icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

ira25
12. jún 2021

@matazmena ďakujem,tak si to vykladam aj ja,ale nie som si istá a preto sa tu pýtam

jankastraza
13. jún 2021

@ira25 ahoj Inka, vies co spravy malo sledujem, ale nieco sme vcera zapoculi, ze kedze ludkovia tipu hatamata- ja ich tak volam- pakistanci, indovia a pod odmietaju ockovanie tak medzi nimi sa rozsiril covid teraz, maju mnohopocetne rodiny a v domoch byvaju 3generacie, tak Boris s vladou a ludia nastvani, kvoli nim asi 21.6.nezmiernia opatrenia ako mali, mali uz v plane zastavit nosenie rusok, tak sa uvidi, vcera 12 mrtvych "vraj" na covid...hatamatosov...neviem uz Inka, tu uz covid nikto neriesi, vsetci na plazi, ale na jesen teda neviem co zas aky variant sa zmutuje

jankastraza
13. jún 2021

@ninaelizabeth ahoj, no to poznam aj ja 2 male deti som vtedy mala, teraz uz su samostatnejsi.musi cvicit, ved to naozajlen par cvikov, zaberie jej to par minutiek, lebo potom si problemy,ja sa pamatam ako ma to bolelo furd si to natahovat ale fakt vdaka tomu som fit a krasne sa to zrastlo, nervy vsetko sa zregenerovali,ziadne opuchy som nemala nic..moc jej drzim palce,

ira25
13. jún 2021

@jankastraza no som zvedavá či brat odleti.
No však toto,že už máme u nás nový kolumbijský vírus,tak čo bude po dovolenkách na jeseň.
Som rada, že sa ti darí,tak nech to tak zostane.

ninaelizabeth
13. jún 2021

@jankastraza dakujem velmi pekne. Odkazem 🙂

sarkkka1
Autor odpoveď zmazal
ira25
13. jún 2021

Ahojte,chcem sa opýtať ešte na jednu vec a to či na ožarovaní prsník môžem dávať teplé zábaly, keďže prsník je ešte stále presiaknuty po oziaroch,o 3,5 mm menej ako pred rokom...hovorí sa, že teplé zábaly podporujú rakovinové bunky .

zuzap33
13. jún 2021

@ira25 prosím ťa, nechaj tomu čas, žiadne zábaly, žiadne maste, nepozoruj to. Čím viac sa budeš pozorovať, tým horšie, neber to zle. Buď rada, že si nemala chemo, nízke štádium, ide hormonalna. Nemysli na to, že si prekonala rakovinu, ber súčasný život

ira25
13. jún 2021

@zuzap33 Zuzka si zlatá a pozitívna žena... vieš keďže sa mi zase spravil nález v Tom operovanom prsníku,tak stresujem.

katenka2
13. jún 2021

@ira25 Irenka a mas potvrdeny ten nalez, zeby sa tam zas nieco dialo? Nejake vyjadrenie onkologa? Lebo teda Zuzka ma pravdu, cim viac sa tomu budes venovat, tym viac ta to bude zozierat a len ti pritazi. Inak - sukromna rada /lebo uz neviem, ci mi to niekto vravel, alebo som to citala, uz je toho privela, ako s tou coronou/, ale ziadne zabaly, ziadne teplo, ziadne masirovanie toho operovaneho prsnika! Ver, ze ten je najlepsie nechat na pokoji! Vies ako nas "zlaty Matelko" vravi - nebojte sa, dobre bude!

ira25
13. jún 2021

@katenka2 potvrdené ...

ira25
13. jún 2021

Dievčatá idem zobrať večerný hormón a ups zase rannú tabletku som nevzala.... . zobrať aj rannú?..ja už neviem aj budík a ja stále zabudnem ráno zobrať.

katenka2
13. jún 2021

@ira25 no... a ked potvrdene, co Ti vraveli, ze s tym budu robit? Ved snad len nebudu necinne pozorovat?

zuzap33
13. jún 2021

@ira25 a aký nález potvrdený? Robili biopsiu? Je napísané BIRADS 5 v tom novom náleze?

ira25
13. jún 2021

@katenka2 v stredu idem k onkologicke.

ira25
13. jún 2021

@zuzap33 ja ani pred rokom som nemala BIRADS 5 a teraz na sone nepíše a z mamo som mala,ale ostalo u onko,tak neviem aké číslo.

