam 37r. Velmi ti dakujem ze si napisala. Pridala som si ta k oblubenym.som rada ze sestra je v poriadku. Srdecne ju pozdravujem.

helga9
18. máj 2021

@lucmirka124 a ešte skus v noci späť s rukou na vankúši proste aby si dlaň mala vyššie položenú. Cvic a takto spavaj aby sa ti neurobil lymfedem a vodu s citrónom piť to podporuje prúdenie lymfy

lucmirka124
18. máj 2021

@helga9 vyskusam dakujem za rady, vyskusam len nech to prejde uz. S rukou uz narabam v poriadku sitie v pazuche povolilo cvicenim, len ta voda och.

naja94
18. máj 2021

@lucmirka124
Tak som rada, že som Ťa mohla povzbudiť 🤗 moja sestra ORkambi nemá, jej mutácia je atypická, tento liek na ňu zrejme neúčinkuje... má od narodenia skôr iba respiračné problemy, nie tráviace... Čo sa liečby týka, tak viac-menej vždy brala len antibiotika, ktorými liečila akútne zápaly priedusiek...
Podľa Tvojho popisu máš iný typ karcinómu ako moja sestra, ta nemá hormonálny, ale triple negatívny... S potvrdenou genetickou mutáciou BRCA1 (gen potvrdený aj u mňa a brata 🥴)...
Ťažko povedať, či Ti mohli lieky k CF mohli rozhodiť hormóny natoľko, aby boli príčinou hormonálne podmieneného karcinómu prsnika... Každopádne, prognózy nemáš vôbec zlé, budem Ti držať všetky palce, aby to rýchlo ubehlo a čím skôr si bola v remisii 😉

katka14
18. máj 2021

@helga9 dakujem krasne. Presne toto som potrebovala. A kde ta operovali? Aj si bola na PN? Ak hej ako dlho? Ja som totiz prave nastupila do prace. Tak by som nerada vela vymeskala. A klko si cakala na termin. Ak chces mozme popisat cez spravy

helga9
19. máj 2021

@katka14 písala som ti súkromnú správu

ira25
19. máj 2021

Ahojte,idem sa poradiť,že najmenej 2 krát v mesiaci zabudnem ráno užiť Tamoxifen...presne ako opäť dnes.
Stáva sa to aj vám? Má to veľký vplyv na liečbu?