zuzap33
13. jún 2021

@ira25 tak netreba robiť paniku, že je to hneď nador. Môže to byť čokoľvek. Oni teraz už pri akomkoľvek náleze robia podrobnejšie vyšetrenia. Irenka, nepanikar hneď. Strach je prirodzeny, ale uvidíš čo povie onko.

helga9
14. jún 2021

@ira25 ahoj Irenka a čo ti tam píšu?

katenka2
14. jún 2021

Dievčatá tento je šitý ako na nás 😂

katka14
16. jún 2021

Dievcence tie co mate zasebou plastiku prs koho odporucate? Zapadne SR

l1plienka
16. jún 2021

@katka14 Katuska,po mastektómii nerobí každý plastik rekonštrukciu - mne dali na vyber Bratislava (dr Boháč), Martin (dr Pridavka), Banská Bystrica (dr Koperniech) a KE (to neviem,to Ti napíše Helgicka). Ja som volila dr Prídavku,keďže mal externú spoluprácu s nemocnicou,kde som bola operovana aj na ex nádory a bola som s ním velmi spokojná,odkonzultoval,poradil,podporil a ked som dostala zápaly,mohla som mu volat hocikedy,no a v neposlednom rade - výsledok jeho prace je 👍

katenka2
16. jún 2021

@ira25 ✊✊✊🍀

helga9
16. jún 2021

@katka14 ahoj no ja som bola v Ke u dr. Gajdosa ale povodne som bola dohodnutá do NOU k Palencarovi toho ti odporúčam. Mne Boháč nesadol a bola som aj u Koperniech ten nerobí rekonštrukciu cez poisťovňu.

ira25
16. jún 2021

@katenka2 som ok sedím na onkológii...ďakujem, že napriek svojím potiazom myslíš ešte aj na mňa a dievčatá ❤️

katenka2
16. jún 2021

@ira25 ked budeš mať silu a čas, daj prosím vedieť, ako si dopadla. A nezabudni na môj silný pocit, že všetko bude dobré. Aspoň zatiaľ...🤗😍

matazmena
16. jún 2021

Ahojte dievčatá, boli ste niektorá na lymfodrenazi prsníka? Ja mam za sebou 5 , som v polovici, a mam akoby svalovicu alebo taky nejaký pocit aj pod pazuchou aj z jednej strany prsníka. Ja len tak, či to náhodou niekto nemal tiež, či je to v poriadku 😊

katenka2
17. jún 2021

@matazmena hmmmm, toto som nikdy ani nepočula, že lymfodrenáž prsníka. To ti lekár predpísal, či doporučil?

ninaelizabeth
17. jún 2021

@jankastraza ahoj. Dakujem pekne za cenne rady. Sestra zacala podstivo cvicit s tou rukou a pekne jej to zacalo odpuchat. Dnes bola na zakreslenie pred oziarmi a dr povedala ze ma tam mierny lymfaticky opuch. A este hlbsie citila hrcku. Tak ju dr prehmatala a povedala že to je pooperacna jazva. Ze casom jej moze este zhrubnut, aby sa nezlakla. tak si vydychla 🙏

ira25
17. jún 2021

@katenka2 ahoj,včera som bola hrozne unavená,tak sa mi písať nechcelo.
Ráno som bola na sono brucha kde stále mám tie cysty na pečeni mierne stukovatelnu ako aj stukovatelnu pankreas.
Tak som išla s tými vyšetreniami na onkológiu.
Takže krv aj markery v norme...nový nález v operovanom prsníku sa nedal diagnostikovať ako na mamografii,tak ani sono do toho nevnieslo svetlo ,nevedia čo to je,tak, že o tri mesiace na ultrazvuk opäť,takže áno Katka odložené na sledovanie či o tri mesiace ako sa to bude javiť.
V relatívne v zdravom prsníku mám plno cyst a nejaké tukové nálezy, ktoré sa za tri mesiace nezmenilo,tak ten neriešia.
Ja si myslím, že je to od kedy beriem Tamoxifen.
Musím ešte ísť na gynekológiu ako som na tom po branim Tamoxifenu.
Takže ako píšeš tvoj pocit, že to bude dobré aspoň zatiaľ vyšiel.
Inak onko potvrdila,že vlasy mi padajú od Tamoxifenu.

katenka2
17. jún 2021

@ira25 a som rada, ze si sa ozvala 😘